Tarihi 12 bin yıl önceye dayanan Göbeklitepe kaderine terk edilmiş durumda. Kalıntıların doğal etkenlerden korunlası için 2018 yılında yapılan çelik çatının ise Göbeklitepe’yi korumadığı ortaya çıktı
Tarihi 12 bin yıl öncesine uzanan Hasankeyf suya gömülürken ortaya çıkarılmamış arkeolojik alanlar da yok ediliyor. Diğer yandan yine 12 bin yıllık geçmişe sahip Göbeklitepe ise kaderine terk edilmiş durumda. Göbeklitepe’yi doğal etkenlerden koruması için 2018 yılında yapımı tamamlanan yaklaşık 4 bin metrekarelik çelik çatının Göbeklitepe’yi koruyamadığı ortaya çıktı.
Dünyanın başka bir yerinde benzerleri olmayan yaklaşık 12 bin yıllık dikilitaşların üzeri kar ile örtüldü. Karların erimesiyle birlikte taşlar ıslanırken güneş açtığında ise dikilitaşlar kurumaya başladı, gözeneklerdeki sular ise çekildi. Taşlar fark edilmeden ufalanarak yok olacak uyarıları yapılıyor. Tüm bunların haricinde dikilitaşlar için tek ciddi problem kar değil. Tepelik bir noktada yer alan Göbeklitepe’de şiddetli rüzgârlar ile birlikte gelen kumlar, dikilitaşların üzerindeki kabartmaları ve çeşitli tasvirleri göz ardı edilemeyecek derecede tehlikeye sokuyor. Göbeklitepe 10 yıl önce ile bugünkü durumu arasında kabartmaların tahrip olduğunu ve silindiğini görülebiliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ