Hafter güçlerinin önceki gün Trablus limanında bir Türk gemisini vurmasından sonra karşılıklı açıklamalar yapılırken, ateşkes görüşmeleri resmen kesildi. Silah ambargosunun delinmesi ülkeyi ateşe sürüklüyor
Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO), Trablus limanında demirli, silah ve mühimmat taşıyan Türkiye’ye ait bir geminin vurulduğunu resmen duyurdu ve fotoğraf paylaştı. Trablus’ta bulunan Reuters muhabiri de liman bölgesinden yoğun dumanların yükseldiğini bildirirken, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve Türkiye kaynakları ısrarlac böyle bir geminin mevcut olmadığını savunmaya devam ediyor. LUO, yayınladığı bildiride, Trablus limanına silah, mühimmat ve Suriye’den gelen paralı askerlerin indirildiğini belirterek, limandaki bir depoyu vurduklarını ifade etti. Buna karşın, UMH’ye bağlı Libya Limanlar Müdürlüğü, Bombalanan Trablus Limanı’nda Türk gemisi bulunmadığını iddia etti. Libya merkezli Panaroma televizyon kanalının Limanlar Müdürlüğüne dayandırdığı haberde, sadece sivil amaçlı kullanılan limanda herhangi bir askeri mühimmatın da olmadığı kaydedildi. Dün ise Hafter güçleri Trablus Limanı’na ikinci kez saldırdı. UMH sözcüsü Mustafa el-Mecei, limanın roketlerle hedef alındığını bildirdi.
Görüşmeler kesildi
Bu arada, UMH Başkanlık Konseyi, Halife Hafter’e bağlı milislerin Trablus Limanı’na düzenlediği saldırılar nedeniyle İsviçre’nin Cenevre kentindeki 5+5 formatında planlanan askeri komite toplantısına katılımını askıya aldı. Başkanlık Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Başkent Trablus’taki sivil tesisler hedef alınarak ateşkes bir kez daha ihlal edildi. Bu sefer hedef Mitiga Havalimanı değil Trablus Limanı’ydı” ifadesine yer verildi.
Milisler başa bela!
Uluslararası Af Örgütü’nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki insan hakları ile ilgili yıllık raporu, bazı ülkelerin yaşadıklarının hala insan hakları dosyasının kasvetli bir resmi olduğunu doğruladı. Uluslararası Af Örgütü geçen yıl Ocak-Aralık dönemini kapsayan raporunda Libya’nın hala silahlı grupların etkisinden muzdarip olduğunu kaydetti ve bu milislerin cezasız kaldığını doğruladı. Faaliyet raporu şunları söyledi: “Milisler, silahlı gruplar ve güvenlik güçleri binlerce kişiyi keyfi olarak gözaltına almaya devam etti ve 2011 yılından bu yana birçok tutuklu tutuldu.
Lavrov: Geniş katılımlı diyalog
Libya’da çözümün ancak geniş katılımlı ulusal diyalogla mümkün olduğunu belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın tüm tarafları buna teşvik edeceğini ifade etti. Lavrov, Libya’ya silah gönderilmesini engellemek için yeni hava ve deniz devriyesinin devreye sokulması yönünde karar alan AB’den buna ilişkin daha somut bilgi beklediklerini söyledi.