CHP, HDP ve İYİ Parti’ye göre darbe söylentisi iktidarın ‘algı’ operasyonu
Türkiye’de 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen yapılanmasının siyasi ayağının araştırılması konusunda iktidarla muhalefet arasında yaşanan kavgaya bir de “yeni darbe” tartışmaları eklendi. Bu tartışmaların kaynağını ise Amerikan düşünce kuruluşu Rand Corporation’ın “Türkiye’nin Milliyetçi Yönelişi” başlıklı son Türkiye raporu oluşturuyor. Raporda darbe de olası senaryolar arasında sıralanmıştı. DW Türkçe’ye konuşan muhalefet partileri, bir ay önce yayınlanan raporun yeni gündemleşmesinin halkta darbe korkusu yaratmak için olduğuna inanıyor, iktidar ise darbe iddialarının yok sayılamayacağı görüşünde.
Darbeden lütuf
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Hükümet bir kamuoyu algısı oluşturma çalışması içinde. Yeni bir darbe tehlikesi ortaya sürüyorlar” diyor. Tanrıkulu’na göre raporun özellikle hükümete yakın medyada ele alınıp, Gülen yapılanmasının siyasi ayağı tartışmalarıyla birlikte değerlendirilmesi “halkı darbeyle korkutma ve AKP oylarının erimesinin önüne geçmeyi” hedefliyor. Tanrıkulu, “Darbe berbat, hukuk dışı bir şey. Bunu herkes biliyor ama darbe korkusuyla halkın oyunu elde tutmaya çalışmak müflis tüccarlıktan başka bir şey değil” diyor. Türkiye’de yeni bir darbe ihtimalinin olmadığını savunan Tanrıkulu, darbe söylentisi ile “FETÖ’nün siyasi ayağı”nın, yoksulluk, yolsuzluk gündeminin üstünün kapatılmaya çalışıldığını da belirtiyor.
‘AKP darbe yapıyor’
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, kendi içinden iki parti çıkaran AKP’nin oylarının her geçen gün daha da eridiğini söylüyor. AKP’nin çözümü “darbe korkusu ve evhamı” yaratmakta bulduğunu söyleyen Oluç, “Türkiye’de demokrasi de, hukuk da, anayasa da kalmadı. Her gün darbe yapıyorlar zaten. Ülkede insanlar açlıktan, işsizlikten intihar ediyor” diyor. Oluç, “FETÖ’nün siyasi ayağını kamuoyuna açıklayamayacaklarını anladılar, şimdi bambaşka bir darbe korkusuyla gündemi işgal etme peşindeler” diyor
‘FETÖ taktiği gibi’
İYİ Parti Milletvekili Aytun Çıray da hükümete “Devlet evhamla yönetilmez. Millette darbe gibi bir konuda kaos ve panik yaratma çabaları ters teper. Darbe tartışmalarının derhal sonlandırılması gerekir. Bu tartışmalar devlet içinde de, orduda da zaaf yaratır” uyarısında bulunuyor. Çıray, Türkiye’nin asıl gündeminin işsizlik ve demokratik hakların kullanılmasında yaşanan sorunlar olduğunu anlatırken “Siz intiharları konuşmayıp darbe söylentilerini yeniden çıkartmak FETÖ’cü taktiklerini andırıyor” dedi.
Hem var hem yok
AKP’nin TBMM Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise darbe iddialarının “yok sayılamayacağını” söylemişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da “Türkiye’de darbe yapabilecek ne kimse var ne de bir kurum var. Darbeye teşebbüs edenleri kimse kurtaramaz” dedi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut da yeni bir darbe hazırlığı iddialarına sarıldı. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Karar gazetesine verdiği röportajla ‘emperyalist planın’ tamamlandığını ileri süren Bulut, Gül’den İlker Başbuğ’a, İYİ Parti’den CHP’ye kadar olan geniş bir kesmi de darbenin hazırlayıcısı olmakla itham ederek her an harekete geçebileceklerini iddia etti.
HABER MERKEZİ