Lice’de yaşanan bir çatışmada yaşamını yitiren Erhan Ölçen’in cenazesinin 108 gündür neden ailesine teslim edilmediği Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e soruldu
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Lice’de 3 Kasım 2019 tarihinde yaşanan çatışmada hayatını kaybeden HPG’li Erhan Ölçen’in cenazesinin 108 gündür ailesine neden verilmediğini Meclis’e taşıdı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bekletilen Ölçen’in cenazesinin ailenin kan örneği vermesine rağmen teslim edilmediği belirtildi.
‘İnsani ve hukuki normlara aykırı’
Önergede, Ölçen’in daha önce kaldığı yurt ve cezaevinde parmak izi kaydının bulunduğu ve bu durumun değerlendirilmesine dönük talebe de herhangi bir yanıtın verilmediği paylaşıldı. Önergede, “Cenazeyi fotoğraf üzerinde teşhis etmelerine rağmen teslim alamayan aile, DNA testi talebi nedeniyle savcılığa yönlendirilmiş, savcı ise makamında bulunan avukata yönelerek ‘Bir daha bunları buraya getirme onlar benim muhatabım değiller’ diyerek görüşmeyi reddetmiştir” denildi. Cenazenin 108 gündür morgda bekletilmesinin dini, insani ve hukuki normlara aykırı olduğu kaydedilen önergenin devamında, şu ifadelere yer verildi: “Yaşamını yitirmiş insanların bütün medeniyetlerde kutsal bir değeri ve hatıra sembolü olan bir mezara sahip olma hakkı vardır. Bu hak, kanunla yazılı olarak düzenlenmeyi bile gerektirmeyecek kadar doğal ve tartışmasız bir haktır. Son dört yılda yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden yüzlerce insanın cenazesi ailesine verilmiyor. Bu cenazeler ya kimsesizler mezarlıklarına defnediliyor ya da morglarda bekletiliyor.”
Önergede, şu sorulara yer verildi:
“* Erhan Ölçen’in cenazesinin teşhis edilmesine rağmen ailesine verilmemesi bilginiz dahilinde midir?
* Erhan Ölçen’in cenazesi ailesi tarafından teşhis edildiği halde neden aileye teslim edilmemektedir?
* Erhan Ölçen’in cenazesinin ailesine verilmesi için harekete geçilecek midir?
* DNA testi talebi için savcılığa giden aileyi savcı ‘bunlar benim muhatabım değil’ diyerek görüşmeyi reddetmiştir. Bu kapsamda, ilgili yasa ve mevzuatlarda DNA testi için yapılan başvurularda muhataplar kimlerden oluşmaktadır? Savcının ailenin söz konusu talebini muhataplık üzerinden reddetmesinin yasal karşılığı nedir?
* Cenazelerin ailelere verilmemesi ya da geç verilmesine dair uygulanan bir politika mı var mıdır?
* Şu an Türkiye hastanelerinin morglarında bekletilen çatışmalarda hayatını kaybeden kişilere ait kaç cenaze vardır? Bu cenazeler kaç gündür hastane morgunda bekletilmektedir?
* Hastane morglarında bekletilen cenazelerin daha fazla eziyete maruz kalmaması ve ailelerin daha fazla mağdur edilememesi için bu cenazeleri ailelere bir an önce teslim edilmesi amacıyla herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?”
ANKARA