Boşanma davası sırasında iki çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıkan baba M.A.K. hakkında ‘takipsizlik’ kararı verildi.
Adana’da yaşayan B.K., evli olduğu M.A.K.’ye Ocak 2019’da boşanma davası açtı. Davanın velayet sürecinde ise Aile Mahkemesi çocukların velayetinin kime verileceği konusunda sosyal inceleme raporu düzenlenmesini istedi. Sosyal hizmet uzmanının yaptığı görüşmede 5 ve 6 yaşlarında olan iki çocuğun babaları M.A.K. tarafından cinsel istismara uğradığı ortaya çıktı. Raporda, babanın çocuklara cinsel içerikli videolar izlettiği, cinsel istismarda bulunduğu ve kimseye anlatmamaları için sürekli korkuttuğu belirlendi. Bunun üzerine anne B.K., savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ancak savcı tüm delillere ve ifadelere rağmen, “Taraflar arasında boşanma davası olması, bu sebeple taraflar arasında husumet olması” gerekçesiyle ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ kararı verdi. Bu karar nedeniyle çocukların istismar faili babayla görüşmesine izin çıktı. Anne B.K., durumu CİMER’e de şikayet etti. Annenin itirazı kabul edilerek Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
‘Yaşadıkları raporlarda var’
Savcının kararına tepki gösteren B.K., istismarın zaten dava sürecinde, sosyal inceleme raporlarıyla ortaya konulduğunu vurguladı. B.K., “Oğlumun yaşı göz önünde bulundurulduğunda cinsel istismara maruz kalmış olduğunun tespiti ön plana çıkmaktadır. Mağdur olan oğlumun kollukta alınan ifadesi ile Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) hazırlanmış olan adli görüşme değerlendirilmesi raporu yaşadığı istismarı doğruladı. Mağdur olan kızımın raporları da öyle” diye anlattı.
‘Takipsizlik hukuka aykırı’
Fail erkeğin cinsel istismar suçunu açıkça işlediğinin görüldüğünü, çocukların küçük yaşlarına rağmen ilaç kullanmak zorunda kaldığını, çocuk psikiyatride ve çocuk gelişim uzmanında tedavi gördüklerini aktaran B.K., “Aylardır hukuk savaşım devam ediyor. Babaları şu an tutuksuz yargılanıyor. Heyet raporu dosyaya konulmadan ‘takipsizlik’ verildi. 28 Ocak tarihinde savcılığın Çocuk Şube’ye yazdığı üst yazı ile Balcalı Çocuk Psikiyatri Bölümü’ne heyet raporu için çağırıldık. Savcı ağustos ayında istediği heyet raporu karşılanmadan nasıl ‘takipsizlik’ kararı yazabilir, bu hukuka aykırıdır. ‘Kovuşturmaya yer yoktur’ yazısında çocukların yaşlarının göz önüne alındığı ve üzerinden zaman geçtiği için hatırlayamayacaklarını varsayan savcının, olaydan aylar sonra 1. Ağır Ceza’da itirazımızla dava açılınca heyet raporu istemesi gecikmeli bir karardır. En başta istemeliydi” dedi.
‘Baba uzaklaşınca anlattılar’
Çocukların yaşadıklarını anlattıktan sonra fail erkeğin gelmesinden korktuklarını aktaran B.K., “Sürekli kendilerini tehdit eden babalarının gelip zarar vereceğini düşündüler. Psikolojileri bozulan çocuklarım için bir pedagogdan yardım aldım. Ailemin yanına taşındım. Babayı görmeyen çocuklar gün geçtikçe kendini güvende hissetti ve istismar olayını anlattılar. Evliliğimde çocuklarımın gözü önünde, baba tarafından hem psikolojik hem fiziksel şiddete maruz kalıyordum. Çocukların gözünde güçsüzdüm, bana anlatsalar bir şey yapamazdım. Birileri artık boşanmayı ‘husumet’ görmesin. Baba yok, tehdit yok, korku yok ancak o zaman anlattılar” diye konuştu.
‘Dayanışma bekliyorum’
Çocuklarına bunları yaşatan bu kişinin en ağır cezayı almasını isteyen B.K., “Çocuklarımın beyanları hiçe sayılmasın. Ben anneleri olarak onlara inanıyorum. Yardım edin. Tutuksuz yargılanan bu kişi tutuklansın ve bir an önce cezasını alsın. 18 Şubat’taki duruşmaya tüm kadınları dayanışmaya çağırıyorum” dedi.
Filiz Zeyrek/Adana-Jinnews