İran seçimlerine 4 gün kaldı ve partilerin değil adayların desteklendiği seçim öncesi 6800 kişinin başvurusu reddedildi. 8 reformist parti ise seçimlere ‘İran Koalisyonu’ çatısı altında giriyor
İran’da 21 Şubat’ta yapılacak 11. Dönem Parlamento Seçimleri’ne az bir süre kaldı. Reformistlerin 290 kişilik parlamento için yaptığı başvurudan yalnızca 230 kişinin adaylığı kabul edildi. Reformistler 60 parlamenter haklarının elinden alındığını duyurdu.
İran’da çıkarılan yasalardan sonra parti olarak seçimlere girilmesi yasak; sadece adaylar desteklenebiliyor.
55 milyon seçmenin oy kullanacağı seçimlerde aday olmak için İran genelinde ve Rojhilat Kürdistan’ında başvuru yapanların büyük bir çoğunluğunun başvurusu reddedildi.
Aday olmak için başvuru yapan 14000 kişiden 6800 kişinin başvurusu Anayasayı Koruma Konseyi tarafından reddedildi. İran’daki reformist kanat, adaylık başvurularının reddedilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, kabul edilmeyen 6800 adayın yüzde 90’lık bölümünün kendi adayları olduğunu belirtti.
İran’da partiler, parti olarak seçime girme yerine bir cephe olarak bir araya gelip seçime girme hakkına sahip.
8 parti, 4 gün sonra yapılacak seçimlere cephe olarak katılmak için bir araya geldi. 8 reformist parti, Cuma günü düzenlenecek genel seçimlerde ‘İran Koalisyonu’ adıyla ittifak kurdu. Bu partilerin ismi şöyle: İslami İşçi Partisi, İş Partisi, Demokrasi Partisi, Eğitimciler Birliği İslam Partisi, Özgürlük Partisi, Dayanışma Partisi, Birlik Partisi, İş Birliği Partisi.
Rojhilat’ın 29 parlamenter kotası var
Seçimlerde Rojhilat Kürdistan’ından 29 parlamenterin seçilme kotası var. Rojhilat’tan binden fazla kişi adaylık başvurusunda bulundu. Büyük çoğunluğunun başvurusu reddedildi. Seçimlere 29 parlamenterin seçilmesi için sadece 354 adayın başvurusu kabul edildi.
Rojhilat’ta en fazla parlamenter Urmiye’den seçiliyor. 12 sandalyeye sahip Urmiye’de aday olmak için 531 kişi başvuruda bulundu. 531 kişiden 398’inin adaylığı reddedildi. 12 sandalye için 133 adayın yarışmasına onay verildi. Urmiye’de adaylık başvurusu yapanlar arasında bulunan Kürtlerden hiçbirinin başvurusunun kabul edilmemesi, İran’nın Kürt politikasına yaklaşımını gösteriyor.
Kaynak: ANF