Suriye ordusu, Türkiye destekli grupların çekilmesi sonrası Halep’in batısında birçok bölgeyi kontrol altına aldı. Suriye ordusunun İhvancıların Suriye’deki merkezlerinden biri olan Anedan’a yöneldiği kaydedildi
ANF’de yer alan habere göre Suriye’de devam eden çatışmalarda Türkiye’ye destekli grupların bölgeyi terk etmesi sonrası Suriye ordusu, Halep’in batısında birçok bölgeyi ele geçirdi. Haberde Rusya’nın havadan İran’ın ise karadan destek verdiği , Halep’in batısında bulunan Heyyan, Haritan, Biyanûn ve Kefer Hemra köylerini kontrol altına aldığı kaydedildi.
Halep’in tamamında kontrol ele geçirildi
Böylece bölgelerin alınmasıyla Halep ile Nûbul-Zehra bölgeleri arasındaki yol da Suriye ordusunun denetimine geçerken, rejim 2012’den bu yana ilk kez Halep’in tamamında kontrolü ele geçirmiş oldu.
Adı geçen köylerin alınmasının ardından Suriye ordusu İhvancıların (Müslüman Kardeşler) Suriye’deki kalelerinden biri olarak bilinen Anedan ovasına yaklaştığı belirtildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ordusu Şubat ayı sonuna kadar gözlem noktalarının gerisine çekilmemesi durumunda “gereğini yapacağız” demişti.
İbretlik Halep Savaşı
Rusya’nın AKP yönetimini ve TSK’yi nasıl kullandığı Halep ve İdlib örnekleri çarpıcı. İki kent etrafında dönen devletlerarası ilişkilerde ibretlik gelişmeler yaşandı. Halep’i bölge ülkelerinin desteğiyle Temmuz 2012’de İhvan-Selefi gruplarının eline geçti. Bu gruplar, kenti halklara cehenneme çevirdi. Sadece kendi ideolojilerini savunanları kollayıp diğer inançlarda olanları ve farklı etnisite taşıyanları infaz ettiler veya tehcir ettiler. Halep’te Ermeniler, Kürtler, Nusayriler (Arap Alevileri) zor yıllar geçirdi. Kendi dinsel yaşam tarzının dayatılmasıyla Halep’te kalan farklı düşünen kesimlerin bir kısmı da yerlerini terk edip mültecileşti. Kalmakta ısrar edenler de zor günler geçirdi. Halep’in tarihi mirası yapıları yok eden silahlı gruplar da zaman zaman kendi içlerinde çatıştı. Gruplar Ocak 2014’te IŞİD’i Halep’in önemli yerlerinden çıkardı, rejim ordusu da Halep’in doğu kırsalındaki son kalesi Deyr Hafer’den IŞİD’i Mart 2017’de çıkardı. Kentte Türkiye destekli ÖSO şemsiyesi altındaki gruplar kaldı. Rusya, İran, Hizbullah güçleri sık sık kente operasyonlar yapsa da başarılı olamadılar. Zaman zaman yapılan ateşkesler de tutmadı.
Türkiye ile Rusya’nın Halep üzerinden kirli pazarlıkları sonucu bazı Kürt kentlerine, Cerablus-Bab gibi kentlere operasyon (Fırat Kalkanı Operasyonu 24 Ağustos 2016 – 29 Mart 2017 arası oldu) karşılığında Ankara, Vladimir Putin yönetiminin Halep’e havadan kanlı operasyonlar yapmasına sessiz kaldı. Çocuk, kadın aldırmadan, tarihi yapıları düşünmeden Rusya uçaklarının ağır bombardımanı Halep’i harabeye çevirdi. 22 Aralık 2016’da Halep düştü. Türkiye ve Rusya anlaşıp koridorlar açarak İhvanSelefi grupları otobüslerle İdlib gibi yerlere taşıdı. 16-18 Aralık 2016’da tahliye otobüsleri Halep’ten silahlı grupları taşırken, İdlib’in ölüm kampı olacağı yönünde yazanlara iktidar baskı uyguluyordu. İktidarın “havuz medyası” da o süreçte Rusya’ya övgüler düzüyordu.