Suriye ve İdlib krizini değerlendiren Heinrich Böll Vakfı Ortadoğu Bölümü Direktörü Bente Scheller, Türkiye’nin Rusya destekli Beşar Esad ile bir savaşa girmeyi göze alabileceğine ihtimal vermediğini söyledi
DW Türkçe’ye konuşan Scheller, “Esad rejimi tek başına güçlü değil. Ancak Rusya destekli bir Esad ordusu, Türkiye’nin meydan okuyamayacağı bir güç oluşturuyor. Ayrıca Türkiye, Rusya ile karşı karşıya gelmek istemeyecektir” diye konuştu. Esad’ın Suriye topraklarının büyük bir bölümünde kontrolü yeniden sağladığına, galibiyetini ilan etmek için de İdlib’e odaklandığına dikkat çeken Scheller, Rusya’nın bu hedefe tam destek verdiğini, Türkiye için manevra alanının daraldığını söyledi. Bente Scheller’e göre; Erdoğan bir noktada geri adam atarak, İdlib’de Astana ve Soçi mutabakatlarıyla öngörülenden daha küçük bir bölgeye razı olacak. “Çünkü Esad galibiyet ilanına gölge düşürecek bir tampon bölge istemiyor. Esad, İdlib’i geri istiyor ama İdlib halkını istemiyor. Esad komşu ülkeler üzerinde baskı oluşturmayı seviyor. Askeri harekata devam ederek, daha çok insanın Türkiye sınırına kaçmasına yol açıyor. Bu yolla da Türkiye üzerindeki baskıyı artırıyor. Bir aşamada masaya oturup İdlib’de daha küçük bir bölge konusunda uzlaşacaklar. Ama bunun da ne kadar sürdürebilir olacağı da meçhul.”
‘An meselesi’
ABD’nin düşünce kuruluşlarından Dış Politika Araştırma Enstitüsü Ortadoğu Programı Direktörü Aaron Stein, rejimi durdurmak için Türkiye’nin çabaladığını, ancak Esad’ın sınır bölgesinde kontrolü yeniden sağlamasının artık an meselesi olduğuna dikkat çekti. Stein, Ankara’nın Esad rejiminin geri aldığı topraklardan çekilmesini sağlama hedefinin gerçekçi olmadığını vurguladı: “En muhtemel senaryo, silahlı muhalefet ile Esad güçleri arasında çatışmalar yaşanırken, Türk silahlı güçlerinin M4, M5 kara yollarının iç kısmındaki bir ‘ateşkes bölgesinde’ mevzi alması. Bu Ankara’ya, bölgede kontrolü elinde bulundurma, aynı zamanda Rusya ile ilişkilerini yönetebilme imkanı sağlar. Bu ayrıca Türkiye’ye sınır bölgesine daha büyük bir göç akını olmasını frenleme fırsatını da yaratabilir. Ama bunlar kısa vadeli politikalar. Gerçek şu ki, Esad sınır bölgesinde kontrolü yeniden ele almak istiyor, bunun gerçekleşmesi de zaten an meselesi.” Scheller, Türkiye’nin öne sürdüğü meşru müdafaa hakkına işaret ederek, “Kendini savunmak için bir başka ülke topraklarına girdiğinde, o ülkeden saldırıya hedef olunduğuna dair kayıtların olmaması, bunun hukuki dayanağı ile ilgili değerlendirme yapılmasını zorlaştırıyor” diye konuştu.
BERLİN