Pasaportuna gazetecilik faaliyetlerini engellemeye yönelik bir faaliyet olarak değerlendiren yazarımız Hüseyin Aykol, 585 bin kişinin pasaportuna el konulduğuna dikkat çekti
Gazetemizin Okur Temsilcisi ve yazarı Hüseyin Aykol, geçtiğimiz hafta Belçika’nın başkenti Brüksel’e gitmek üzere gittiği İstanbul Havalimanı’nda pasaportuna el konuldu. Aykol’un pasaportuna el konulma kararının 22 Ağustos 2016 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından çıkartılan bir genelgede yer aldığı ve 3 Ekim 2019 tarihinde Nüfus Müdürlüğü tarafından bu yönlü idari bir karar çıkartıldığı öğrenildi. Bu süre zarfında Aykol’a pasaportu ile ilgili bir bilgi verilmedi.
Aykol, bu karar verildiğinde kendisinin bilgilendirilmediğğini belirterek “Adresim belli. Ben de idari mahkemeye başvururdum. Brüksel’e gideceğim diye bilet aldım, ciddi masraf yaptım. Bu masrafı çöpe attık, bu da bir haksızlık. Ciddi bir devlet olsa pasaportumu geri alırken yaptığım bütün bu masrafları da geri alırdım. Avukatlarım itiraz edecek ama pasaportumu alıp almayacağım belli değil” dedi.
‘2016’da listeye alınmışım’
OHAL sonrası tüm muhalif kesimlerin hedef alındığını belirten Aykol, “Bütün muhalif kesimlere operasyon başlatıldıysa biz de bir şekilde bu listeye girmişiz ve yurt dışına çıkışımız engellenmek istenmiş. Oysa ben buradayım. Kendileri yakaladılar, hapishaneye girdim. Tercihim yurt dışında yaşamımı sürdürmek değil, hapishaneye girme pahasına bile olsa burada bir gazeteci olarak yaşamımı sürdürmekti. Vicdanı olan bir gazeteciyim” dedi.
‘585 bin pasaporta el konulmuş’
Aykol, İçişleri Bakanının pasaportuna el konulan kişi sayısının 234 bin olduğunu yönünde açıklaması olduğunu ancak bu rakamın daha yüksek olduğun dile getirdi. Aykol, “Bu rakam kişilerin eşini, çocuklarını da kapsıyor. Ama bu ilgili çevreler bu sayının çok daha yüksek olduğunu söylüyorlar. Çünkü iki şeklide el konuluyor. Birincisi ‘şu insanlar yurt dışına gidemezler’ diyorlar o nedenle pasaportlarını iptal ediyorlar. İkincisi de nasıl bir yöntem olduğunu bilmiyoruz ama ‘zayi’ denilip pasaportlar verilmiyor. Toplamda 585 bin kişinin pasaportun el konulmuş” diye konuştu.
‘Röportajlar yapacaktım’
Pasaportuna el konulması ile gazetecilik faaliyetlerinin engellenmeye çalışıldığına dikkat çeken Aykol, “Biz yurt dışında panellere katılıyoruz, Avrupa Parlamentosu’nda oturumlar var onlara katılıyoruz. Dinleyici oluyor veya o oturumlarda bir şeyler anlatıyoruz. Gazetecilik sadece Türkiye’de yapılan bir şey değil. Benim esas uzmanlık alanım diplomasi. Gideceğim hafta sonunda da Kürtlerin sorunu ile ilgili bir süredir yapılan konferans vardı. O konferansa katılacak kişilerle görüşecektim, röportajlar yapacaktım, o nedenle bu faaliyetim engellenmiş oldu. Basın çalışanları olarak sadece sokak eylemini takip ederken darp edilmiyor ya da görüntülerimiz silinmiyor, bu şekilde de bir gazetecinin gazetecilik faaliyeti engellenmek amaçlanıyor” ifadelerini kullandı.
ANKARA