Kayyum tarafından Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan Kent A.Ş.’nin başına getirilen polis memuru Ercan Uysaler, bir kadını fuhuşa zorlamaktan 11 yıl 3 ay hapis ceza almasına rağmen 35 gündür tutuklanmadı
Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 19 Ağustos 2019’da yeniden kayyım olarak atanan Vali Mustafa Yaman’ın önceki kayyımlığı döneminde belediyenin iştiraki olan Kent A.Ş.’nin başına getirilen polis memuru Ercan Uysaler’in bir kadın çalışanı fuhuşa zorlamamasına ilişkin yargılandığı dava 9 Ocak’ta karara bağlanmıştı. Mardin 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi, “Basit cinsel saldırı” suçlamasıyla yargılanan Uysaler hakkında, “eylemlerin yoğunluğu” ve “kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmasını” göz önünde bulundurarak 11 yıl 3 ay hapis cezası vermişti. Ayrıca, Uysaler’in tutuklanması yönünde karar verilmişti.
Mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı. Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre, gerekçeli kararda, Uysaler’in saldırısının gerçekleşme şekli, eylem yoğunluğu ve mağdurun geçirdiği süreçlerin dikkate aldığını belirtilerek, “Bu eylemler nedeniyle mağdurun işi bırakması da göz önüne alınarak takdiren alt sınırdan uzaklaşılarak, sanığın cezalandırılmasına” denildi.
‘Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması söz konusu değil’
Kararda, sanık Uysaler’in eylemlerinin 4 Nisan 2019’dan sonrada 10 ve 11 Nisan 2019 tarihlerinde de tekrar ettiği ifade edilerek, “TCK 43/1 Maddesi uyarınca aynı mağdura karşı farklı tarihlerde eylemlerin tekrar edilmiş olması nedeniyle eylem sayısı da dikkate alınarak 1/4 oranında artırım yapıldığı, sanığın fiilinden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları ve pişmanlık göstermemesi” hususlarından kaynaklı “takdiri indirimine” gidilmediği kaydedildi. Kararda, Uysaler’in durumunun cezanın yanı sıra yaptırım uygulanmasını da gerekli kıldığına dikkat çekilerek, cezanın ertelenmesi veya Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması (HAGB) gibi durumların söz konusu olmayacağına yer verildi.
Mahkeme kayyum yönetiminin yazısındaki iddialara itibar etmedi
Kararda, kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kent A.Ş.’nin Uysaler ve mağdur D.S. hakkında hazırladığı yazıya da yer verildi. Söz konusu yazıda, Uysaler’in avukatlarının müvekkilleri ve mağdur D.S. arasında “astlık-üstlük” ilişkisi olup olmadığını sorduğu, bunun üzerine Kent A.Ş. yönetiminin böyle bir ilişki olmadığı yönünde cevap verdiğine yer verildi.
Ancak, mahkeme “…mahkemenin bu cevabi yazı ile bağlı olmadığı, dosya arasında yer alan sanığın ilk savunmalarında dahi personelleri işe alım gücü olduğunu beyan ettiği, sanığın insan kaynakları alanında ve Hizmet Alımları Şube Müdürlüğü’nde vekaleten müdür olduğu, işe alımların insan kaynakları departmanı tarafından yerine getirildiği” ifadeleriyle kayyum yönetiminin yazısındaki iddialara itibar etmedi.
35 gün geçti
Kararın devamında ise, Yargıtay’ın 2015 ve 2016 yıllarında almış olduğu iki ayrı karar da atıf yapılarak, “…mağdure üzerinden kamu görevinden kaynaklanan bir nüfuzun olduğundan söz edebilmek için sanığın konumunun mağdure üzerinde güç ve otorite oluşturması, bu otoritenin mağdurenin direncini kırması ve mağdurenin bu nedenle çekinerek karşı koyamaması” durumunun ceza için yeterli olduğu kaydedildi. Uysaler’in konumundan yararlanarak, D.S.’yi odasına davet ettiği ifade edilen kararda, ses kayıtlarının da Uysaler’in konumunu kullandığının dayanağı olduğuna yer verildi.
Öte yandan, Uysaler hakkında çıkarılan tutuklama emrinin aradan geçen 35 güne rağmen halen yerine getirilmediği öğrenildi. Uysaler’in yakalanıp tutuklanması durumunda Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirilmesi yönündeki talimata rağmen, Uysaler’in yakalandığı yönünde dosyaya henüz bir evrak gelmediği bildirildi.