Geçen yılın ortalarında Libya’daki İhvancı Serrac hükümetine desteğini açıklayan Türkiye, Erdoğan’ın ağzından da kabul edildiği gibi uzun süredir Trablus’a silah sevkiyatı yapıyor. ‘Libya ekspresi’ adı verilen sevkiyatı rus riafan.ru sitesi açık kaynaklara dayanarak yazdı
Rus haber ajansı riafan.ru, 23 Aralık 2019 tarihinde yayınladığı uzun ve ayrıntılı bir haberle, Türkiye ile Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ilişkilerini ve ciddi boyutlara ulaşan silah ticaretini yazdı. Büyük çoğunluğu BM raporları ve açık kaynaklara dayanan haberin söz konusu kaynaktan yapılan çevirisini iki bölüm halinde yayınlıyoruz.
Nisan 2019’da, ülkenin çoğuna hâkim olan Libya Ulusal Ordusu (LUO), El-Karama Operasyonu’nun son aşamasına geçtiğinde, Trablus’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) İçişleri Bakanlığı’nın himayesinde, 2011 devriminden ve ülkenin son meşru lideri Muammer Kaddafi’nin suikastından sorumlu çeteler birleşti. Bu gruplar arasında uluslararası aranan suçlular ve uluslararası terör örgütlerinin eski militanları -El Kaide, IŞİD ve Müslüman Kardeşler- yer alıyordu. Bununla birlikte UMH, Libya’nın meşru hükümeti olarak Türkiye dâhil bazı Batılı ülkeler tarafından tanınmaktadır.
2011 yılından bu yana BM tarafından Libya’ya uygulanan silah ambargosuna rağmen, Libya’daki her iki tarafa da silah ve mühimmat tedarik ediliyor. Ankara ayrıca İdlib’den ve Türk eğitmenlerden unsurlar aktararak UMH’nin “silahlı kuvvetlerin” gücünü geliştirmesine yardımcı oluyor. Ancak, Ankara’nın yardımı yetersiz kalınca, UMH Başbakanı Fayez Serrac mayıs ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan desteği artırmasını istedi ve bundan sonra, silah transferi düzenli hale geldi.
Libya ekspresi
Türkiye’den ilk büyük askeri teçhizat, silah ve mühimmat kaynağı Serrac’ın Erdoğan ile temasından sadece birkaç gün sonra kaydedildi. 18 Mayıs 2019’da Amazon Gemisi, Trablus limanına Moldova bayrağı altında geldi. İlk büyük sevkiyat droneler ve “Kirpi II” ve “Vuran” ağır askeri araçlardı. Gemiyi boşaltma esnasında fotoğraflara yakalanan askerler de vardı. Mevcut bilgilere göre, o gün toplam 25 MRAP (kirpi) geldi.
Trablus’a teslimatın gerçek olduğuna dair ekstra kanıt, Temeteron tankerinin arka planındaki kişiydi. Tankerin Kaptanı Vladimir Tekuchev, İçişleri Bakanlığı’nın bir parçasını oluşturan RADA grubu tarafından kontrol edilen Mitiga Hapishanesi’nde üç yıl geçirdi. Bu grubun suçları BM Güvenlik Konseyi’nin çeşitli raporlarında kaydedildi. Trablus Hükümetinin İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Kirpi II ve Vuran’ın teslimatını onaylayarak, ekipmanın Türkiye tarafından İçişleri Bakanlığı’nın ihtiyaçları için transfer edildiğini söyledi. BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırımlar listesinde yer alan Al-Somoud tugayından Salah Badi adına Ashraf Mami ve Al-Mars tugayından Mohamed bin Guzzi araçların alıcısı oldu. Makineler, Beşir Halafalla komutası altında 33. Piyade Alayı’na teslim edildi.
Erdoğan reddetmedi
Fransız Haber Ajansı AFP’ye göre, 20 Haziran’da Erdoğan şahsen UMH’ye silah ve teçhizat sattığını söylemişti. Bu, Ankara’nın Trablus’a teçhizat tedariğiyle ilgili ilk açıklamaydı. 22 Haziran gibi erken bir tarihte, üst düzey bir Libya askeri kaynağına dayanan Arap medyası, Türkiye’nin Libya’ya yeni silah gönderdiğini bildirdi. Kaynak, bu silahların önümüzdeki birkaç gün içinde Misrata’ya teslim edileceğini belirtti.
Gemilerle silah
Askeri malların transfer teyitleri 1 Temmuz’da ortaya çıktı. Türk konteyner gemisi N-A, UMH’yi desteklemek için silah, mühimmat ve paramiliter güçleri taşıyarak Humus’a geldi. Aynı dönemde, İHA Bayraktar TB 2’nin yer kontrol merkezi ile fotoğrafları ortaya çıktı. İHA’ların işletilmesi ve bakımı kolay bir iş değildir ve birkaç ay teknik eğitim ve öğretim uygulaması gerektirir. Türk eğitmenler ve teknik uzmanlar da uçağı kontrol etmek ve UMH savaşçılarını eğitmek için Misrata’ya konuşlandırıldı.
BM uzman grubu, büyük olasılıkla zırhlı araçlarla birlikte Amazon Gemisi’nin UMH’ye Türk şirketi Baykar Makina tarafından üretilen dört Bayraktar TB2 İHA’nın ilk partisini teslim ettiğini raporladı. Mitiga Havalimanı ve Misrata Havacılık Okulu’nda insansız hava araçları konuşlandırıldı. Özellikle, 24 Haziran’da Türk İHA’larının savaşa aktif olarak dâhil edildiğine dair kanıtlar yayınlandı.
Üs kuruluyor
4 Temmuz’da Misrata’ya başka bir kargo gemisi daha geldi. Bununla mühendisler, Hava Üssü’nün Misrata Havacılık Okulu topraklarında donatılması için Libya’ya geldi. Orada, 14 Mayıs’tan 6 Temmuz’a kadar İHA’ları barındırmak için beton sığınaklar inşa edildi. Humus’ta hava üssünün hazırlanmasına paralel olarak, çok sayıda birlik, silah ve ekipman almak için hazırlıklar devam ediyordu. 10 Temmuz, Libya Humus’taki Deniz Trafiği kayıtlarına göre, bir kargo gemisi ve bir konteyner gemisi görüldü. Gemlik limanından K.G. gemisi ve Türkiye bayraklı L.K. gemisi, Marsaxlokk (Malta) limanından kalkan konteyner gemisi. Bir süre sonra iki konteyner gemisi daha K.A. ve yine L.K., Misrata ve Humus’a geldi. Libya liman kentlerindeki altyapı, hem ekipman yerleştirmek hem de çatışmalar sırasında yaralanan militanları tedavi etmek için hızlandırılmış bir hızda hazırlanmaktaydı. Dahası Afrika istihbaratına göre, mayıs ayı sonunda taraflar ikinci bir İHA grubu, parçaları ve diğer bileşenleri tedarik etmeyi kabul ettiler.
BM raporları
BM Güvenlik Konseyi’nin raporuna göre, 27 Mayıs-21 Temmuz tarihleri arasında İstanbul ve Ankara’dan Misrata’ya hava yolu ile transfer gerçekleştirildi. ProAir-CharterTransport GmbH Türkiye ofisi tüm uçuşlar ve operatörler için kiralama görevi üstlenmişti- Özel Anonim Şirketleri (PJSC) “Ukraine-Aeroalliance Airlines” ve SkyAviatrans Limited Liability Company (LLC) (Ukrayna). Mayıs ve haziran aylarında iki Antonov An-12BK uçağı ve bir Antonov An-12BP uçağı İstanbul’dan Misrata’ya 10 uçuş gerçekleştirdi ve “insansız hava aracı parçaları” ve 53.6 ton ağırlığındaki diğer İHA bileşenleri taşıdı.
İHA parçaları
Droneler Il-76TD tarafından Libya’ya götürüldü. 3 Temmuz’dan 21 Temmuz 2019’a kadar bu uçak Ankara’dan Misrata’ya 6 uçuş yaptı. Kargo manifestlerinde ve konşimentolarda, “altı partinin tümü de Ankara’daki Libya Büyükelçiliği’ni içeriyordu ve alıcı Libya İçişleri Bakanlığı’ydı” diyor BM Güvenlik Konseyi raporu.
Gizli bir kaynağa atıfta bulunan uzman bir grup, ağustos ayının sonunda UMH’nin üçüncü bir Bayraktar TB2 partisine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Teslimat yine Misrata Havacılık Okulu’na LUO saldırısı sonucu uçağın yok edilmesi ile teyit edilen IL-76TD “SkyAviatrans” uçağı tarafından gerçekleştirildi. Aynı gün, LUO’nın ana komutanlığı, Misrata’ya Ankara’dan silahla gelen bir kargo uçağının imha edildiğini duyurdu. Bundan sonra, 192. LUO Piyade Taburu Komutanı Muhammed Absit, Türkiye’nin Libya’da ciddi bir darbe aldığını doğruladı.
riafan.ru sitesinden çevrilmiştir.
Suriye-Libya cihat trafiği
Türkiye’nin Suriye cihatçılarını Libya’ya aktardığı bilgisi, LUO’nun operasyonu Al-Karama’nın bir sonraki aşamasına başlamasının ardından Nisan 2019’da ortaya çıkmaya başladı. UMH’nin silahlı gruplarını güçlendirmek için cihatçıların müfrezeleri Trablus ve Misrata’ya gönderildi. En büyük transfer 2019 sonbaharında gerçekleşti. 21 Ağustos’ta Suriye ordusu, İdlib eyaletinin güneyinde yer alan Han Şeyhun şehrine çatışmadan girdi
23 Ağustos’ta topraklarında kalan cihatçılar Kafr Zita, el-Latamina, Latmin, Tel al-Fas, Markaba, Lahaya, elBuweida ve Murek yerleşimlerini terk ettiler ve kuzeyde hükümet karşıtı silahlı grupların kontrol ettiği bölgelere taşındılar. Birçok kaynak Han Şeyhun ve al-Latamin bölgesindeki mevzilerini terk eden cihatçıların, Atma ve Bab el-Hawa sınır geçişleri yoluyla Suriye’den Türkiye’ye çekildiğini belirtti. Bu bilgi Ortadoğu “Arabi” gazetesi ile yapılan bir röportajda, Somar isimli Scalbia’dan bir sağlık çalışanı tarafından doğrulandı. “Çalışmam sırasında hastanede Suriye ordusu tarafından yakalanan teröristlerle bir araya geldik. Türkiye’nin emri ile belirlenen özel bölgelere geldik ordan da Mersin’e geçtiklerini anlattılar.” Federal Haber Ajansı’nın (FAN) öğrendiği gibi, Suriyeli cihatçılar deniz yoluyla Libya’ya sadece Mersin’den değil, İstanbul’daki limandan da taşındı.
Mersin-Misrata hattı
Mersin topraklarında, Eylül 2019’un başında yüzlerce militanın “Heyet Tahrir al-Şam” ve “Jaysh alIzza”nın konuşlandığı Türk Deniz Kuvvetleri’nin deniz üssü bulunmaktadır. Orada Türk eğitmenlerin rehberliğinde eğitildiler. Kaynaklarımızdan alınan bilgiye göre, ekim ayının ikinci yarısında M.S. kargo gemisinde konteynerlerle Türkiye’den Libya’ya yaklaşık iki bin Suriyeli militan taşındı. Deniz trafiğini izlemek için çevrimiçi hizmetler yardımıyla bu bilgileri doğrulayabildik. Bu gemi gerçekten 25 Ekim’de Mersin limanından ayrıldı ve ertesi gün UMH milisleri tarafından kontrol edilen Libya’nın Misrata limanına geldi.
İstanbul-Misrata hattı
Suriyeli unsurların İstanbul’dan Misrata’ya gelişi, Ekim 2019’da LUO tarafından yakalanan Fursan Janzur grubunun 404. taburunun komutanı kaptan Abd al-Kawi Khalifa tarafından anlatıldı. Mahkûma göre; Suriyeli savaşçılar, Türk silahları ve zırhlı araçlarla birlikte birkaç gemi ile İstanbul’dan Misrata’ya nakledildi. Khalifa, Suriyeli cihatçıların komutanlarından biri olan Jamil Shahadi al-Saleh’in adını bile veriyor.
Haziran 2019’da, Rus Hava Kuvvetleri tarafından düzenlenen hava saldırısının bir sonucu olarak Suriye grubu Ceyş ül-İslam’ın başkanı ağır yaralandı ve ardından tedavi için Türkiye’ye götürüldü. Abd al-Qawi Khalifa, sorgu sırasında Suriye savaşçılarının Libya’ya teslim edilmesiyle uğraşan M.A. gemisinin adını da söylüyor. Deniz trafiğini izleme ve çevrimiçi hizmetlere göre, konteyner gemisi 1 Eylül 2019’da Misrata’ya geldi ve üçüncü gün Trablus limanına girdi.
Konya’dan kalkan uçak
Bu arada, Suriyeli unsurların Libya’da konuşlandırılmasının, Türk uçaklarının awacs kontrolü altında gerçekleştiği de gözlendi. 9 Eylül’de, Türkiye’nin merkezindeki Konya hava üssünden uçan bir Türk Hava Kuvvetleri uçağı olan Boeing E-7T “Wedgetail” (13-002), Libya sahili açıklarında Orta Akdeniz üzerinden izleme görevini tamamladı. 11 Eylül’de aynı üsten uçan Türk Boeing E-7T askeri uçağı da aynı görevi yaptı. Benzer bir görev 13 Eylül’de aynı Türk Hava Kuvvetleri uçağı Boeing E-7T (13- 003) tarafından gerçekleştirildi
Kaynak linki: https://riafan.ru/1236605-tureckaya-voennaya-podderzhka-terroristov-pns-livii-v-detalyakh
YARIN: LİBYA’YA GÖNDERİLEN SİLAHLARIN MİKTARI