Dersim’de ESP’nin düzenlediği “Yoksulluk kader değil, kriz kapitalizmde, çözüm sosyalizmde” konulu konferansta konuşan HDP’li Katırcıoğlu, iktidarın ekonomiyi yönetmekte zorlandığını belirterek, ‘Krizden çıkmak için yaptıkları şey daha çok krize sokuyor’ dedi
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Dersim Temsilciliği, “Yoksulluk kader değil, kriz kapitalizmde, çözüm sosyalizmde” konulu bir panel düzenledi. Dersim Belediyesi konferans salonunda gerçekleşen ve moderatörlüğünü Helin Yağmur Uci’nin yaptığı panele, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) temsilcisi Hüseyin Şimşek konuşmacı olarak katıldı.
‘Daha ciddi ekonomik kriz yaşanıyor’
Panelde ilk olarak söz alan Katırcıoğlu, 2008’de başlayan ve 2009’dan bu yana ülkeyi etkileyen bir ekonomik krizin söz konusu olduğunu söyledi. Krizin makro ekonomiden kaynaklandığına dikkati çeken Katırcıoğlu, “Kriz üretimden ziyade finansal. 2002-2008 arası AKP belli bir düzeyde yönetirken, sonrasında zorlanmaya başladılar. İktidarın kimyası ve ezberleri bozuldu. 2009’dan sonra ekonomiyi yönetmeye zorlanmaya başladılar. Özellikle son zamanlarda krizi çok hisseder olduk. Bütün kararları merkezileştirmeye başladılar. Para politikalarıyla, kriz sonuçlarıyla yönetmeye çalışıyorlar. Kendi çıkarları doğrultusunda bütün kararları Saray’da alınıyor. Krizden çıkmak için yapıkları şey Türkiye’yi daha çok krize sokuyor” dedi.
Siyaset tartışılırken ekonomiden bağımsız tartışılamayacağının altını çizen Katırcıoğlu, şunları söyledi: “Ekonomi kötüye gittiği için kaynağa ihtiyaç duyuyorlar. Bu kaynakları temin etmek için her alanda finansallaşma ve ticarileşmeyi öne sürüyor. Bugün baktığımızda bakanlar ekonomide iyileşme ve toparlanma olduğunu söylüyor. Fakat ekonomiden gelen sinyaller hala beli bir seviyede devam etmekte. Daha ciddi ekonomik kriz yaşanıyor.”
‘Savaş ve kapitalizm emekçiler, yoksullar ve kadınları etkiliyor’
SMF Temsilcisi Hüseyin Şimşek de dünyanın topyekun bir savaşla karşı karşıya olduğunu ve bu savaşın en önemlisinin de bölgede yaşandığına vurgu yaptı. “Yoksulluk Türkiye ve Kürdistan emekçilerinde ciddi bir tepki geliştirdi” diyen Şimşek, savaşların ve kapitalizmin en çok da emekçiler, yoksullar ve kadınları etkilediğini hatırlattı. Yoksulluğun ve işsizliğin had safhada olduğunu ifade eden Şimşek, ekonomik krizin yanı sıra siyasi krizin de olduğunu dile getirdi. Şimşek, AKP’nin Ergenekoncular ile sermayeye alan açmaya çalıştığını ve stratejik ittifaklar geliştirmesine rağmen halen zayıf olduğunu söyledi.
‘Bir kanalda buluşmaya ihtiyaç var’
ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ise, kapitalizmin Türkiye’nin iktisadi yapısını etkilediğine belirtti. Rejim İslami restorasyona ve tekçiliğe yöneldiği andan itibaren Gülen Cemaatiyle silahlı biçime dönüşen bir çatışma içerisine girildiğini hatırlatan Gümüştaş, şunları söyledi: “Cumhuriyet değerleri ve birikimiyle de bir çatışma içerisine girdi. Türkiye siyasetinde gerilimli bir dönüşüm sürecine girildi. Henüz tarafları belirginleşmemiş. İçinde bir istikrar kazanamamış, dış politikalar karşısında bir istikrarları var ama kendi içyapısında istikrara kavuşamamış bir dönüşüm süreci yaşamıyor. Bunun karşısında çok güçlü politik özgürlük mücadelesi var. Bu mücadelelerle başka bir dünya, sosyalizm düşü, programı, toplum ve projesiyle aslında çok kesişmez çok ayrı yollardan ilerlemiyor. Aslında sol hareketin ekonomik toplumsal ve siyasal kampanyalar, politikalar üretmesi gerektiğine iniyoruz. Bunlar içerisinde kendi eksiklerini ve krizlerini çözmesi ve halkın talepleriyle bir kanalda buluşması ihtiyacını görüyoruz.”
DERSİM