Çukurören köyünde açılmak istenen antimuan maden ocağı için ÇED raporu için köye gelen heyet köye sokulmadı. Bölgede madenler yüzünden birçok insan ya kanserden öldü ya da kanser hastası
Murat Dağı’nda bulunan Kütahya Gediz ilçesine bağlı Çukurören köyünde yurttaşlar madene karşı direneceklerini belirtiyorlar. Kütahya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ÇED Hazırlama Şube Müdürlüğü, Kütahya Sağlık Müdürlüğü ve maden ocağı açmak isteyen şirket yetkilileri toplantının yapılacağı kahvehaneye köylüler tarafından sokulmadı. Kahvehaneye giremeyince dışarıda bir araç üzerinde “Köylülerin kendilerini içeri almadığını ve bilgilendirmek istemediklerini belirten bir tutanak hazırlayarak köyden ayrıldı. Yapılan eylem hakkında bilgi veren Uşak Murat Dağı Yok Olmasın Platformunun sözcüsü Funda Öz Akcura, “Platformumuz, her canlının sağlıklı bir şekilde yaşaması ve doğanın zarar görmemesi için büyük bir çaba harcamaktadır. Daha önce Uşak Sivaslı ilçesine bağlı Pınarbaşı beldesinde köylülerin yardım talebi üzerine gitmiş ve bilgilendirmek istemezlerse ÇED raporunun hazırlanamayacağını köylülere anlatmıştık. Bugünde Çukurörenli köylülerimizin daveti üzerine geldik ve onlara Pınarbaşı deneyimimizi aktardık. Onlar da birlik ve beraberlik içerisinde önerimizi hayata geçirmiş oldu. Çevre ve doğa konusunda kim yardım isterse biz platform olarak seve seve elimizden geleni yaparız” dedi.
‘Antimuan yüzünden ölüm yaşandı’
Çukurören köyü Muhtarı Fazlı Akdemir: “Köyümüz 140 haneli 367 nüfuslu bir köydür. Doğumuzda Global Antimuan madeni, batımızda Üç Yıldız Antimuan Madeni, günemizde Uğurluca, kuzeyimizde Cebrail köyü antimuan madeni var. Kısacası köyümüzün dört bir yanı antimuan madeni ile sarılmış durumda. Çocuklarımızın torunlarımızın geleceği için mücadele veriyoruz. Göynük köyünde antimuan madeninde çalışan bir gencimiz kansere yakalandı. Onun çamaşırlarını yıkayan eşi çamaşırlarındaki antimuandan o da kanser oldu. Birisi 31, diğeri 30 yaşında geride üç minik yavru bırakarak hayata veda etti. Böyle acı olaylar yaşamak istemiyoruz” artık dedi.
Akciğer nakli gerekiyor
Emekli öğretmen Necdet Akca, “Antimuan madeninde çalışan yaklaşık 70 kişi değişik zamanlarda daha 30 yaşlarına gelmeden kanserden öbür dünyaya göçüp gitti. Ayrıca maden tozlarından köyümüzde duramıyoruz. Artık maden falan istemiyoruz. Sağlıklı yaşamak bizim de hakkımız” şeklinde tepki gösterdi. Daha önce antimuan madeninde çalıştığını belirten Çukurören köylüsü Mehmet Erkul (57) “Ben 35 yaşına kadar çalıştım. O yaşta ciğerlerim gitti. Çalışamaz oldum. Üç çocuğum ve eşimle çok sefalet çektim. Şimdi çocuklarım yetişti de elleri ekmek tuttu. Ancak benim özellikle akciğerim tamamen bitmiş durumda. Doktorlar akciğer nakli yapılması gerektiğini ve tek çözümün bu olduğunu söylüyor. Akciğer bölgesi tahrip olduğu için onun da tutup tutmayacağı konusunda endişeleri var” dedi.
EKOLOJİ SERVİSİ