Türkiye sinemasında kadın cinselliğine dair ‘çekilemeyen sahneler’ film oldu
Yönetmen Metin Akdemir’in Türkiye sinemasında kadın cinselliğine dair “Çekilemeyen Sahneler” adlı projesi “Hayalimdeki Sahneler” adıyla belgesel film oldu. Türkiye sinemasında 1980’li yıllarda “Kadın Filmleri” temasıyla çekilen filmlerde lezbiyen ya da biseksüel ilişkilere/cinselliklere yeterince yer verilmediğinden hareketle yola çıkan Akdemir, “Hayalimdeki Sahneleri” KaosGL.org’dan Aslı Alpar’a anlattı.
2015’te başladı
Akdemir, kadın çalışmaları yüksek lisansı yaparken Türkiye sinemasındaki kadınlar arasındaki homososyal ilişkilere dair bir tez yazmak istediğini ancak bu konuyu çalışmak isteyen bir akademisyen bulamadığı için yapamadığını belirterek, 2015 yılında bunun filmini yapmak istediğini anlattı. O dönemki yapımcısı Boysan Yakar ile beraber ‘Sansürsüz Sinema Fonu’na başvurduklarını fonun desteği ile !f İstanbul Pitching platformunda yarıştığını, o tarihten sonra da hem filmin hem de kendilerinin talihsiz şeyler yaşadığını belirtti.
Yakar’ın ölümü
2015 yılında bir trafik kazasında yaşamını kaybeden LGBTİ aktivisti Boysan Yakar’ın ölümünü hatırlatan yönetmen Akdemir, “Biliyorsunuz bir trafik kazasında Boysan’ı kaybettik. Boysan’ın ardından üç yıl boyunca bir şey yapamadım. Ancak bu üç yılın sonunda filmi bitirmem gerektiğini düşündüm; bir sürü insanın emeği vardı… Son bir buçuk yılda da filmi bitirdik. Nihayet elimizde bitmiş bir ‘Hayalimdeki Sahneler’ filmi var. ‘Çekilemeyen Sahneler’ olarak planladığımız filmin ismini de değiştirdik. Eski ismin hayalimizdeki metaforu karşılamadığına karar verdik” dedi.
‘Filmi paylaşacağım’
Hayalimdeki Sahneler için İstanbul Kültür Sanat Vakfı’na (İKSV) başvurduklarını ifade eden Akdemir, Britanya’da Leeds East Street Art ve ABD’de Duke Üniversite’sinde ve Almanya Berlin’de özel gösterimler gerçekleştirileceğini, bir yandan da festivallere başvurmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. Akdemir, filmi queer ve feminist kominite ile paylaşmak istediklerini vurguladı. “Hayalimdeki Sahneler” filminin afişi ise Vardal Caniş tarafından tasarlandı.
3 kısa metraj
1984’te doğdu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Tv Sinema bölümünden mezun olduktan sonra, aynı üniversitede Kadın Çalışmaları bölümünde yüksek lisans yaptı. Uçan Süpürge Çocuk Gelinler projesinde finalist oldu ve bu proje ile “Nefes Al Alma Nefes Al” filminin sanat yönetmenliğini üstlendi. 2011’de “Ben Geldim Gidiyorum” 2012’de de Çetin Baskın ile birlikte “Küpeli” adlı kısa filmleri çekti.
İSTANBUL