Süper Lig’in 21. haftasında oynanan Fenerbahçe – Alanyaspor karşılaşmasının son dakikalarında Fenerbahçe taraftarlarının ‘Damat İstifa’ tezahüratı sosyal medya gündeminde yerini aldı. Peki ne oldu da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak taraftarların tepkisini çekti?
Emre Caka / İstanbul
Tarafsız haber ajansının 16 Aralık 2019 kulis haberine göre, Albayrak ile dönemin Trabzonspor Teknik Direktörü Ünal Karaman arasında oynanan ve Trabzonspor’un 2-1’lik mağlubiyet sonrası yaşanan diyalog Karaman’ın istifa sürecini getirdi. İddiaya göre Bakan Albayrak, “Bu nasıl futbol hoca!” demesinin ardından Karaman, “Bu nasıl ekonomi diye biz size soruyor muyuz!” diyerek tepki gösterdi. Bu diyalogun ardından Albayrak’ın “Ligin ilk yarısı biter bitmez Ünal Karaman’ı paketleyin” dediği ileri sürüldü.
Ailesi aslen Trabzonlu olan Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da gelişmelere dahil oldu. Soylu, “Ünal’ı gönderemezsiniz. İzin vermem ben bu olaya… Ünal Hoca’ya hep beraber sahip çıkacağız” diyerek devreye girdiği, Karaman’ın gitmesini engellemeye çalıştığı iddia edildi. Trabzon Emniyet Müdürü’nün da dahil olmasıyla Karaman hakkındaki tartışmaların Beştepe’nin gündemine geldiği Tarafsız Haber Ajansı tarafından vurgulandı. Bir başka iddiaya göre Karaman’ın İmamoğlu’nu makamında ziyaret etmesi “Siyasi erk”in tepkisini çekti.
Tüm gelişmelerin ardından Karaman istifasını vermiş, yerine yardımcı antrenör Hüseyin Çimşir geçmişti. Albayrak ve Soylu’nun Trabzonspor üzerinde baskın olması, hem Albayrak’ın hem de Soylu’nun Trabzonspor’u desteklemesi, Fenerbahçe ile Trabzonspor’u hem taraftar hem de yönetim bazında, 2011 şike sürecinden bu yana yaşanan gerginliği ayyuka taşıdı.
Tribünlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yönelik ‘Damat istifa’ tezahüratının karşılığını Huddersfield Üniversitesi Öğretim Üyesi Dağhan Irak’a sorduk.
- Bu istifa çağrısı sadece futbolda yaşanan zincirleme sorunlara dönük bir durum mu yoksa bu zamana kadar yaşanan ekonomik sorunlarla ilişiği var mı?
Tabii mutlaka alakası vardır, başka bir bakan olsaydı bu kadar sert bir tepki verilmeyebilirdi. Ama tribünlerdeki siyasi tepkilerin futbola değdiği zaman yükseldiğini unutmamak lazım. Berat Albayrak’a protesto siyasi koşullardan bağımsız okunamaz, ama Fenerbahçe – Trabzonspor gerginliğinden bağımsız da okunamaz. Hangisi daha etkilidir dersek, ben ikincisinin daha etkili olduğunu söylerim. Albayrak, doğrudan Trabzonspor lehine tartışmaya dahil olmasaydı, tepki bu şekilde olmayabilirdi.
Yani Berat Albayrak’a tepki, rejim içerisindeki sembolik rolünün, ekonomik durumun ve Fenerbahçe – Trabzonspor ihtilafının bir bileşimidir. Hangisinin daha önemli rol oynadığını tartışabiliriz, ama bence üçünün de rol oynadığını tartışamayız.
Bir kişinin ağzına bakan rejim
- Mısır’da, Türkiye’de, İran’da ve daha birçok ülkede taraftar grupları toplumsal muhalefetin önemli unsuru olmuştur. Bu istifa çağrısı bir hareketlilik yaratır mı?
Yaratacağını sanmıyorum, tribünlerdeki insanlar yirmi milyonluk bir taraftar kitlesinin taraftarlık pratiklerini belirleme açısından çok önemli bir kısmıdır, ama siyasi eylemlilik konusunda etki yapma kapasitesi çok daha sınırlıdır. Yani Kadıköy’ün dışına çıktıkça, etki azalacaktır. Ama Gezi’deki aynı yönde birkaç tepki daha farklı alanlarda doğarsa, bu tepki onların yükselmesine yardımcı olur.
- Daha uzun bir dönem var ligin sona ermesine… bunun için iktidar bir önlem alacak mıdır? Ve olası engelde reaksiyon ne olabilir?
İktidar, mantıklı hareket etme yetisini yıllar önce kaybettiği için ne yapacağını tahmin etmek çok zor. Mantıklı düşünülürse, sert bir önlem almaması gerekir. Çünkü şu an çok kırılgan bir rejim ve toplumsal muhalefeti körükleyecek her hareketten kaçması kendi lehine. Son dönemde rejimin, daha önce alışkın olmadığımız şekilde, çok fazla geri adım attığına şahit olduk. Muhtemelen Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan çıkacak küçük bir cezayla mesele kapanacaktır. Ama dediğim gibi, fevri ve bir kişinin ağzına bakan bir rejim olduğu için, yarın olacakları kimsenin tam olarak kestirmesine imkan yok.
HABER MERKEZİ