Canan Kaftancıoğlu tek aday olarak gitti kongrede yeniden CHP İstanbul il başkanı olarak seçildi.
CHP İstanbul İl Başkanı, tek aday olarak kongreye giren Canan Kaftancıoğlu oldu. 677 delegenin olduğu kongrede oy kullananların sayısı 571’de kaldı. 106 delege ise oy kullanmadı. Kullanılan oyların 510’u geçerli sayıldı.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 37’nci Olağan İstanbul İl Kongresi, “Tek yön iktidar” sloganıyla Haliç Kongre Merkezi’nde toplandı.
Seçimlerde 677 il delegesi oy kullanacak. Delegelerin oylarıyla CHP İstanbul İl Başkanı, yönetim kurulu, disiplin kurulu ve kurultay delegeleri belirlenecek. Seçilenlerin iki yıl süreyle görev yapacağı kongrede, mevcut başkan Canan Kaftancıoğlu tek aday olarak seçime girdi ve 510 delegenin oyuyla yeniden seçildi.
Barış vurgusu
Kongrede konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şu ifadelerde bulundu:
“Yeni bir çığır açtık, emin adımlarla yolumuza devam edeceğiz. Yürüdüğümüz yol hak ve adalet yoludur. Bu ülkeye kardeşliği ve barışı yeniden getireceğiz. Hiç kimseyi ötekileştirmeden, kimsenin kimliğini, yaşam tarzını sorgulamadan tüm sorunları çözmeye talibiz. 100 yıl sonra demokrasinin yara aldığını, kan kaybettiğini görüyoruz. Bugünkü koşullar fedakarlık yapma koşullarıdır, başarıyı özveriyle, kararlılıkla inançla yakalayacağız”
5 temel sorun vurgusu
Kılıçdaroğlu sorunları şöyle açıkladı:
“Birincisi demokrasi. Düşüncesini açıkladı diye insanlar hapse atılamaz. Yargı bağımsızlığı, medya özgürlüğü olmalı, üniversitelerde her türlü düşünce konuşulabilmeli.
İkinci temel sorunumuz eğitim. Bir kuşağı yok ettiğimizin, her bakana eğitim politikasının değiştiğinin kaç kişi farkında acaba?
Üçüncü temel sorunumuz dış politika. Dış politika bireysel kin ve öç alma üzerine kurulmuş. Bireysel kinden oluşan, barışı değil savaşı önceleyen bir dış politika yürütülüyor. 3,5 milyon mülteci var, Suriye’den 1 milyon daha gelecek. Onların aralarında eli silahlı teröristler de olacak, asıl sorunu ondan sonra yaşayacağız. Her ilde göçmenler ve onların yaşadıkları sorunlar var.
Dördüncü büyük sorun toplumsal barış. Toplumsal barışı sağlamak zorundayız.
Beşinci büyük sorunumuz ekonomi. Daha iki gün önce Hatay’da valilik binasının önünde kendisini yakan vatandaş gördük. İşsizim diyor, çocuklarım aç diyor, üzerine benzin döküp kendini yakıyor. İnsan olan hiç kimse bu duruma kayıtsız kalamaz. Üzen nedir biliyor musunuz, iktidar kanadından bu yakma olayın ucuz siyasi manevra olarak niteleyenler var.”
Sorunların çözümü için adımlar
Kılıçdaroğlu, 5 temel sorununun çözümü için 4 ayaklı strateji yürütülmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kesinlikle bu ülkeye demokrasiyi, medya özgürlüğünü, kadın-erkek eşitliğini getireceğiz. Demokratik standartlar açısından ne gerekiyorsa tamamını yapmaya kararlıyız. İkinci ayağı üreten Türkiye. Fabrikada, tarlalarda, üniversitelerde, sanatta, her alanda üretmeliyiz. Üçüncü ayağı, güçlü bir sosyal devleti inşa etmeliyiz. Dördüncüsü sürdürülebilirlilik. Bunun yolu liyakat sistemini devlete egemen kılmaktır. Bir ittifak kurduk, Millet İttifakı. Bu ittifak aynı zamanda demokrasi ittifakıdır. Toplum ikiye bölünmüş durumda, demokrasiden yana olanlar ve otoriter yönetimden yana olanlar. Demokrasi herkes için.”
İmamoğlu: Değişim başladı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Herkesi saygın kabul etmeyen yöneticilerin devri bitmiştir. Türkiye değişiyor. 2017 Haziran’ın da Türkiye’nin değişimi başlamıştır. Adalet arayışını dalgalar halinde dünyaya duyurduğu için genel başkanımıza teşekkür ediyorum. 31 Mart seçimleri kentte de adalet arayışının bir ifadesidir. İstanbul’da güçlü görünenler ne yaparsa yapsınlar adalet istediklerini söylediler. İnşallah bu ülkede böyle bir dönem yaşanmayacak. 23 Haziran’ın da adalet arayışı arayanların başarısıdır. Bu sürecin kodlarını hep beraber doğru okumalıyız. Bu süreçte bize verilen görevi hep birlikte iyi idrak etmeliyiz.”
HABER MERKEZİ