2017’de Erdoğan’ı protesto edenlere yönelik korumalarının saldırısı ile ilgili davanın düşürülmesini reddeden ABD mahkemesi, ‘Türk güçlerinin protestoculara şiddetli bir şekilde saldırdığını’ söyledi
Amerikan Federal Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2017 yılındaki Washington ziyaretinde protestoculara müdahale eden Türk korumalar hakkındaki davanın düşürülmesi talebini reddetti.
Mahkeme yabancı liderlerin korumalarına güvenliği sağlamak için verilen yetkinin sınırsız olmadığına dikkat çekerek dokunulmazlık talebinin bu olayda geçerli olmadığına karar verdi.
Euronews’te yer alan habere göre, mahkeme, korumaların protestoculara “şiddetli şekilde fiziksel olarak saldırdığını” kaydetti. 15 cumhurbaşkanlığı koruması hakkında açılan davada 11’i hakkındaki davalar daha önce düşürülmüştü.
Yargıç Colleen Kollar-Kotelly protestocuların Erdoğan’ın güvenliğine yakın tehdit oluşturduğuna yönelik Türkiye’nin tezlerini ikna edici bulmadı. Türkiye’nin avukatları Yabancı Egemen Dokunulmazlık Yasası (FSIA) uyarınca korumaların dokunulmazlığa sahip olduğunu savundu. Protestocuların avukatları ise haksız davranışların dokunulmazlık kapsamına girmediğini bildirdi.
Yargıç Kollar-Kotelly 36 sayfadan oluşan kararında davanın düşürülmesini talebini geri çevirdi ve yargılamanın süreceğini açıkladı.
‘Türk güçleri şiddetli şekilde saldırdı’
Yargıç Kollar-Kotelly olay esnasında korumaların, protestocuların tehdit oluşturup oluşturmadığına yönelik araştırma yapmadığını belirterek “Bunun yerine Türk güvenlik güçleri protestocuları kovaladı ve şiddetli şekilde fiziksel olarak onlara saldırdı. (Protestocuların) bir çoğu yere düştü ve artık bir tehdit oluşturmuyordu.” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan olayla ilgili, “Beyaz Saray’a girerken PKK’lı göstericiler siz onlara ‘aktivistler’ diyorsunuz; orada her türlü gösteriyi yapıyorlar. Polisin, onlara müdahale etmediğini gördüm… Benim kendi korumalarım, beni korumakla görevli olanlar ister istemez duruma müdahale etmek durumunda kaldı” açıklamasını yapmıştı.
DIŞ HABERLER