İdlib gündemi ile toplanan BM, ateşkes çağrısı yaparak ‘Türkiye-Suriye savaşı çıkabileceğine’ dikkat çekti. Suriye’nin stratejik Seraqip’e girmesinin ardından, MSB’den ‘Misliyle karşılık vereceğiz’ açıklaması geldi
Suriye’nin Rusya desteği ile İdlib’e yönelik başlattığı operasyon ile birlikte çatışmalar şiddetini arttırıyor. Suriye resmi haber ajansı kritik öneme Seraqip bölgesine girildiğini duyururken, Milli Savuna Bakanlığı’ndan da (MSB) ‘misliyle karşılık verilecek’ açıklaması geldi. Rusya’dan bir heyetin ise yarın Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. BM İdlib’de tırmanın gerilim ile ilgili acil toplandı.
SANA: Ordu Seraqip’e girdi
Suriye resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre, Suriye rejim güçleri günlerdir çatışmaların yaşandığı ve stratejik öneme sahip Seraqib belde merkezine girdi. Haberde, “Ordu birlikleri, İdlib kırsalındaki Seraqib beldesine girdi ve teröristlerden kalan mayın ve patlayıcıları temizleme çalışmaları başlattı” ifadelerine yer verildi.
Stratejik önemdeki Seraqib, İdlib kent merkezinin 15 kilometre doğusunda bulunuyor. Kasaba, Lazkiye ile Halep’i bağlayan M4 karayolu ve Halep ile Şam’ı bağlayan M5 karayolunun kavşak noktasında ve kasabanın yakınlarında TSK’ya ait gözlem noktaları da yer alıyor.
Seraqib’in düşmesiyle Türk ordusunun bölgede kurmuş olduğu gözlem noktalarından çemberde kalanların sayısı 5’e (Morek, Maar Hitat, Surman, Til Tuqan ve Raşidîn) çıktı.
Öte yandan Türk ordusunun Seraqib’in düşmesini engellemek için kentin doğu, batı, kuzey ve güneyinde kurmuş olduğu askeri noktalar da rejimin çemberinde kaldı.
Türkiye’ye uyarı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, dün düzenlediği basın toplantısında, “Türkiye ile İdlib’deki gerilimi azaltma bölgelerindeki düzeni net bir şekilde belirleyen anlaşmalarımız var. Türk meslektaşlarımız bu bölgede işbirliği yaptıkları muhaliflerle, El Nusra (yeni adıyla Fetih el Şam) ve (Heyet) Tahrir el Şamlı teröristleri birbirinden ayırma sözü verdi. Ancak bu teröristler İdlib’deki bölgede hüküm sürüyor. Bu nedenle bu sorumluluk yerine getirilmeli” dedi.
El Nusra’yı koruyorlar
Suriye Dışişleri Bakanlığı da SANA haber ajansına yaptığı açıklamada, TSK’nın dün sabah Suriye sınırını ihlal ederek Benniş, Maarrat Masrin ve Teftenaz Beldeleri arasında konuşlandığını belirtti. Bakanlık, Türkiye’nin amacının “başta El Nusra olmak üzere teröristleri korumak” olduğunu belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı’na yakın Vedomosti gazetesi de, Türkiye’nin kararının Suriye ordusunun son başarılarından kaynaklandığını belirtti.
MSB: Misliyle karşılık verilecek
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ise, İdlib’de devam eden gerilimle ilgili olarak yayınladığı yeni açıklamasında “Yapılacak her türlü saldırıya misliyle karşılık verilecek, gözlem noktalarımız görevlerine devam edecektir” ifadelerine yer verdi.
Çavuşoğlu: Astana süreci başlattık
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Ankara’da Slovenya Dışişleri Bakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında İdlib’deki gelişmeleri değerlendirdi. Çavuşoğlu, “Rusya ve İran’la Astana sürecini başlattık. Soçi formatında toplantılar gerçekleştiriyoruz. Tüm bu çabaların amacı ateşkesin kalıcı olmasını sağlamak ve siyasi sürece ivme kazandırmaktı. Ne var ki, siyasi sürece inanmayan rejimin saldırganlığı arttı” dedi.
Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile de görüştüğünü kaydeden Çavuşoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız, iki gün önce Putin ile görüştü. Bu görüşmede heyetlerimizin görüşmesinde mutabık kaldılar. Biraz önce gelen bilgiye göre Rusya’dan bir heyet yarın Türkiye’ye geliyor” diye konuştu.
BM: Türkiye-Suriye savaşı çıkabilir
Bu arada İdlib gündemiyle toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de ateşkes çağrısında bulundu. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ve Acil Yardım Koordinatörü Mark Lowcock, konsey üyelerine İdlib’de tırmanan gerginlikle ilgili bilgi verdi. Lowcock, geçtiğimiz iki ayda İdlib ve çevresinde çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 600 bin kişinin göç etmek zorunda kaldığını belirterek, Suriye ordusu tarafından kontrol edilmeyen bölgelerin çok kalabalıklaştığını söyledi.
Askeri yaklaşımların bölgedeki sorunu kalıcı olarak çözmeyeceğini ifade eden Pedersen ise, Türkiye ve Suriye arasında bir savaşın olabileceğini söyledi. Pedersen, “Türkiye sınırında yaşanan bu çatışmalar, siviller için ağır sonuçlar doğuracağı kadar buradaki yabancı terörist savaşçıların dağılması ve devamında yeni tehditler doğurması riski taşıyacaktır” dedi. Her iki yetkili de bir ateşkesin acil gerekliliğine dikkat çekti.
Öte yandan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, Perşembe günü Rusya’nın düzenlediği hava saldırılarında 10 sivilin yaşamını yitirdiğini iddia etti. Gözlemevinin açıklamasında, bu saldırıdan önce de Halep’te Suriye ordusunun açtığı topçu ateşi sonucu 7 sivilin öldüğü belirtildi.
Gerilim tırmanıyor
Suriye ordusunun Türkiye sınırının olduğu bölgelere giderek yaklaştığı bildiriliyor. Türkiye sınırına yakın mesafedeki İdlib vilayetinin büyük bir bölümü Heyet Tahrir el Şam (HTŞ eski adı ile El Nusra) örgütünün kontrolünde bulunuyor.
Şam yönetimi, İdlib’e yönelik operasyonları 2019’un son aylarından bu yana yoğunlaştırdı. Bölgede 12 gözlem noktası bulunan Türkiye güdümündeki güçlere yapılan operasyona karşı çıkıyor. Türkiye bu karşı çıkışı da mülteci göçüne bağlıyor.
Suriye ordusu, 3 Şubat’ta Türkiye’nin takviye güçlerini hedef almış ve 8 asker açılan topçu ateşinde hayatını kaybetmişti. Rusya destekli Suriye birliklerinin bu saldırısı Türkiye-Rusya ilişkilerini de gerilimli bir noktaya getirdi.
DIŞ HABERLER