Bahçesaray’da 36 kişinin yaşamını yitirdiği ikinci çığ faciasından kurtulan yurttaşlar yaşananları anlattı. İhmalleri sıralayan yurttaşlar, “Bizi uyaran kimse olmadı” dedi
Van’ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen ve 36 kişinin yaşamını yitirdiği, 100’e yakın kişinin yaralandığı ikinci çığ felaketinden kurtulan yurttaşlar olayı anlattı. 5 kişinin yaşamını yitirdiği ilk çığ felaketinin yaşandığı 4 Şubat’ta bölgeye giden ve ikinci çığa yakalanan yurttaşlar, bölgede hiçbir önlemin alınmadığını, insanların olay noktasına girmemeleri için uyarılmadığını söyledi.
Yurttaşlardan Sabri Adıyaman, çığ altında kalanları kurtarmak için 4 Şubat akşamı bölgeye gittiklerini dile getirdi. Olayın yaşandığı bölgenin çok kalabalık olduğunu söyleyen Adıyaman, “Orada bulanan insanların hepsi çok sabırsızdı. Isınmak için ateş yaktık. Korucu ve askerler de ısınmak için yanımıza geldiler. Gülşen Orhan geldi ve olay yerine doğru gitti. O sırada çığ insanların üzerine doğru gelmeye başladı. Biz de artık son çığa yakalananları kurtarmak için seferber olduk” dedi.
‘Hiçbir önlem alınmamıştı’
İlk gün çığ altında kalanları kurtarmak için oraya gidenlerden Cafer Orhan, yeteri kadar önlem alınmadığını iddia etti. Bölgeye gelen herkesin olayın olduğu noktaya girdiğini savunan Orhan, ihmalden yakındı. Orhan, “Hava sisli ve rüzgârlıydı. Bizim için herhangi bir önlem almadı. Olay yerinde bize ‘oraya gitmeyin’ diyen kimse olmadığı için hepimiz olay yerine gittik. Burada kaymakam ve valilinin de ihmalleri var. Olay yerine gitmememiz için 4 kişi görevlendirebilirlerdi. Orada korucular vardı, köylüler vardı; fakat sisten dolayı göz gözü görmüyordu. O yüzden devletinde suçu var. Yani bulunduğumuz yerin güvenilir olup olmadığını bilmiyorduk. İkinci çığla beraber asker araçları, korucular ve köylüler çığ altında kaldılar. Çoğu arkadaşımızı kurtardık; fakat yarısından fazlası da çığ altında kaldı. Yani kepçe çalışmamış olsaydı belki ikinci çığ yaşanmayacaktı. Orada yaşamını yitiren kim olursa olsun çok üzüldük” diye konuştu.
‘Kimse bizi uyarmadı’
Çığ haberini duyunca bölgeye gittiğini dile getiren Reşit Kaynar ise önlem alınmadığı için ikinci facianın yaşandığını söyledi. Kendisi de çığa yakalanan Kaynar, şöyle konuştu: “Onları kurtarmak için oraya gittik. İkinci çığ felaketine yakalandık. Güvenlik önlemleri alınmadığı için orada 33 insanı şehit verdik. Olay yerine elimizi kolumuzu sallayarak gittik. Birileri bize ‘oraya gitmeyin tehlikeli bölgedir’ demedi. Güvenlik önlemi alınmış olsaydı belki bu kadar insan ölmezdi. Ben çığ altında kaldığımda tek bir elim dışarıda kalmıştı. Nefes almak için ağzımı açtım. Sonra beni oradan çıkardılar. Ben arkadaşlara yardım ettiğimde 4 tane cenaze orada yatıyordu. Yol sıkıntısı yoktu. Çığ altında kalanları kurtarmak için o arada kepçe çalışıyordu. Artık kepçe yüzünden mi yoksa insan bağırışından mı çığ düştü bilmiyorum. Fakat sis yüzünden göz gözü görmüyordu.”