TJA, gerçekleştirdiği 3. Konferansı’nın sonuç bildirgesini açıkladı.Erkek egemen iktidarın saldırılarına karşı dünyanın her yerindeki kadınlarla ortaklaşma vurgusunun öne çıktığı bildirgede, ‘8 Mart ruhuyla örgütlenerek mücadele edeceğiz’ denildi
Tevgera Jinên Azad (TJA), Diyarbakır’da 1-2 Şubat’ta “Kadınız, özgürlüğümüz için varız, değişim için ayaktayız” şiarıyla gerçekleştirdiği 3. Konferansı’nın sonuç bildirgesini yayınladı. Federe Kürdistan Bölgesi’nden, bölgeden, Türkiye’den ve İngiltere’den yaklaşık 700 delegenin katıldığı konferansta kadınlar, “kadın özgürlüğü ve eşitliği temeline dayalı savaşsız, sömürüsüz bir dünya” için tartışmalar yürüttü.
Kadın düşmanı politikaların yükseldiği dönemde konferansın gerçekleştirilmesinin önemli olduğuna işaret eden TJA, “IŞİD zihniyetinin yaşatılmaya çalışıldığına dikkat çekti. TJA bildirgede eşbaşkanlık, cezaevindeki kadın tutuklular, doğa ve kültürel soykırım, tecrit, anadil hakkı gibi birçok önemli sorun ile çocuklara, kadınlara ve kazanımlarına yönelik saldırılara karşı mücadeleyi büyütme, kazanımları korumak ve direnişi yükseltmek adına yapacağı çalışmalar için aldığı kararlara yer verdi.
Direniş hattı güçlenecek
Sonuç bildirgesinde yer alan kararlar ise şöyle sıralandı:
o Tecride karşı mücadele: “TJA, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın sağlığı, güvenliği ve özgürlüğüne kavuşması için verilen mücadeleye öncülük yapar, mutlak tecrit sistemiyle derinleştirilen çözümsüzlüğün ve başta kadınların özgür yaşam projesi olmak üzere, gençleri ve tüm halkları ortak mücadele zemininde buluşturur ve harekete geçirir.”
o Şiddete karşı eylemler: “Kadın kırımı politikasına karşı TJA başta zihniyeti değiştirip dönüştürmek olmak üzere her türlü erkek/devlet şiddetine karşı, erken yaşta evlendirmeye ve özel savaş zihniyetinin sonucu olarak kadınların düşürülmeye çalışılmasına karşı politikalar geliştirir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde yasal kazanımların uygulanması, haklarımız ve kazanımlarımızın farkındalığının artırılması ve savunulması için eylem ve etkinlikler düzenler ve mücadele eder. Kadın kazanımlarına yönelik saldırı dalgasını teşhir eder.”
o Kayyum zihniyetiyle mücadele: “Eşbaşkanlık sistemimize yönelik saldırıyı hedef alan, kadınların iradesini gasp eden, kadın kurumlarını kapatarak erkek-devlet şiddetini körükleyen kayyum zihniyetine karşı mücadeleyi esas alır. Yerel yönetimlerin mekanlardan ibaret olmadığını, halkın kendi iradesi ve emeği ile yarattığı özörgütlülüğü olduğu anlayışı ile yerel yönetimler politikamızı halkla beraber mücadele ederek sahiplenir, değerlerini korur ve kazanımları büyütür.”
o Enternasyonel Kadın Ağı: “TJA’lı kadınlar olarak yükselen kadın değerlerini sahiplenme, büyütme ve ortak mücadele alanına dönüştürmek için enternasyonal kadın ağının kurulması için her günü 8 Mart ruhu ile örgütleyip, mücadele edeceğiz. Bununla beraber TJA, delegesi olduğu dünya kadın yürüyüşünün (DKY) etkinlik kararlarını eşzamanlı yapmayı onaylar, AWİD ve Dünya Kadın Konferans çalışmalarına katılımını sürdürür. Yine Türkiyeli feminist, sosyalist, direnen kadınlarla eril zihniyete karşı direniş hattını güçlendirir, bu temelde kadına yönelik her türlü saldırıya karşı ortak mücadele eder, ortak eylemler yürütür.”
o Ulusal birlik: “Kürdistan coğrafyasında yaşanan soykırım politikalarına karşı her çevreden Kürt kadınları olarak Kürtlerin birliğini ve özgürlüğünü mücadelemizin itici gücü olarak kabul eder ve bu çerçevede Yekitiya Jinên Kurd platformunun aldığı bütün kararları, Kürt kadın konferansı da dahil olmak üzere sahiplenir.”
o Ekoloji komisyonu: 21. yüzyılın ve önümüzdeki bin yılların aydınlık çağlarının müjdecisi olan paradigmamız, demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmadır ve ekoloji mücadelesi herhangi bir mücadele olmaktan öte, paradigmamızın yaşam özüdür. TJA doğa üzerindeki tahakkümü kadın ve toplum üzerindeki tahakkümün bir parçası olarak görür ve kapitalist sistemin ekolojik kırımına ve sömürü politikalarına karşı mücadele eder. Bu kapsamda buluşmamız kadın ekoloji komisyonunun kurulmasını karar altına alır.”
o Kültürel soykırım: “TJA her farklılığın bir zenginlik olduğu bilinci ile hareket eder kültürel çalışmaların aldığı kararları ortak yürütür. Kültürlerin yaşatılması ve zenginleştirilmesi için özgün olarak paneller, festivaller, açık hava buluşmaları, sosyal medya etkinlikleri, tiyatro, film festivalleri düzenler. Kürt kültürünün yaşamsallaştırılması, devletin kültür kırım politikalarına karşı özsavunma olarak görür ve kültür ile ilgili yapılacak her etkinliği kurumlarımız ile beraber hayata geçirir.”
o Mültecilerle dayanışma: “Mülteci kadınların maruz kaldığı taciz, tecavüze karşı, ucuz emek iş gücü olarak görülmesine, ikinci eş olarak para karşılığı evliliğe zorlanmasına karşı ve mülteci statüsünü kazanmaları için kadın dayanışması ile mücadeleyi büyüteceğiz.”
o Tutuklulara özgürlük: “Geçmişten aldığımız bu direniş mirası ile cezaevlerinde rehin alınan ama iradesini teslim etmeyip direnerek özsavunmasını büyüten bütün kadınların, siyasi tutsakların serbest bırakılması için mücadele kararlılığımızı yineliyoruz. Tüm tutsak kadınların özgürlüğüne kavuşması için ilgili tüm kurumlarla dayanışma içerisinde olarak ortak direniş örgütler.”
o Zorla Alıkokonulan Kadınlar Platformu: “Buluşmamız, Ortadoğu’da IŞİD, Afrika’da Boko Horam vb. barbar çetelerin saldırılarına karşı yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde mücadele etmek, farkındalık yaratmak, kadın örgütlülüğünü pekiştirmek ve buna karşı harekete geçmek için oluşturulan, ‘Zorla Alıkonulan Kadınlar için Mücadele Platformu’nun çalıştay kararlarına sahip çıkarak tüm kadın hareketleriyle ortak mücadele yürütür.”
o Çocuklar için özgür bir gelecek: “TJA olarak, çocukların karşı karşıya kaldığı her türlü taciz, tecavüz, düşürme, özel savaş politikalarına karşı mücadele edeceğimizi, özgür bir geleceğe sahip olmaları için direnişi büyüteceğimizi bir kez daha yineliyoruz.”
o Anadil hakkı: TJA, anadilimizi geliştirmek ve her türlü asimilasyon saldırılarına karşı koruyarak yaşam dili haline getirmek için mücadele eder. Anadil ile ilgili söyleşi, panel, etkinlikler organize eder. Kürtçenin eğitim-öğretim dili olması için mücadele eder. Ayrıca ‘Tora çand u zimane Kurdi’ çalıştayında alınan bütün kararları benimser, kendisini bu çalışmanın öznesi olarak görür ve pratikleştirmesi için mücadele eder.