Van’da çığ düşmesi sonucu onlarca insanın hayatını kaybetmesi sonrası ihmaller tartışılıyor. İMO Van Şube Başkanı Bilmez, ‘Karayolları çığ tehlikesine karşı o yolu kapatsa bu sonuç yaşanmayacaktı’
Van’ın Bahçesaray ilçesinde yaşanan ve şuana kadar 39 kişinin yaşamını yitirmesine, 100’den fazla kişinin yaralanmasına neden olan çığ düşmesi ve sonrasında yaşanan ihmaller zinciri tartışılmaya devam ediyor. Yaşanan çığ felaketinin ardından hem arama çalışmaları hem de bölgede ikinci bir çığın yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin hiçbir önlem alınmaması yaşanan ihmali de gün yüzüne çıkardı.
Özellikle ilk çığdan sonra yapılan arama-kurtarma çalışmalarına yüzlerce kişinin kürek ve kazmalarla dahil olması, ağır tonajlı araçların alana yığdırılması da önemli ihmallerin başında yer alıyor.
Mezopotamya Ajansı’na konuşan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı İsmet Bilmez, ‘İhmallerin en ağır sonucunu yaşadık’ dedi
‘Kar tüneli yapmasını bilmiyorlar mı?’
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı İsmet Bilmez, neredeyse her kış Bahçesaray yolunda çığ olaylarının yaşandığını ancak buna ilişkin bir türlü yeterli önlemin alınmadığını söyledi. Bahçesaray yoluna en az 10 tünelin yapılması ve yolun sürekli karayolları ekipleri tarafından kontrol edilmesi gerekirken bunun yapılmadığını anlatan Bilmez, “Bu yolda yıllarca propagandasını yaptıkları sadece bir tünel yapıldı. Tünelin yapıldığı yer o yolda çığ riskinin diğerlerine göre az olduğu yerlerden biri konumunda. Yine her seçim öncesi oraya daha fazla tünellerin yapılacağı söyleniyordu ama maalesef tek bir adım dahi atılmadı. Yani Bahçesaray yolunda irili ufaklı 50’den fazla tünel yapılması gerekiyor. Karadeniz’deki dağların altında tüneller geçirdiğini söyleyen bir iktidar Bahçesaray yoluna kar tünellerinin yapılmasını bilmiyorlar mıydı?” dedi.
‘Bu durum engellene bilirdi?’
İnsanların ölümüne neden olan çığ faciasında çok önemli ihmallerin ortaya çıktığını ifade eden Bilmez, “Bahçesaray bilinmeyen bir yer değil ki. Ama maalesef iktidar burayı görmezden geldi ve bugün bu ihmalin en ağır sonuçlarını yaşadık. Özellikle ikinci çığda bu kadar insanın yaşamını yitirmesi tam bir ihmaldir. Birinci çığdan sonra hiçbir doğa koşulu gözetilmeden ve inceleme yapılmadan orada arama kurtarma çalışması yapılıyor. Bu arada kazma ve küreğini alan herkes oraya gidip kurtarma çalışmalarına katılıyor. Yine yüzlerce asker, korucu ve ağır tonajlı araçlar da oraya götürülüyor. Arama çalışmaları çığ riskine rağmen ağır tonajlı iş makineleriyle yapılıyor. İlk çığ oluştuktan sonra uzman ekiplerin gelmesi ve orada arama yapılıp yapılmayacağına ilişkin rapor vermesi gerekiyordu. Çığ bölgelerinde böyle bir arama çalışması yapılamaz ve yapılmamalıydı. Bu durumlar çok ince bir hesap gerektiriyor. Uzman olmayanları oraya yığarsanız sonucu da böyle vahim olur. Yaz aylarında dahi güçlükle gidilen bir yolda çığ tehlikesine karşı önlem alınmaması büyük bir ihmalin sonucudur. O bölgede kar tünelleri olsa, yada Karayolları çığ tehlikesine karşı o yolu kapatsa belki böyle bir ağır sonuç yaşanmayacaktı” dedi.
HABER MERKEZİ