DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’in yargılandığı davada mahkeme heyeti, yurtdışı yasağı ve adli kontrol tedbirini ölçülü bularak kaldırmazken, mahkeme bir sonraki duruşmayı 8 Nisan’a erteledi
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, hakkında “örgüt yöneticiliği” iddiasıyla açılan davanın 9’uncu duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Güven’in katılmadığı duruşmada, avukatları Serdar Çelebi ve Cemile Turhallı hazır bulundu.
Duruşmada, Güven’in yaptığı Kürtçe konuşmaların tercümesi için Dicle Üniversitesi’ne yazılan müzakereye cevap verildiği ve bilirkişi tarafından CD’lere ilişkin hazırlanan raporun dosyaya sunulduğu belirtildi. Mahkeme, Güven’in el konulan telefonun da geri verildiğini kaydetti. İddia makamı, Güven hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına ve esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak üzere dosyanın kendisine verilmesi talebinde bulundu.
Avukattan yasağı kaldırma talebi
Güven’in avukatı Cemile Turhallı, “Müvekkilimin bir yılı aşkın süredir devam eden yurtdışı yasağı ve adli kontrol tedbirleri müvekkilim açısından cezalandırma amacına ve bazı hakları kullanmasının engellenmesine dönüşmüştür. Parlamenterlik görevinden dolayı Avrupa Parlamentosundan aldığı davetiyeye katılamamıştır. Bu da seçme ve seçilme haklarından kaynaklı temel hakka doğrudan haksız bir müdahale nedeni olmaktadır. Onun dışında müvekkilimin yakın akrabalarının yurtdışında olması ve yaşadıkları sağlık sorunlarından dolayı gidip görmek istiyor fakat yurtdışı yasağı nedeniyle gidemiyor. Bu da özel aile yaşamı hakkının ihlali anlamına geliyor. Adli kontrol tedbiri bir hakkın engellenmesi amacıyla değil bir hakkın icrası amacıyla kullanılması gerekmektedir. Mahkemenin yurtdışı yasağını ve adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını talep ediyorum” dedi. Güven hakkındaki yurtdışı çıkış yasağının siyasi faaliyetlerini yürütmesini engellendiğine dikkati çeken avukatı Serdar Çelebi ise müvekkilinin yurtdışı çıkış yasağı ve adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını istedi.
Mahkeme duruşmayı, 8 Nisan’a erteledi
Mahkeme heyeti, verilen kısa aranın ardından, suçun vasfı, mahiyeti ve dosyanın geldiği aşama gerekçesiyle adli kontrol ve yurtdışı yasağının ölçülü olduğu belirtilerek devamına karar verdi. Dosyanın mütalaasının hazırlanmak üzere savcılığa gönderilmesini kararlaştıran mahkeme duruşmayı, 8 Nisan’a erteledi.
DİYARBAKIR