Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde yaptığı konuşmadaki tehditler nedeniyle, ‘suç işlemeye alenen tahrik etmek’ suçundan 5 yıla kadar hapisle yargılandığı davadan beraat etmesinin gerekçesi belli oldu. İstanbul Anadolu 41. Asliye Ceza Mahkemesi verdiği beraat kararının gerekçesini yazdı. Gerekçeli kararda, “İsmi ne olursa olsun terör örgütlerine karşı devlet ve milletin yanında olmak her Türk vatandaşının borcu ve görevidir” denildi.
‘Sözler eyleme geçirilmedi’
Gerekçeli kararda şöyle denildi: “Sanık ile müdafiinin savunmaları, konuşmanın yapıldığı tarihin darbe teşebbüsünün yıldönümü olması hususları hep birlikte değerlendirildiğinde, sanığın sözlerinin muhatabının FETÖ/PDY isimli terör örgütü üye ve sempatizanları olduğu, sanığın sözlerinden genel olarak devlet ve hükümete karşı yeni bir darbe girişiminde ya da eylemde bulunulması halinde milletin aynı şekilde ve daha şiddetli olarak karşılık vereceği anlamının çıktığı, bu sözlerin de herhangi bir suç oluşturmadığı, zira ismi ne olursa olsun terör örgütlerine karşı devlet ve milletin yanında olmanın her Türk vatandaşının borcu ve görevi olduğu, sanığın bu görevini kendi dünya görüşü çerçevesinde, yargılamaya konu sözleriyle kendince ifa ettiği, anılan bu sözleri sarf ettikten sonra herhangi bir şiddet içerikli olay ya da eylemin de baş göstermediği anlaşılmakla, sanığın beraatına…”
Hapsi isteniyordu
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Sedat Peker’in 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde Üsküdar’da düzenlenen anma programında yaptığı konuşmada, “Suç işlemeye alenen tahrik etmek” suçunu işlediği belirtiliyor. Peker’in söz konusu konuşmada, “Cezaevleri de bir gün basılacak. Ancak onların hayal ettiği gibi değil. Dışarıda yakaladıklarımızın hepsini ağaçlara, bayrak direklerine astıktan sonra cezaevlerine de gireceğiz. Onları cezaevlerinde de asacağız. Boyunlarından asacağız bayrak direklerine” dediği belirtilerek, “Suç işlemeye alenen tahrik etmek” suçundan 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep ediliyordu.
Bu kararla tehditlerin önü açılıyor
Sedat Peker’in tehditlerine geçtiğimiz günlerde de bir beraat kararı verildi. Anadolu Adliyesi 20. Asliye Ceza Mahkemesi, “Oluk oluk kanlarınızı akıtacağız ve akan kanlarınızla duş alacağız” diyerek Barış Akademisyenleri’ni tehdit eden Peker hakkında suç unsurlarının oluşmadığını belirterek beraat kararı verdi.
‘Bu olaylar artacak’
Davanın müştekilerinden barış akademisyenleri Yonca Demir ve Özgür Müftüoğlu, Peker’e verilen beraat kararını değerlendirdi. Mezopotamya Ajansı’ndan Bilal Seçkin’e konuşan Müftüoğlu, kararın Türkiye yargı sisteminin geldiği noktayı gösterdiğini söyledi. Müftüoğlu, Türkiye’nin bir an önce hukuk sistemine geri dönmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Bu tür olayların karşılıksız kalması, insanların şiddete yönelmelerine ve bu olayların yaygınlaşmasına neden olacaktır.”
‘Mahkemede baskı kurdular’
Akademisyen Yonca Demir de, mahkemenin beraat kararının skandal nitelikte olduğunu belirtti. Mahkeme salonunda yaşananlara da dikkat çeken Demir, “Bizim iki kadın avukatımız vardı. Sedat Peker’in ise dört erkek avukatı vardı. Sadece söyledikleri ve üsluplarıyla değil, beden dilleriyle de hakim üstünde baskı kurdular. Avukatımızın bu baskıya, bu şova, bu saygısızlığa izin vermeme uyarıları sonuçsuz kaldı. Peker’in avukatları Peker’in yılın işadamı olmasından, çok hayırsever olmasından, devletine milletine düşkünlüğünden dem vuruyorlardı. Zaten mahkemede, vatan millet, devletin bekası denilerek bu tür şeyleri yapma hakkı varmış gibi bir savunma çizgisi izlediler” diye konuştu.
İSTANBUL