İsrail, Filistin yönetimindeki bölgelerden tarım ürünleri almayı durdurdu, Filistin de İsrail’den gıda ürünlerinin ülkeye girişini yasaklama kararı aldı. Trump’ın damadı Kushner tartışma yaratan planını BMGK üyesi ülkelere anlatacak
Filistin ile İsrail arasındaki kriz ekonomiye de yansıyor. Filistin, yıllık 300 milyon dolar değerinde tarım ürünü aldığı İsrail’den ithalata son verdi. ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile 28 Ocak’ta Beyaz Saray’da düzenlediği ortak basın toplantısında, tek taraflı olarak Ortadoğu planını kamuoyuna açıkladı.
Filistin tarafı hazırlık sürecinde de açıklamada da yer almamıştı. Siyasi tepkiler çığ gibi artıyor. Protestolar da sürüyor. Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, 6 Şubat’ta BMGK’yi Ortadoğu barış planı hakkında bilgilendirecek. BMGK şubat ayı dönem başkanlığını devralan Belçika’nın BM Daimi Temsilcisi Marc Pecsteen, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da 11 Şubat’ta BMGK’ye hitap edeceğini dile getirdi. Taraflar arası siyasi krize ekonomi boyutu da eklendi.
Ekonomi hamleleri
İsrail, Filistin yönetimi ile büyükbaş hayvan krizini çözmek çabalarının başarısız olması gerekçesiyle 2 Şubat’tan itibaren Filistin yönetimindeki bölgelerden tarım ürünleri almayı durdurma yönünde karar da aldı. Ramallah’ta bulunan Filistin yönetimi de İsrail politikalarına tepki olarak İsrail’in tarım ürünlerine yönelik ithalatı durdurmasının ardından mütekabiliyet ilkesi gereğince İsrail’den gıda ürünlerinin ülkeye girişini yasaklama kararı aldı.
Filistin Tarım Bakanı Riyad el-Attari, Ramallah hükümetinin, İsrail’den meyve, sebze, gazlı içecek ve maden suyu gibi gıda ürünlerinin ithalatını durdurma kararı aldığını ve 2 gün içinde uygulamaya geçileceğini ifade etti. Attari, İsrail’in Filistin yönetimindeki bölgelerden tarım ürünleri almayı durdurmasına karşılık attıkları bu adımın Filistin üreticisine destek olacağını belirtti. Ramallah hükümetinin açıklamasına göre, İsrail pazarına yıllık 55 milyon dolar değerinde tarım ürünü ihraç edilirken İsrail’den ise Filistin’e yıllık 300 milyon dolar değerinde tarım ürünü giriyor.
Kushner: Sisi katkı sağladı
Ortadoğu planını hazırlayan Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner, daha önce planla ilgili hiçbir bilgisinin olmadığını iddia eden Mısır Lideri Abdulfettah Sisi’nin plana önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. MBC Mısır kanalına konuşan Kushner, planı hazırlarken, Sisi’nin “Filistin ekonomisini canlandırmak için yapılabilecek ekonomik projelerle ilgili kendisine çok fazla bilgi ve iyi tavsiyelerde bulunduğunu” belirtti. Kasım 2018’de bir forumda konuşan Sisi, “Çok samimi konuşuyorum, bu konuda hiç bilgimiz yok” demişti.
‘Askere gitmem’ eylemi
Ultra-Ortodoks Yahudilerin (Harediler), askere gitmeyi reddeden bir gencin gözaltına alınmasına tepki amacıyla 3 Ocak akşamı yaptığı gösteriye polis müdahale etti. Başkent Tel Aviv’in yakınında yer alan Bney Brak kentinde 4 numaralı otoyolda oturma eylemi yapan göstericiler yolu araç trafiğine kapattı. Polis 13 kişiyi gözaltına aldı. İsrail nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan Ultra-Ortodoks Yahudiler, toplumun diğer kesimleriyle en çok entegrasyon sorunu yaşayan grup olarak öne çıkıyor. Haredilerin büyük çoğunluğu, “dini vecibelerini yerine getiremeyecekleri” gerekçesiyle askere gitmeyi reddediyor.
RAMALLAH