Ferhan Mordeniz’in ‘Külde güllenen şarkılar’ isimli üçüncü şiir kitabı Aryen Yayınları etiketi ile raflardaki yerini aldı. Kitapta imgelerin bolca kullanımı, içinde bulunduğu mekâna sıkıştırılmaya isyan eden anlamsallığa dönüştürülmüş
Daha önceden “Açık yara” ve Rojen neava” adlı şiir kitaplarına imza atan Ferhan Mordeniz’in “Külde güllenen şarkılar” adlı üçüncü şiir kitabı Aryen Yayınları’ndan çıkarak okurların beğenisine sunuldu. Her verimiyle şiirsel serüvenine yeni değerler katarak yetkinleştiren şair, kendine özgü poetikasını yerleşik kılma arayışını sürdürmenin gayreti içinde. Kuşatılmış karanlık mekanlarda dışarıdan gelecek her türden yönelimi boşa çıkarmanın kararlılığını göstermenin yanı sıra edebi üretimlerde bulunmak o kadar kolay olmuyor. Zorlukların üstesinden gelmek ve sonuçta edebi söylem ve sözün estetize edilip, form kazanmasının şiire dönüşmesi işin başlangıcını teşkil eder. Bunun kitaba evrilip basımının yapılması ise dayanışma ve fedakârlık gerektirir. “Külde Güllenen Şarkılar” da böylesi bir dayanışma sonucunda yayınlanabildi. Dışarıdaki canların payı yadsınamaz düzeyde. İyi ki de bu duyarlılığı sergilemişler.
Üç bölümden oluşuyor
Birbirinden güzel, tıpkı damardan akan kanın ritmi gibi okuyanı sarıp sarmalayan şiirlerle buluşmuş olduk. “Canını halklarının özgürlük ve eşitlik sevdasına adayan dünyanın kuşkanatlı oğul ve kızlarına ve umudun annelerine…” ithaf edilen şiirin bütünü üç bölümden oluşturulmuş. Üç nokta ile başlayan şiirlerin tamamı isimsiz “Külde Güllenen” şiirlerin isimsiz olması doğal karşılanmalı. Zira hepsi bütünselliği içerisinde de nehir şiir diye de okunabilir. Aşk, gül, dağ, yürek; kalp, sır, çağ, d-oku ve düş gibi çağrışımlarda bulunan imgelerin bolca kullanımı, içinde bulunduğu mekâna sıkıştırılmaya isyan eden anlamsallığa dönüştürülmüş.
Okunması gereken… Ferhan Mordeniz’in şiirleri çağ düşkünlerine karşı insanlıktan yana tavır geliştirirken, sözün eksiltilerek kullanımındaki ustalık estetik değere dönüşmekte. Seyreltilmiş veya eksiltilmiş sözün usaresinden şiir çiçeklenir. Çiçeklenen şiirler gölgesiz sözdür. Sözün gölgesizi de edebiyata dairdir ki, şair de o kapıdan girizgâh yapıyor. Her kitabına yeni değerler ekleyerek yazımsal yolculuğunu sürdüren Mordeniz, özgün dil ve üslubunu oluşturmada önemli merhaleleri katettiği görülmekte. Her eserin takip edilmesi, okunması gereken bir şair var karşımızda. Son söz gölgesiz şiirlerinden dizeler olsun: “… uyan ey insanlık ailesinin dölü, yarının çocuklarına kalmayacak tek soluk yaşam…”
Resim, müzik ve edebi çalışmalar
Hani genelde içeridekilere bigâne kalanlar çokça olur diye; hani içeridekinin sesini duyuracak mecra bulamamasından, ‘dışarıda’ olanların tanımaması, bilmemesi durumu olabilir diye kısaca özgeçmişine değineyim: Şair Ferhan Mordeniz, 1978 yılında Amed’in Lice ilçesinde doğdu. Erken yaşlarda politik mücadele ile tanıştı. 1994 yılında özgürlük mücadelesine katıldı. 1999 yılında yaralı olarak gözaltına alındı ve müebbet hapse çarptırıldı. Diyarbakır başta olmak üzere Muş, Bingöl, Karaman ve Şırnak hapishanelerinde kaldı. Şu an Menemen R Tipi Cezaevi’nde mücadelesini sürdürürken, resim, müzik ve edebi çalışmalar gerçekleştirmekte.
* Siverek T Tipi Cezaevi