AKP tarafından çalışmaları sürdürülen yerel yönetim taslağı, belediyelerin yetkilerini daraltmanın yanı sıra, genel bütçe gelirlerindeki payını da azaltmayı hedefliyor
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlanıp, çalışmalarında sona yaklaşılan “yerel yönetimler yasa taslağı”nın önümüzdeki günlerde gündeme getirilmesi bekleniyor. Hazırlıkları süren yasa taslağı ile belediye meclisinin yetkilerinden, belediyelerin genel bütçe gelirlerinden aldığı paya ve belediyelerdeki vergi oranlarına kadar birçok başlığa düzenleme getiriliyor.
Yeni taslak ile Erdoğan’ın yetkilerini genişletilirken, belediyelerin yetkileri ise daraltılıyor.
Belediye Gelirleri Kanunu’nda yer alan “Konutlara ait çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehirlerde 15 YKr, diğer yerlerde 12 YKr olarak hesaplanır” ibaresi “en az 17 Kuruş en fazla 47 Kuruş” şeklinde değiştirildi. Gelir Kanunu mevzuatında yer alan ve belediye meclisince belirlenecek derece üzerinden hesaplanan işyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait Çevre Temizlik Vergisi’nde de Cumhurbaşkanının yetkileri genişletiliyor.
Buna göre; söz konusu mevzuatta yer alan “Cumhurbaşkanı; beşinci fıkradaki tarifede yer alan bina gruplarını belirlemeye ve bu maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarında yer alan tutarları yöreler, belediyelerin nüfusları ve bina grupları itibarıyla ayrı ayrı dörtte birine kadar indirmeye veya yarısına kadar artırmaya yetkilidir” ibaresi, “Cumhurbaşkanı; beşinci fıkradaki tarifede yer alan bina gruplarını belirlemeye ve bu maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarında yer alan uygulanmakta olan tutarları yöreler, yerleşim yerleri, belediyelerin nüfusları ve bina grupları itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte yarıya kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya yetkilidir” şeklinde değiştirildi.
Borç sınırını aşanlara para cezası
Taslakta, borçlanmada sınırı aşan belediye başkanı ve meclis üyelerine para cezası da öngörülüyor. Sayıştay tarafından yapılacak mali denetimlerde yasal sınırından fazla borçlanma yapıldığının tespiti halinde sorumluluğu bulunan belediye başkanı ile kararı veren belediye meclisi üyelerinin her biri hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yasal sınırı aşan miktarın yüzde 10’u oranında idari para cezası verilecek.
Büyükşehirlerin payı azalıyor
Büyükşehir payının dağıtımında yeni hesaplamayı da öngören düzenlemeye göre, Büyükşehir belediyelerinin genel bütçe gelirlerinde payı azaltılıyor.
Büyükşehirlerin vergi gelirlerinden aktarılan payın hesaplanmasında vergi iadesi tutarları indirilirken, ilçe belediye paylarından ayrılan oran da yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürülüyor. Genel bütçeden ayrılacak payın doğrudan büyükşehirlere gönderilecek oranı yüzde 60’tan yüzde 40’a düşürülürken; kalan yüzde 60’lık bölümün yüzde 90’ı da nüfus, yüzde 10’u da yüzölçümüne göre dağıtılacak.
Düzenlemede, Büyükşehirlerde ilçeler merkez ve taşra ilçeleri olarak yeniden tanımlanıyor. Buna göre “büyükşehir merkez”, “büyükşehir ilçe” ve “ilçe belediyesi” olarak 3 kategori getirilecek. Yolcu ve yük terminalleri yapma, otopark yapma, işletme ve işlettirme ve ruhsat verme yetkisi ile mezarlık hizmetleri, toptancı hali ve mezbaha yapma yetkisi ilçe belediyelerine verilecek.
Kaynak: MA