Nusayrilerin hasat ve bereket bayramı olarak kutladığı Evvel Temmuz Bayramı 4 bin yıldır kesintisiz sürdürülüyor. Samandağ Halkevi Başkanı Ali Karasu, bayramın ağır bedeller ödenerek günümüze kadar getirildiğini dile getirdi.
Hatay’ın Samandağ ilçesinde geleneksel olarak kutlanan Evvel Temmuz Bayramı önceki gün büyük bir coşkuyla sona erdi. Türkiye’nin en uzun kumsalında yapılan bayramda bu yıl gündüzleri paneller geceleri ise konserlerle 4 gün sürdü. Bayram sahilde bulunan ve Hz. Hızır ile Hz. Musa’nın buluşma yeri olduğu rivayet edilen kutsal alanda yapılıyor. Bölgede, Arap Alevilerinin (Nusayri’lerin) yanı sıra Hristiyan Araplar ile geriye kalmış tek Ermeni köyü olan Vakıflı bulunuyor.
Evvel Temmuz Bayramı, Miladi Takvim’e göre Temmuz ayının 14’ü, Rumi Takvime göre ise 1 Temmuz olarak belirtiliyor. “Bir” Arapça’da “evvel” diye ifade ediliyor. Bu nedenle 14 Temmuz, Türkiye’de yaşayan Arap Alevilerin inanışlarına göre “Evvel Temmuz” olarak kabul ediliyor. Tarihi 4 bin yıl öncesine kadar uzadığı ifade edilirken Evvel Temmuz, çok tanrılı dinler döneminde hasadın yapıldığı ve bir sonraki hasat döneminin bereketli geçmesi için bereket tanrısına o gün kurbanların adandığı gün olarak biliniyor.
Büyük bir coşkuyla kutlandı
Evvel Temmuz Bayramı, 12 Eylül Askeri Darbesi’nde yasaklanırken, 90’lı yıllarda yasağa rağmen ısrarla sürdürüldü. Evvel Temmuz Bayramı, 2000’li yıllardan beri Samandağ’da bayram ve festival adıyla kutlanıyor. Samandağ haricinde ise Arap Alevilerin yaşandığı Adana ve Mersin’de de 2010’dan sonra kutlanmaya başlandı. Yine Suriye’de Arap Alevi halkının olduğu bölgelerde de kutlanıyor. Bu yıl Samandağ’da Evvel Temmuz Bayramı 4 gün boyunca büyük bir coşkuyla kutlandı. Sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler festival alanında stant kurarken, sahilde kuran platformda ise gece konserler verildi.
‘Gelin birlikte bu festivali büyütüp, geliştirelim’
Evvel Temmuz’un kadim halkların kendini ifade ettiği bir bayram olduğuna dikkat çeken Samandağ Halkevi Başkanı Ali Karasu, bu bayramın hasat ve bereket bayramı olduğunu yineledi. 90’lı yıllarda Samandağ’da Halkevi binasında kutlandığını hatırlatan Karasu, bu bayram için birçok bedel ödeyerek bugüne taşıdıklarını anlattı. Halklara çağrıda bulunan Karasu, “Gelin birlikte bu festivali büyütüp, geliştirelim” dedi. Hatay Sosyalist Meclisleri Federasyonu üyesi Kamile Çokluk, halkların bir araya gelmesi adına önemli bir bayram olduğuna değindi. Çokluk, bu bayramla Arap Alevi halkının kültürüne sahip çıktığını ve bunu yaşattığını dile getirdi
Kaynak: MA