Cezaevinde çıplak aramaya maruz kalan Mezopotamya Ajans muhabiri Sadiye Eser’in suç duyurusunu değerlendiren Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, çıplak aramanın yasalara uygun olduğunu ileri sürerek, başvuruyu reddetti
İstanbul’da 29 Kasım 2019 tarihinde gözaltına alınıp 3 Aralık’ta “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanan Mezopotamya Ajansı muhabiri Sadiye Eser’i Bakırköy Cezaevi’ne giriş sırasında zorla çıplak aranmasına karşı yaptığı suç duyurusu karara bağlandı. Eser, “Çıplak arama yapılarak aşağılandığını, küçük düşürüldüğünü ve insan onuruna aykırı muameleye maruz bırakıldığını” belirterek sorumlular hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.
Başvuruyu karara bağlayan savcılık, “kovuşturmaya yer olmadığı”na hükmetti. Savcılık verdiği kararın gerekçesinde ise “Yapılan soruşturmada şikayet ve ihbara konu çıplak aramanın Ceza İnfaz Kurumlarının yönetimi tüzüğü içerisinde yer alan arama, güvenlik tatbikatı ve sayım başlıklı 46’ncı madde gereğince yapılmıştır. Cezaevine giren bir kişinin çıplak olarak araması işlemleri sadece ismi geçen kişiye ve Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na has değildir. Bu şekilde arama pek çok suçun ve suçlunun tespitinde yararlı ve gerekli olduğundan tüm Batı Hukuk Sistemleri içerisinde yer aldığı ve uygulandığı gibi ülkemizde de yasal olarak uygulandığı herkes tarafından bilinmektedir” denildi.
Yasal uygula!
Aramanın keyfi ve hukuka aykırı olmadığı ileri sürülen gerekçenin devamında, “Bu şekilde aramaların tüm Batı Hukuk Sistemlerinde olduğu gibi Türkiye’deki tüm cezaevlerinde yıllardır yasal düzenleme gereği yapılan bir uygulama olduğu, bu uygulamanın 20/03/2006 tarih ve 2006/10218 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 6/4/2006 tarihinde yürürlüğe konulan Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin infazı hakkında tüzük hükümleri gereğince yapıldığı bu yüzden mevzuata uygun olarak çıplak arama yapan görevliler açısından takibi gereken bir suç bulunmadığını” belirterek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.