HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin hukuki dayanağını Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecridi Meclis gündemine taşıdı. Uca verdiği önergede, sorularının Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etti. İmralı Cezaevi’nde tutulan Öcalan’ın, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in başlattığı ve binlerce mahpusun katıldığı 200 gün süren açlık grevi eyleminin ardından 2 Mayıs 2019’da Adalet Bakanlığı’nın özel izniyle 8 yılın ardından avukatlarıyla görüştüğünü, ancak ardından yapılan sayısız başvuruya rağmen, görüşmelerin tekrar kesildiğini kaydeden Uca, önergede Öcalan ve diğer mahpuslar ile hiç bir şekilde temasın sağlanamadığını belirtti.
CPT’nin raporuna dikkat çekildi
20 Mart 2018 tarihinde Avrupa İşkencenin ve Gayriinsani ya da Küçültücü Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi (CPT) tarafından yayınlanan raporunda, 28-29 Nisan 2016 Türkiye’de İmralı F Tipi Ceza İnfaz Kurumu (CİK) ziyaretine dair önergede, “İmralı Cezaevinde tutulan tüm mahpusların herhangi bir gecikme olmaksızın aile ve avukatları tarafından ziyaret edilmelerinin sağlanması yönünde gerekli adımların atılması çağrısını yinelemiştir. CPT, ayrıca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış mahpuslara yönelik rejimin belirtilen notlar ışığında tamamen değiştirilmesi ve ilgili mevzuatın da buna uygun olarak düzenlenmesi yönündeki tavsiyesini ifade etmiştir. Buna istinaden, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, yayınladığı 24 Ocak 2019 tarihli karar metninde, CPT’nin, Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer mahpuslara uygulanan tecride ilişkin tavsiyelerini takip etme ve Türkiye’yi bu tavsiyelere uyma çağrısında bulunmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
‘Tecrit siyasi bir karar mı?’
Uca, soru önergesinde Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:
“*Sayın Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer mahpuslara uygulanan tecridin hukuki bir dayanağı var mıdır? Bu tecrit siyasi bir karar mıdır?
*Türkiye’nin üyesi olduğu AKPM’nin karar metninde belirtilen, Sayın Öcalan ve İmralı’daki diğer mahpuslara ilişkin çağrısını dikkate alıp, bununla ilgili yasal bir düzenleme çalışması mevcut mudur?
*CPT raporunun tavsiye kararlarında belirtildiği gibi, mahpusların haberleşme ve görüş haklarını kullanmalarına ilişkin gerekli adımlar atılacak mıdır?
*Uluslararası ve iç hukukta işkence olarak tanımlanan tecrit uygulamasına son vermeye yönelik bir girişiminiz olacak mıdır?
*Sayın Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmemesinin uluslararası hukukta karşılığı nedir? İmralı’daki mahpusların iletişim hakkı neden engellenmektedir?
*2 Mayıs 2019’dan bu yana avukatları Sayın Öcalan ile kaç kez görüşebilmiş, kaç görüşme talebi reddedilmiştir? Sayın Öcalan ailesi ile kaç kez görüştürülmüştür?”