Sayıştay, kayyum ‘İhaleleri kanuna aykırı yaptı’ dedi. Belediyenin yerel seçimler öncesi araç kiralamalarının da usulsüz olduğu ortaya çıktı
Sayıştay Başkanlığı, belediyelerle ilgili 2017-2018 dönemlerini içeren denetim raporlarını tamamladı.
Sayıştay Başkanlığı, 19 Ağustos 2019’da ikinci defa Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın kayyım olarak atandığı Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne dair çarpıcı tespitlerde bulundu.
Giderler arttı
Hazırlanan raporda, belediyenin idare giderlerinin kayyum atanmadan önceki döneme göre yüzde 24,84 oranında artış gösterdiği anlaşıldı.
Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin faiz ve komisyon giderlerindeki artışın yüzde 155,52 oranında gerçekleştiğine yer verildi.
Raporda, “Teftiş Kurulu bulunmakla birlikte başkanı dışında müfettiş bulunmamaktadır” denildi.
Seçim öncesi araç kiralama
Araç kiralamarına yer verilen raporda, 31 Mart 2019 seçimlerine 19 gün kala 12 Mart’ta yapılan yaklaşık 2 milyon 165 bin TL değerinde binek, arazi binek, kaptı kaçtı, panel ve pick-up tipi toplam 121 aracın, belediyenin ortağı olduğu Mardin Kent A.Ş.’den kiralandığına vurgu yapıldı.
Kiralama için “31.08.2018 tarihli ‘Araç Kiralama Hizmet Alımı’ protokolü ile kiralandığı, kiralanan araçlar için 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre herhangi bir ihaleye çıkılmadığı tespit edilmiştir. Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri çerçevesinde değerlendirildiğinde; belediyelerin, ortağı oldukları şirketlerden yapacakları kiralık araç hizmet alımı işleri, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3’üncü maddesinin (a) ila (z) bentleri arasında düzenlenen istisnalar arasında sayılmadığından, söz konusu işlerin Kamu İhale Kanunu’na göre ihaleye çıkılmaksızın, protokol yapılmak suretiyle belediye şirketlerine yaptırılması mümkün değildir” denildi.
Mevzuata aykırı
Belediye savunmasında, “araçların ivedi olarak temin edilmesi zorunluluğu”, sebebini öne sürdü. Sayıştay, bu savunmaya rağmen işlemin “mevzuata aykırı” olduğunu kaydetti.
’16 ihale kanuna aykırı’
Sayıştay raporunda, “Hizmet alımı, yapım işi, mal alımı” adı altında yapılan 16 ihalenin toplam maliyeti yaklaşık 38 milyon lira olarak saptandı. İhalelerin “pazarlık” usulüyle yapıldığına yer verildi.
Raporda, Sayıştay denetçileri, belediyenin sunduğu “öngörülemez, olağandışı, ortaya çıkması halinde somut ve pek yakın bir tehlike doğuracak, telafisi mümkün olmayacak nitelikte durumlar olduğu” gerekçelerinin ise oluşmadığı kanaatine vardı
İmar planlarında yapılan değişikliklere, ihalelere ve parke taşı alımına yer verilen raporda, “pazarlık” usulü ile ihale edilmesinde belediyenin öne sürdüğü “önceden öngörülemeyen olaylar” gerekçesinin de kanuna aykırı olduğu vurgulandı.
Raporun “Doğal Gaz Altyapı Kazı Çalışmaları Nedeniyle Dağıtım Şirketi Adına Hesaplanan Zemin Tahrip Bedelinin Standart Kazı Genişliği Esas Alınarak Hesaplanması” başlıklı bölümünde şöyle denildi:
“Büyükşehir Belediyesince ilgili şirket adına hesaplanan zemin tahrip bedellerine esas metrajların, yapılan protokol gereği standart kazı genişliği (50 cm) üzerinden hesaplanmasının belediyenin zemin tahrip bedeli gelirlerinin olması gerekenin çok daha altında gerçekleşmesine yol açtığı ve bu nedenle kurum menfaatlerine uygun olmadığı düşünülmektedir.”
‘İhaleye fesat karıştı’
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin Sayıştay raporuna dair yazılı bir açıklama yaptı.
Antmen, “Bu ülke ihaleye fesat karıştıranları gördü, halkın parasını har vurup, harman savuranları gördü, yandaşa peşkeşi gördü, ülke değerlerinin yok pahasına satılmasını gördü ama ihaleye fesat karıştırmayı aşarak, direk fesatlıkla Sayıştay’ı kandırmaya çalışan yönetimi görmemişti. AKP ile o da oldu” ifadelerini kulandı
Haber Merkezi