Müzeyyen Boylu’nun boşanma aşamasında Mesut Issı tarafından katledilmesiyle ilgili açılan davanın 3. duruşması görüldü. Boylu’yu 14 kurşunla öldüren sanık, rahatsız olduğu gerekçesiyle duruşmaya getirilmedi. Dava ertelendi.
Diyarbakır’da 19 Mayıs 2019 tarihinde boşanma aşamasında olduğu Mesut Issı tarafından çocuklarının gözü önünde katledilen avukat Müzeyyen Boylu davasının 3. duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Boylu’yu katleden Mesut Issı, “uyku bozukluğu ve anksiyete” rahatsızlıkları gerekçe gösterilerek duruşmaya getirilmezken, dava 23 Mart tarihine ertelendi.
Şiddet uyguladığı Müzeyyen Boylu’yu boşanmak istediği için 14 kurşunla katletmişti Mesut Issı. Diyarbakır’da gerçekleşen cinayet sonrasında gözaltına alınan Mesut Issı, gözaltına alınıp tutuklama istemiyle sevk edildiği mahkemede hakim tarafından, “Hoş geldiniz Mesut bey, geçmiş olsun” denilerek karşılanmıştı. Kadın örgütlerinin, baroların ve yurttaşların büyük tepkisini çeken olay, Türkiye’deki kadın cinayetleri boyutlarının yargıya kadar uzandığını gözler önüne sermişti.
‘Susma hakkı’ varmış!
Mesut Issı’nın “Kasten tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması 2019’un Eylül’ünde yapıldı. Sanığın tutukluluğunun devamına karar verilerek ertelenen duruşmada, sanık Mesut Issı, hakkında çıkan haberlerin psikolojisini bozduğunu söyleyerek susma hakkını kullanacağını, gerekli psikolojik tedaviyi gördükten sonra ifade vereceğini söyledi. Mahkeme heyeti, Türkiye Barolar Birliği, çeşitli illerden katılan barolar ve kadın örgütlerinin davaya müdahil olma talebini “Müzeyyen Boylu avukat olduğu için öldürülmedi ve talep edenler suçtan zarar görme koşulunu yerine getirmedi” gerekçesiyle reddederken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın katılma talebini kabul etti.
Duruşmaya katılmadı
Davasının ikinci duruşması ise 2019’un Kasım ayında Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bir önceki duruşmada susma hakkını kullanan sanık Mesut Issı, bu duruşmaya katılmadı. 22 Baro dayanışma amacıyla duruşmaya katıldı. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Türkiye Baroları Kadın Merkezleri de destek amaçlı davayı izlemek üzere Diyarbakır’daydı.
Sanığın talebine tepki
Dosyaya sanık müdafi tarafından bir dilekçe sunulduğu ve güvenlik gerekçesiyle mahkemenin bir başka kente nakledilmesinin talep edildiği öğrenildi. Dilekçede sanık avukatının ‘Müzeyyen Boylu Diyarbakır Barosu’nu savunurken mi öldürüldü, neden bu davayı bu kadar savunuyorlar?’ ifadelerinin yer aldığı belirtildi. Mahkemenin dilekçeyi işleme sokması Diyarbakır Baro Başkanı’nın tepkisine neden oldu, bunun usule aykırı olduğu belirtildi. Mahkeme sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı 27 Ocak tarihine erteledi.
‘Tam bir erkek kurnazlığı’
Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ve Baro Kadın Sorunları Merkezi Başkanı Aslı Pasinli, duruşma sonrası konuyla ilgili kısa bir açıklama yaptı. Cihan Aydın ‘İbretle izliyoruz ve kötü bir süreçle karşı karşıyayız’ dedi. Cinayetin Diyarbakır’da işlendiğini, sanığın Diyarbakır mahkemeleri tarafından cezalandırması gerektiğini söyleyen Aydın, bu durumun caydırıcı olacağı, cezanın adalet sistemine yardımcı olacağını savundu. Aslı Pasinli ise “Sanığın güvenliğini tehdit edecek bir durum yoktu ve bu yaşananlar tam bir erkek kurnazlığı. Cinayet işle, iyi erkek rolü oyna sonra da can güvenliğim yok dilekçesi koy ve baroyu suçla, bu kabul edilemez” diyerek tepki gösterdi.
DİYARBAKIR