JES’ler her geçen gün tüm Türkiye’ye yayılıyor. Zorlu Enerji’nin Denizli ve Manisa’da 5 adet JES’i çalışırken, değişik bölgelerde 5 adet daha JES çalışması süren şirkete bir önlisans daha verildi. Aydın Efeler’de ise deprem dikkat çekti
Türkiye’nin dört bir yanında ortaya çıkan Jeotermal Enerji Santralleri’ne (JES) tepkilerin yoğunlaşmasına karşın yeni JES’ler ayrık otu gibi ortaya çıkmaya devam ediyor. Doğalgaz santrallerini kapatıp satan Zorlu Holding JES’lerde santral sayısı arttırmayı sürdürüyor. Zorlu Holding’in Denizli Sarayköy’de bulunan ‘Tekkehamam 1’ adlı santrale bir santral daha ekleniyor. Geçtiğimiz gün yapılan EPDK açıklamasında Zorlu Holding’in ‘Tekkehamam 2’ JES’ine önlisans verildiği duyuruldu. Tekkehamam 2 için 8 adet üretim ve 5 adet reenjeksiyon olmak üzere 13 adet kuyu açılacağı, santralin ise 35 MW gücünde olacağı belirtildi.
Zorlu 11 JES sahibi!
Zorlu Holding’in Denizli’de Kızıldere 1, Kızıldere 2, Kızıldere 3 (2 üniteli) santrali ile Tekkehamam 1 santrali bulunurken buna Tekkehamam 2 eklenerek 5 adet santraleulaşacak. Holdingin ayrıca Manisa Alaşehir1 santralinde üretim yapılırken Alaşehir 2 ve Alaşehir 3 santralinin kurulum çalışmaları sürerken Manisa’da da 3 santrale ulaşacak. Bu santrallerin dışında Yozgat, Kütahya Simav ve Adıyaman Nemrut’ta jeotermal santralleri bulunuyor. Toplamda 11 santrale ulaşan Zorlu Holding’in aynı zamanda JES sahalarını dernek aracılığıyla kontrol ettiği iddia ediliyor.
Efeler’de 3.7 şiddetinde deprem
Aydın’da JES’lerle işgal edilmiş olan Efeler ilçesinde 3.7 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Deprem sonrası açıklama yapan Aydın Çevre Platformu sözcüsü Mehmet Vergili, depremin nedeni olarak bölgede kurulan jeotermal enerji santrallerine işaret etmişti. Yine Germencik’te bazı dönemler ardı ardına yüzlerce deprem yaşanmaya başlanması dikkat çekerken geçtiğimiz nisan ayında Denizli’de art arda meydana gelen 55 deprem de JES’lerle ilişkilendirildi. Yine depremle ilişkilendirilen deprem silsilesi Çanakkale Ayvacık’ta yaşanmıştı.
Çanakkale’de binlerce deprem
Çanakkale Ayvacık’ta da ortaya çıkan depremlerin yoğunlaştığı bölgenin JES’lerle çakışıyor olması depremlerin JES’lerle bağına işaret ediyordu. Ayvacık’a bağlı Tuzla köyü JES’lerle anılan bir yer. Ayvacık’ta 2017 yılı içinde irili ufaklı sayısı binlere ulaşan depremler yaşanmıştı. 2017-2018’de yaşanan depremlerde birçok ev yıkıldı ve evi yıkılanların bir kısmı yaşamlarını hâlâ konteyrnerlerde sürdürüyor. Gülpınar’da 1 haftada 5.5 büyüklük dahil 400’e yakın deprem kaydedilmişti. 2019’da da 3.7 büyüklüğe ulaşan depremler yaşanırken bölge halkı artık diken üstünde yaşamaya çalışıyor.
Kaliforniya depremleri
Küresel bilim yayını olan Science dergisinde yayımlanan bir çalışmada, Güney Kaliforniya’daki Salton Denizi jeotermal enerji santralinin bulunduğu bölgede jeotermal kaynaklardan enerji elde etme süreçleri ile sismik faaliyetler arasında kuvvetli bir ilişki olduğu belirtilmişti. Araştırmacılar bu bölgedeki depremlerin sıklığının, enerji üretimi sırasında yeraltından çekilen ve verilen suyun hacmine bağlı olarak değiştiğini kaydetmişlerdi. 30 yıllık çalışma döneminde jeotermal bölgesindeki en büyük deprem 5.1 büyüklüğün deprem olmuş, yakınlardaki San Andreas fayı, en azından büyüklüğü 8 olan son derece yıkıcı depremleri açığa çıkarma yeteneğine sahip olduğu vurguları yapılmıştı. Sarsıntılar ilk olarak Colorado’da Rock Flats alanında 3 bin metre derinliğe atık suyun enjeksiyonundan sonra bölgeye yakın şehirlerde pek çok sayıda depremin hissedilmesi ile saptanmıştı.
Deprem JES’i durdurdu
2013’te, İsviçre’nin St. Gallen yakınlarında, jeotermal kaynaklar için yapılan sondaj çalışması depreme neden oldu. İsveç Sismoloji Merkezi bu sarsıntıların yerin derinliklerinde birikmiş ısı kaynaklarının oluşturduğu enerjiyi ortaya çıkarmak için kullanılan jeotermal enerjinin yol açtığını tespit etti. 140 santigrat derece sıcaklıktaki termal akışkana ulaşmak için yerin 4 bin 500 metre derinliğine yapılan sondaj sonrası bölge, 3.6 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. 2006-2007’de İsviçre’nin ilk jeotermal enerji santrali projesi iptal edilmişti. Çünkü, sondajların Basel yakınlarında depreme sebep olduğu saptanmıştı. Bazı sarsıntıların, 3’ten büyük olduğu ölçülmüştü. Sondaj çalışmaları ile oluşan sismik şokların etkisiyle 5 hatta 6 şiddetinde deprem olabileceği belirtildi. 2 bin metrelerin altına doğru inildikçe deprem riski bir o kadar artmaktadır. EKOLOJİ SERVİSİ