Hükümetin bekçilere geniş yetkiler veren teklifine muhalefet ve yurttaşlar tepkili
AKP’nin Meclis’e sunduğu Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanun Teklifi’nde bekçilere tanıdığı geniş yetkiler tartışmaya yol açtı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Artık şehirlerimizin güvenliğini surlarla koruyamayacağımız, içerideki düzeni de sadece kolluk gücü ile sağlayamayacağız bir duruma gelmiş durumdayız. Bu yeni duruma karşı yeni yöntemler geliştirmemiz gerekiyor” açıklamasından sonra gelen teklife göre bekçilere geniş yetki veriliyor. DW’ye konuşan muhalefet partileri, uygulamayı yeni kolluk gücü oluşturma çabası olarak nitelerken, yurttaşlar sosyal medyada bekçileri Adolf Hitler’in SS birliklerine ve İran rejim muhafızı Besiclere benzetti.
Silah ve kimlik yetkisi
AKP’nin mahkeme kararı ile kimlik soramayacakları belirlenen bekçilere polisiye yetkiler verme hazırlığı muhalefetin sert tepkisiyle karşılaştı. Muhalefet, AKP’nin yeni bir kolluk gücü yaratmayı planladığını savunuyor. Teklifle bekçilere kimlik sorma yetkisinin yanı sıra istediği kişi ve araç durdurarak arama yapma, silah kullanma ile sorgu yetkisi de veriliyor. Bu da polislere tanınan yetkilerin bekçilere de tanınması anlamına geliyor.
‘Ahlak polisliği’
DW Türkçe’den Hilal Köylü’ye konuşan CHP’li İbrahim Kaboğlu, önümüzdeki hafta mecliste komisyon görüşmelerine başlanacak teklifle AKP’nin ‘yeni bir kolluk kuvveti’ oluşturacağını düşünüyor. Bekçilerin yeni yetkileri ile özel yaşama müdahale edebileceğini, dahası ‘ahlak polisliği’ yapabileceğini anlatan Kaboğlu, muhalefetin bu düzenlemeye tepkisinin çok sert olacağına dikkat çekiyor. Teklifin Anayasa ve mevcut mahkeme kararlarıyla çeliştiğini belirten Kaboğlu, “Polislerin zaten çok geniş yetkileri var ve bunların kısıtlanması gerekirken, şimdi de bekçiler üzerinden yeni bir kolluk kuvveti yaratılıyor” diyor. Bekçilerin İçişleri Bakanlığı’nca belirlendiğini hatırlatan Kaboğlu, “Bu durum bile başlı başına bir şüphe kaynağı” uyarısı yapıyor.
‘AKP’nin milisleri’
HDP’nin hukukçu vekillerinden Mehmet Rüştü Tiryaki de bekçilerin kimlik sormasının mahkeme kararlarıyla engellendiğini ancak AKP’nin bu kararları ‘hiçe saydığını’ söylüyor. “AKP, öyle bir sistem içinde ki, vatandaşı hukuksuzluğa alıştırmaya çalışıyor. Ne bir mahkeme kararı ne bir yasa maddesi ciddiye alınıyor. Varsa yoksa, kendi güçleri” çıkışı yapan Tiryaki, “Polislerin yetmediğinin itirafı mı bu, yoksa yepyeni polisler yaratılsın mı isteniyor. Polis gücüne dayanmak huzur ve düzen mi getirecek” soruları yöneltiyor.
Düdük sesi isteği
Bekçilerin suç oranlarını düşürdüğünü öne süren AKP Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bekçi düdüğünün sesini duymak istiyorum” sözlerine atıf yaparak, “Biz de cumhurbaşkanımızın duymak istediği düdük sesini duymak istiyoruz” diyor. İzmir 35. Asliye Mahkemesi bekçilerin kimlik sorma yetkisi olmadığına karar vermiş, Emniyet Genel Müdürlüğü ise bekçilerin kimlik sorma yetkisi olduğunu iddia etmişti.
Sosyal Medya
Yurttaşlar, bekçilere ilişkin düzenlemeye sosyal medyada tepki gösterdi. Bir yurttaş, “Bekçiler geleceğin ahlak polisi kadrolarının ilk adımıdır. Hitler’in SA birliklerinin modernize edilmiş halidir. Kimlik sorma kotası da verirler bunlara geceleri, ülkede gece hayatını mahalle baskısıyla bitirmenin mevzuatını da uydururlar” diye yazarken; bir yurttaş da “Doğan görünümlü şahin gibi, bekçi görünümlü polis” dedi. Yazar Veysi Dündar ise, “Bekçiliğin yeniden keşfinden sonra, ‘Yeniçerileri de sokaklarda görür müyüz?’ orası belirsiz. Neticede AKP’den söz ediyoruz. Tımarlı Sipahi gibi ilave sınıflar da sisteme entegre edilebilir. Türkiye bekçilerin düdüğüne muhtaç kaldı. Bu eser sizin” diye yazdı.
Haber Merkezi