Kürt ulusal birliği çalışmalarında üzerlerine düşen ne varsa yapacaklarını belirten DGD Platformu Başkanı Abdulhakim Daş, birliğin ulusal değerler üzerinde inşa edilmesi gerektiğini söyledi
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve 8 Kürt partisi, Diyarbakır’da geçen hafta sonu ulusal birlik gündemiyle düzenlediği 2 günlük çalıştaya, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri, aydın ve seydaların da aralarında olduğu 100’ü aşkın kişi katıldı. Çalıştaya katılanlar arasında İstanbul’da çatısı altında 300’ye yakın derneği bulunduran Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu Başkanı Abdulhakim Daş da vardı. Daş, Kürtlerin birliğine ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Şah Oruç ve Lezgin Akdeniz’e değerlendirmelerde bulundu.
‘Birlik ulusal değerler üzerinde inşa edilmeli’
Ulusal birlik konusunda dünya halklarından örnek veren Daş, halkların kurdukları ulusal cephe veya kongre sonucu özgürlüklerine kavuştuklarını dile getirdi. Halkların kendi aralarında kurdukları ittifaklara da dikkat çeken Daş, kurulan ittifaklarda farklı düşünce ve inançların da olduğunu söyledi. Birliğin ulusal değerler üzerinde inşa edilmesi gerektiğini kaydeden Daş, oluşturulacak birliğin de demokratik ve herkesi içine alması gerektiğinin altını çizdi.
‘Bir araya gelmemizi istemiyorlar’
Daha önce yürütülen birlik çalışmaları içerisinde yer aldıklarını dile getiren Daş, çalışmaların belirli noktaya getirildikten sonra durdurulduğunu belirtti. Birliğin basit ve kolay bir şey olmadığını söyleyen Daş, “Çünkü, bu ülkenin dört işgalci devleti var. Her dört işgalci de bir şekilde Kürtleri birbirine düşürmek için çaba içerisinde oluyor. Bizim bir arada olmamız, onlar için zarardır. Onların, yenilgisi anlamına gelir. Bundan dolayı onlar, bizim bir araya gelmemizi istemiyorlar” diye konuştu.
‘Birlik, kurtuluşu beraberinde getirir’
Birlik çalışmalarının halkı motive ettiğini, mücadele içerisine kattığını vurgulayan Daş, “Yani bir araya gelmemiz için birlik şart. Biz sivil örgütleriz, siyasi değiliz. 2017’de geldik, birçok parti ile görüştük. Ulusal birlik meselelerinde çatışma olursa birileri ben gelmeyeceğim diyorsa, zaten o birlik engelleniyor. O zaman da öylesi bir duvar çıkmıştı karşımıza. Yani biz sivil toplum örgütleri olarak birlik için aracı oluruz” şeklinde konuştu. Birlik olmazsa ne Rojava ne de Başur’daki kazanımların korunamayacağının altını çizen Daş, “Doğu Kürdistan’daki Kürtler de bir araya gelip, İran’daki rejime karşı birlik olup haklarını alabilirler. Yani birlik, kurtuluşu beraberinde getirir” diye konuştu.
‘Üzerimize düşeni yapmaya hazırız’
Birliğin önündeki engellerden birisinin de siyasi partiler olduklarını dile getiren Daş, şunları söyledi: ” Çünkü, birbirlerini ikna edemiyorlar, ciddi bir şekilde birliğin üzerinde durmuyorlar, halbuki en mühim mesele de budur. Elbette her siyasi parti menfaatlerini koruyor, fakat menfaatlerinin Kürt halkının menfaatlerinin ve kazanımlarının önüne geçmemesi gerekiyor. Sivil toplum örgütleri olarak bunları onlardan istiyoruz.” Birlik için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Daş, “Birlik için orda da burada da üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Birlik olmadan kurtuluş olmaz. Çünkü uluslararası alanda da bu gereklidir, içerde de dışarıda da. Demokratik mücadele birbirine güç veriyor” dedi.