AKP Meclis’e imar kanununda yetkiyi seçilmiş belediyeden alıp TOKİ’ye devreden bir önerge sundu. Muhalefet partileri ise önergeye şerh koydu
AKP milletvekillerinin imzasıyla Meclis’e sunulan imar kanununda değişiklik öngören Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, gelecek hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Kaçak yapıların yıkılmasını kolaylaştıran, imar planlarında bina yüksekliklerine sınır getiren, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği Van Gölü kıyısındaki Ahlat’ta Cumhurbaşkanlığı Köşkü yapımına yeni yasal düzenleme getiren 37 maddelik teklife CHP ve HDP’nin yanı sıra İYİ Parti de muhalefet şerhi düştü.
‘AKP demek rant demektir’
Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre AKP dendiğinde ilk akla gelen kavramın ‘imar rantı’ olduğu ifade edilen şerhte, “AKP iktidarda bulunduğu 17 yıl boyunca imar rantlarının yandaş müteahhitlere, kişi ve gruplara dağıtılmasıyla anılmıştır. AK Partili belediyeler bu konuda büyük eleştirilere maruz kalmıştır. AK Parti şehirlerin siluetlerini bozan, yoğunluğunu artıran ve altyapısı yapılaşmanın önünü açmış bunun için de imar kanunlarında defalarca değişiklik yapmıştır. Kanal İstanbul tartışmaları da yine imar odaklı olmuştur. AK Parti’nin imar meselesinde karnesi zayıftır” denildi.
Yerel yönetimlerin yetkileri TOKi’ye
Kanun teklifine göre; TOKİ tarafından satış ve kira sözleşmesine konu edilen taşınmazlar hariç, mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altında bulunan arsa ve arazilerin, gerçek veya tüzel kişilerce işgali halinde, TOKİ, ecrimisil (haksız işgal tazminatı) istemeye, ecrimisilin tahsiline ve taşınmazın tahliyesine ilişkin işlemleri uygulamaya veya Milli Emlak Genel Müdürlüğü eliyle uygulatmaya yetkili olacak.
İYİ Parti, bu madde ile yerel yönetimlerin yetkilerinin TOKİ’ye devredilmesine itiraz etti. Muhalefet şerhinde şu gerekçelere yer verildi:
“Mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na ait olan ve belediyelere devredilmiş olan arazilerin TOKİ’ye devri son derece yanlış bir uygulamadır. Danıştay kararlarında belediyelere verilmiş haklar kanuni bir düzenlemeyle belediyelerden alınamaz. Bu Anayasa’nın 138. Maddesine de aykırıdır. İktidarın belediyelerden yetki alıp merkezi kurumlara vermesinin siyasi olduğu aşikârdır. Özellikle Ankara, İstanbul, Antalya, Adana, Mersin gibi büyükşehir belediyelerinin Millet İttifakı adaylarınca kazanılması sonrası belediye yetkilerinin azaltılması eğilimi iktidarda bulunmaktadır. Bu son derece anti-demokratik bir durumdur”