Telefon gibi cihazların yasaklandığı ABD Senatosu’nda ‘Trump’ı azletme’ yargılamasında Cumhuriyetçiler ve Demokratlar keskin çizgilerle saf tuttu. Belge sunma önerisine Cumhuriyetçi 53 senatör ‘Hayır’ dedi
ABD Başkanı Donald Trump’ın yargılandığı Senato’daki ilk azil duruşmasında Cumhuriyetçiler, Beyaz Saray’dan belge talep eden Demokratlar’ın önergesini reddetti. Donald Trump’ın azil duruşması Senato’da hararetli oturumlarla geçiyor. Yoğun önlemler alındı. Senato Genel Kurulu’na senatörler de dahil hiçbir şekilde cep telefonu, kamera ve ses kayıt cihazı gibi elektronik cihazlar sokulamıyor.
Sputnik’in haberine göre ABD Senatosu Genel Kurulu’nda 21 Ocak Salı günü yerel saatte 13.00’da başlayan ve ilk azil duruşması Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasındaki keskin ayrışmaları bir kez daha ortaya koydu. Trump’a yönelik yargılamanın usüllerinin tartışıldığı bölümde söz alan Demokrat savcı vekillerle Trump’ın avukatları, birbirlerinin tam tersi ifadelerle kendi argümanlarını savundular. Bu bölümde Demokratlar’ın Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer, Ukrayna soruşturması bağlamında Beyaz Saray’dan belge talep edilmesini öngören bir değişiklik önergesini Senato Genel Kurulu’na sundu. Söz konusu talep 47 ‘evet’e karşılık 53 oyla reddedilirken, tüm senatörlerin kendi parti çizgisinde oy kullanmaları dikkat çekti.
Schumer, benzer şekilde, Dışişleri Bakanlığı’ndan kayıt ve belge istenmesiyle ilgili yeni bir talebi Genel Kurul’a sundu, ancak bu talep de 47’ye 53 reddedildi. Aynı şekilde Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Dairesi’nden kayıt ve belge talep eden bir diğer önergede de yine 47’ye karşı 53 oyla kabul görmedi. İlk azil duruşmasında Demokratlar adına savcılık görevi yapan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff, Senatoya ilave tanıklar çağrılabilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Trump’ın avukatı Jay Sekulow ise suçlamaların “geçersiz” olduğunu, Trump’ın Ukrayna’ya askeri yardımı bir koşula bağlı olarak askıya almadığını ve Demokratlar’ın delillerinin çoğunun “uydurma” olduğunu savundu.
Yalan makinası
ABD Başkanı Donald Trump’ın 3 yıl içinde 15 binden fazla ‘yanlış ya da yanıltıcı’ ifade kullandığı kaydedildi. Washington Post’un araştırmasına göre Trump, 2019 yılında günde yaklaşık 22 ‘yanlış veya yanıltıcı’ ifade kullanmakta sakınca görmedi. Washington Post gazetesinin haberine göre, Donald Trump’ın bu eğilimi göreve geldiği 20 Ocak 2017’den bu yana her yıl artış gösterdi. Trump, 2017 yılında bin 999, 2018’de 5 bin 689, 2019 yılında ise 8 bin 155 ‘yanlış ya da yanıltıcı’ ifade kullandı.
WASHINGTON