İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Kanal İstanbul’a ilişkin açıklamalarına “Muhatabım bakanlar değil. Her gün bir başka bakan, ‘kanal uzmanı’ oluyor” diyerek cevap verdi
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Zeytinburnu Belediyesi’ne yaptığı ziyaret sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. İmamoğlu, “Bakan Berat Albayrak’ın Kanal İstanbul’la ilgili açıklamaları oldu. ‘Faydalarını anlatsam, saatlerce anlatırım. Maddi açıdan da faydaları var’ dedi. Siz, ne söyleyeceksiniz” sorusuna, “Muhatabım bakanlar değil. Her gün bir başka bakan, ‘kanal uzmanı’ oluyor ama biz, bu işe gerçekten eğiliyoruz. Gerçekten bu sürecin ne kadar büyük zarar verdiğini defalarca anlatıyoruz. Burada bir tek kişisel faydalar var. Onun dışında kamuya hiçbir faydası yok” yanıtını verdi.
İstanbul halkına çağrı
İmamoğlu, İstanbul halkına çağrı yaparak, “Hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu, bazen mahkemeye vermek olacak, bazen itiraz dilekçeleri vermek olacak ki, ayın 30’una kadar ‘planlara itiraz sürecinde’ ben, İstanbul halkını, itiraz etmeye, vakti olan, sürece dair katkı sunmak isteyen herkesi Şehircilik Bakanlığı’nın İstanbul temsilciliklerine itiraz etmeye davet ediyorum. Hukuksal anlamda hangi zemin var ise, o zeminde mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
‘7,2 büyüklüğündeki depremden çok şiddetli etkilenebilir’
Öte yandan, Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Kanal İstanbul projesine yönelik kişisel sosyal medya hesabından yetkililere seslendi. Kanalın yapılacağı Küçükçekmece alanında fayların bazılarının canlı olma olasılığının altını çizerek, “Kanalın Marmara ağzı-Küçükçekmece arası beklenen 7,2 büyüklüğündeki depremden çok şiddetli etkilenebilir” uyarısında bulundu.
‘Kanala kazma vurmayın’
Görür paylaşımında, “Arkadaşlar birkaç kez medyada açıkladım ama anlaşıldığından emin değilim. Kanal İstanbul’un Küçükçekmece- Marmara arası çok riskli. Buradaki kıta sahanlığı Çekmece gölleri açıklarında çok faylı. Bu faylar Kuzeybatı- Güneydoğu doğrultusunda. Bu fayların bazılarının canlı olma olasılığı çok fazla. Bazı kesitlerde 4-5 km derinlikte. Eldeki sismik kesitlerden tam olarak değerlendirilemiyor” ifadesini kullandı. Görür, “Denizdeki bu fayların Çatalca Fay Zonu ve Çekmece gölleri etrafındaki heyelen sistemlerinin kökleri ile de ilişkileri olabilir. Dolayısıyla Kanalın Marmara ağzı-Küçükçekmece arası beklenen 7,2 büyüklüğündeki depremden çok şiddetli etkilenebilir. Burada kıta sahanlığının parçalanmış olması ve mevcut fayların harekete geçme olasılığı Kanalın bu kısmında şiddeti daha da artırarak büyük bir felakete neden olabilir. Yetkililere sesleniyorum. Lütfen ama lütfen söz konusu kıta sahanlığında ayrıntılı jeolojik ve jeofizik çalışma yapmadan kanala kazma vurmayın” görüşünü savundu.
HABER MERKEZİ