Sîtav Yayınevi, ‘Tarihten günümüze Kürdistan’da zorunlu göçün sosyo politiği’ ve ‘Kürt aşiretlerinde alan koruma’ gibi eserlerin de içinde olduğu 14 kitabı okuyucuyla buluşturdu
Van’da bulunan ve ağırlıklı olarak Kürtçe yayıncılık yapan Sîtav Yayınevi 3’ü Türkçe olmak üzere toplam 14 kitabı iki ay içerisinde okuyucuyla buluşturdu. Yayınevinden çıkan iki Türkçe kitaptan “Tarihten günümüze Kürdistan’da zorunlu göçün sosyo politiği” İlyas Erdem imzası taşırken, “Kürt aşiretlerinde alan koruma” ise Yusuf Ziya Döger, “, “Juli’nin sesi” kitabı ise İdris Erenç imzası taşıyor.
Çoğunluk Kürtçe kitaplarda
Yine bu ay içerisinde Perwîz Cîhanî’nin “Alole”, “Ax Şilêrok”, “Biratiya Quling û Ruvi” kitapları da raflarda yerini alırken, Wasfî Ak’ın “Destan û Stranên Kurdî” ile “Xelefê Şêrwanî” kitabı da okuyucuyla buluştu. Qendil Şeyxbizînî’nin araştırma kitabı “Şeva Yelda”, Nezîr Ocek’in “Destana Rustemê Zal”, Mehmet Öncü’nun “Guldesteyek ji Pêkenokên Gelêrî”, Silêman Feqiyanî’nin “Mîrza Mihemed” ile ” Dilka Dayîkê” ve son olarak Mela Sîdê Nîvilî’nin hazırladığı “Ferhenga Kurmancî ” sözlüğü de yine yayınevi etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Tarih, araştırma, roman, mizah ve öykü
Sîtav yayınlarından çıkan bazı kitapların konuları ise şöyle:
* Yusuf Ziya Döger: Tarihten günümüze Kürdistan’da zorunlu göçün sosyo politiği (Araştırma): Kitapta tarih boyunca toplumların bulundukları coğrafyanın olumsuz şartlarından uzaklaşmak ya da gidecekleri coğrafyanın sunacaklarından faydalanmak için yaptıkları göçler anlatılıyor. Yine kitapta eskiçağ boyunca sıklıkla bir ceza yöntemi olarak kullanılan toplu nüfus nakilleri veya sürgünlerin devletler tarafından bir süre sonra bir devlet politikası haline geldiği tarihi örnekleri ile anlatılıyor.
* Wasfî Ak- Pirtûka Destan û Stranên Kurdî (Araştırma): Kitap, Kürtçe müzik üzerinde yapılan en kapsamlı araştırma kitabı olma özelliğini taşıyor. Kitapta 500’den fazla Kürtçe stranın hikayesi yer alırken, yüzyıllardan Kürtler arasında söylenen şarkıların çıkışları ve hikayeleri de anlatılıyor.
* Qendil Şeyxbizînî- Şeva Yelda (Araştırma): Yüzyıllardır Kürtler tarafından kutlanan Yelda gecesinin hikayesinin anlatıldığı kitapta Kürtlerde “Şevçile”, “Şeva Çile” olarak da kutlanan gece için yazılan ilk kitaplardan biri olarak sayılıyor. Kitap aynı zamanda hem Kürtçe hem Türkçe olarak okuyucuya sunuluyor.
* İdris Ereç-Juli’nin Sesi(Roman): Kitapta; yarım yamalak aldığı lise eğitiminden sonra, vekil öğretmen olarak bir köye atanan, burada çocukların sevgisini, ama kendileri gibi düşünmediği köylülerin düşmanlığını kazanan ve bir de efsanelerle, tabularla, ölümle, aşkla tanışan bir vekil öğretmenin gerillalığa uzanan hayatı anlatılıyor.
* Mehmet Öncü- Guldesteyek ji Pêkenokên Gelêrî(Folklar/Fabl): Kitap, 424 Kürtçe mizah yer alıyor. Yazar kitapta yıllarca birçok bölgeden topladığı ilginç ve mizahi konulara kitapta yer vererek, kimi zaman düşündürüyor kimi zaman ise güldürüyor.
* Yusuf Ziya Döger- Kürt aşiretlerinde alan koruma (Araştırma): Yazarın bu çalışması yıllardır zihnimizi meşgul eden en önemli sorulardan birine büyük oranda cevap veriyor. Yazar kitapta; “Günümüz medeniyetinin ortaya çıktığı toprakların kadim ve otokton bir halkı olan Kürtler, üretim ile olan yakınlıkları ve yatkınlıkları, yabancı işgalciler ve talancı kavimlere karşı savaşçı ve direngen yapıları, güçlü kültürel değerlerine rağmen nasıl oluyor da bugün dünya uluslar ailesinin eşit haklara sahip, onurlu bir üyesi olmayı başaramamıştır?” sorusuna cevap veriyor. Yine aşiret yapılanmasının mikro düzeyde veya federasyonlar, konfederasyonlar kurarak daha geniş ölçekte başardığı alan korumayı neden makro düzeyde başaramadığı, ulusal düzlemde devletleşemediği de bu çalışmada cevap buluyor.
VAN