Seçim sonuçlarının kilitlediği Irak’ta sorunlar halkı sokağa döktü. Basra, Necef ve Bağdat’a kadar yayıldı. Milli Güvenlik Konseyi acil toplandı
Irak’ın güneyindeki Basra’da yolsuzluk, işsizlik, elektrik kesintisi ve temiz su sıkıntısı sorunlarına çözüm bulunması talebiyle yaklaşık bir hafta önce başlayan kitlesel gösteriler, önce Meysan ardından Necef, son olarak da başkent Bağdat’a sıçradı. Meysa’da ise parti binaları ateşe verildi.
Oturma eylemleriyle başlayan gösteriler, çeşitli kurumlara ve şirketlere yönelik tehditlere dönüştü. Basra’nın doğusundaki Şalamca Limanı’na giden yolu kesen göstericiler, Batı Kurna-2 petrol sahasını işleten Rus petrol şirketi Lukoil’in merkez binasını bastı. Yabancı işçiler aleyhine sloganlar attı. Ayrıca Amara ve Nasıriye şehirlerinde de protestolar yapıldı. Günlerdir ülkenin petrol şehri Basra’da yoğunlaşan gösteriler, dün Necef’e de sıçradı. Havaalanın işgal girişimi yüzenden hava ulaşımı uzun bir süre yapılamadı.
Meysan’da bir kişi öldü
Eylemlerin patlak verdiği bir diğer yer ülkenin güneyindeki Meysan kenti idi. Halkın öfkesinden partiler de nasibini aldı. Dava Partisi, Bedr Örgütü Yüksek İslami Konseyi’ne ait parti binaları ateşe verildi. Olaylara müdahale eden polisin açtığı ateş sonucu bir kişinin yaşamını yitirdiği öne sürüldü.
Ebadi talepleri haklı
Öte yandan protesto gösterilerinin yoğunlaşması üzerine dün Basra’ya giden Başbakan Haydar İbadi, televizyondan halka seslendi. Taleplerinin haklı olduğunu kabul etti. Ancak olaylar dinmedi. Bu kez halk Bağdat’ta sokağa çıktı.
MGK toplandı
Başkent’in batısındaki Şiilerin yoğunlukta yaşadığı eş Şule bölgesinde de yurttaşlar sokağa dökülerek hükümet karşıtı gösteri düzenledi. Irak güvenlik güçlerinin şehirdeki önlemleri artırdığı, hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge’ye çıkan yolları kapattığı görüldü. Öte yandan, Irak Milli Güvenlik Konseyi, Başbakan Haydar el-İbadi başkanlığında ülkedeki durumu ele almak için acil olarak toplandı. Olayların yayılmaması için internet iletişiminin kesildiği iddia edildi.
Petrol ihracatının merkezi
Basra, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan Irak’ın petrol ihracatının yüzde 95’inden fazlasını oluşturuyor. Üretimdeki herhangi bir aksamanın sıkıntılı ülke ekonomisine ciddi zarar vereceği belirtiliyor. Irak’ta petrol kaynakları bütçenin yüzde 89’unu, ihracatın yüzde 99’unu temsil ediyor ama ancak petrolün üretildiği bölgelerdeki emekçilere sadece yüzde 1 oranında iş olanağı sağlıyor. Yabancı petrol şirketleri, genel olarak yabancıları çalıştırıyor. Irak’ta resmi verilere göre işsizlik yüzde 10.8 düzeyinde.
BAĞDAT