ESP’nin düzenlediği “Yoksulluk kader değil, kriz kapitalizmde çözüm sosyalizmde” konulu panelde konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, iktidarın ekolojik talanla krizi aşmaya çalıştığına dikkat çekti
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Adana İl Örgütü tarafından Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde “Yoksulluk kader değil, kriz kapitalizmde çözüm sosyalizmde” konulu panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) Üyesi Ebru Yiğit katılırken, HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın anne ve babası ile çok sayıda kişi paneli izledi.
Panelde ilk olarak sözü alan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, ülkede yaşanan ekonomik krize dikkat çekti.
Çepni, iktidarın ekonomik krize dair söylemlerine değinerek, “Ekonomik nedenlerden ötürü intiharlar oldu. Bu bize ders oldu. Onları kurtaramadık. Onlara başka yol gösterememek bizim eksiğimiz. AKP-MHP koalisyonu ekonomik ve ekolojik krize neden oluyor. Bu koşullarda tüm ülkelerde ayaklanmalar başladı. İş, özgürlük istiyorlardı. Bunlar isyanı getirdi. Savaş süreçleri patlak verdi. Ortadoğu’da savaşlar yaşanıyor. Ekolojik talanla AKP-MHP bloku bu işin içinden çıkmaya çalışıyor” dedi. İktidarın bütçesinin savaş bütçesi olduğunu söyleyen Çepni, “Bugün sosyalistlerin, yurtseverlerin ve devrimcilerin yapması gereken şey; esas olarak krizin yarattığı sonuçlara karşı mücadele etmektir. Biz burada AKP’nin politikalarına karşı tartışmalar yürütürken, aynı zamanda kapitalizme karşı değerlenme ve mücadele içinde olmamız gerekir. Bizim ayırt edici özelliğimiz budur” diye belirtti.
Kadınların iş gücüne katılımı
SKM Üyesi Ebru Yiğit de, ekonomik krizin kadınlar üzerindeki etkisine değindi. 1978’den sonra kadınların işgücüne katılım oranında artışı yaşadığını ifade eden Yiğit, Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranlarının düşük olduğunu söyledi. Kadınların yoksullaşmasına değinen Yiğit, “Kadının yerini ‘evi’ olarak görülmesi ve bakım hizmetleri başta olmak üzere, kadınlara yüklenen ‘ev kadınlığı’ sorumlulukları çok sayıda kadının istihdama katılmasının önünde engel oluşturmaktadır. Türkiye’de kayıt dışı çalışma düzeyinin yükseldiği, her iki cinsiyet için de temel bir istihdam sorunu olmakla birlikte, kadınlar için yaygın ve tipik çalışma biçiminin kayıt dışı çalışma oluşu, çalışan yoksullar içinde kadınların yüksek payının temel gerekçelerinden biridir. Kadınların yoksulluğu, toplumsal olarak onay verilmiş eşitsiz cinsiyet rolleri örüntüsünün bir sonucudur” dedi.
İZMİR