Diyarbakır’da iki gün süren Ulusal Birlik Çalıştayı’nın ardından ortak açıklama yapıldı
Diyarbakır’da Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) de yer aldığı 8 Kürt partisi tarafından oluşturulan Kürdistani İttifak Çalışması’nın düzenlediği “Ulusal Birlik Çalıştayı” dün son buldu. Sur’daki bir otelde gerçekleşen çalıştayda, DTK Eş Başkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Kürt siyasetçi Ahmet Türk, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), HDP, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürt Demokratlar Platformu-Kuzey (PDK-Bakur), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) ve Azadî Partisi temsilcileri ile kanaat önderleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi yer aldı. Çalıştayın ardından Kürdistani İttifak Çalışması adına bir basın açıklaması yapıldı. Çalıştayın başarıyla tamamlandığı belirtilen açıklamada, katılımcıların üç gündem üzerine yazılı-sözlü görüş ve öneriler sunduğu aktarıldı. Açıklamada 2 günlük çalıştay süresince tartışmaların ve sunumların, ulusal ittifakın gerekliliği, modeli, programı, iç işleyişi, ulusal ittifakın önündeki muhtemel engeller ve bunları aşma yöntemleri, Kürtlerin içerde ve sınır ötesinde kazanımlarını hatta varlığını hedef alan saldırılar üzerinde durulduğuna dikkat çekildi.
Kadınlardan yoğun katılım
Özellikle kadınların ve gençlerin çalıştaya önemli görüş ve öneri sunduklarının altı çizildiği açıklamada, “Seyda ve melelerimizin; ulusal birliğe siyasal İslamcıdan komüniste varana kadar tüm siyasal yapıların geniş ulusal birliğini savunmaları dikkat çekiciydi. Annelerin ulusal birlik hedefinde Kürt siyasetine feryat ve basınç yüklü çağrıları önemliydi. Bütün bu tutum ve yaklaşımlarla çalıştaya hakim olan duruş, ideolojik değil ulusal değerleri, kazanımları sahiplenme, büyütme ve koruma tutumuyla hareket etmek olmuştur” denildi.
‘Kürdistan tarihinde ilk…’
Özellikle 9 Ekim’de Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları ardından Kürt halkı bir bütünen Kürt siyasi partilerine sık sık “Derhal ulusal birliği sağlayın” basıncı sağlamıştı. Bu basıncın çalıştayda daha daha çıplak olarak yaşandığının belirtildiği açıklamada devamla şunlar söylendi: “Qazî Mihemmed’ten beri gelen tarihsel basıncı; Güney Kürdistan ile Rojava Kürdistan’ı coğrafyalarının varoşsal birlik ihtiyaçlarının dayatması ve Dünya halklarının “birlik olun destek verelim” çağrısıyla birleşince siyasal parti ve kadrolarımız ulusal birlik konusunda adeta kuşatma altına alındı. Bu durum olumludur ve Kürdistan tarihinde belki de ilk kez bu düzeyde yaşanıyor! Bu koşullarda siyasal parti ve kadrolarımız ulusal birlik yönünde adım atmak zorunda! Ve Çalıştay perspektifi doğrultusunda sancılı da olsa ulusal birlik adımı illaki atılacak. Önemli olan atılacak birlik adımından geriye düşmemek! Çalıştay bileşenlerinin; “ulusal ittifak hedefinde kararlı yürü ama asla acele etme” perspektifini sunması Çalıştayın bir diğer ileri yönüdür. Kuzeyde Kürdistan’da atılacak ulusal birlik adımını 4 parçada ortaklaşarak ulusal kongre hedefine doğru büyütmek Çalıştayın ortak eğilimiydi.”
Diğer partilere yine gidilecek
Yine açıklamada çalıştayın öne çıkan bir diğer ortak paydasının ise hâlihazırda ulusal ittifak çalışmasının dışında kalan Kürt partilerinin katılımı için olumlu yaklaşım sergilenmesi olduğu belirtildi. “Bu yaklaşım kucaklayıcı olup umut vericidir” denilen açıklamada, “Çalıştaya umutla gittik ve görüp yaşadık ki Çalıştayda hakim olan da umuttu. Umudu pratikleştirmek yolunda Çalıştayın verdiği mesaj; hem tartışalım hem pratikte yürüyelim!” diye söylendi.
DİYARBAKIR