Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana istikrara kavuşamayan Libya’nın kaderi Berlin’de masaya yatırılıyor. Çin’den Kongo’ya ve Türkiye’ye kadar herkes kendisini petrol havzalarının sorumlusu ilan etmiş durumda
Türkiye dahil ilgili ilgisiz herkesin oyun alanı haline getirdiği Libya üzerine düzenlenen konferans bugün Berlin’de başlıyor. Büyük petrol ve gaz yatakları nedeniyle dünyanın ilgisini çeken konferans öncesinde Hafter kuvvetleri bir yandan Trablus’un güneyindeki petrol depolarını vururken, diğer yandan da Hafter’e yakın aşiretler ‘Petrol Hilali’ olarak bilinen Sidra Körfezi’ndeki petrol ve gaz limanlarını kapattı. Bugün başlayacak olan konferansa Türkiye, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Kongo Cumhuriyeti, İtalya, Mısır, Cezayir’in yanı sıra BM, AB, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcilerinin katılacağı bildirildi. Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz el Serrac ve Libya Ulusal Ordusu (LUO) lideri General Halife Hafter’in de Konferansa katılacağı sanılıyor. Bu arada, Yunanistan ve Tunus’un Berlin’e çağrılmamış olması dikkat çekti.
Öncelikli sorunlar
BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin de bulunacağı masada, ilk etapta bağlayıcı kararların alınması beklenmiyor. Konferansta, öncelikli olarak ateşkesin sürdürülmesi, mahkumların karşılıklı değişimi gibi başlangıç tedbirleri daha çok öne çıkacak. Basına sızan sonuç bildirgesi taslağında da somut çözümler yer almıyor ama tüm taraflardan BM ‘terör örgütleri’ listesinde bulunan gruplarla aralarına mesafe koyması ve paramiliter grupların bölgeden çıkması özellikle isteniyor.
Paramiliterler gitsin
Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, önümüzdeki Berlin konferansına katılması bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, zirveye katılacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aaron Testa ise Libya çatışmasını körükleyen tüm yabancı güçlerin geri çekilmesi gerektiğini belirterek, Libya’da istikrarı desteklediğini iddia eden ülkelere de Rus paralı askerler ve Suriyeli savaşçılar da dahil kuvvetlerini derhal geri çekme çağrısı yaptı. Aynı istek, Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Selame’den de geldi. Bir ulusal birlik hükümeti için çalıştıklarını belirten Selame, “Normal, paralı veya özel güvenlik şirketleri olsun, tüm Libyalı olmayan savaşçıların varlığına karşı çıkmalıyız” dedi. Bölge de Libyalı taraflar dışında 10’dan fazla ülkeden savaşçının bulunduğuna dikkat çeken Selame, son dönemlerde Suriyeli savaşçıların da eklendiğini söyledi ve “Gelecek haftalarda Libya’dan çıkmalarını istiyoruz, böylece Libyalılar birbirleri ile anlaşma sağlayabilir” şeklinde konuştu.
Aşiretler vanayı kapattı
Konferans öncesinde, petrol depolarını vuran Hafter, bir yandan da bölgedeki aşiretlere çağrı yaparak bir kitlesel yürüyüşle ‘Petrol Hilali’ olarak bilinen Sidra Körfezi’ndeki petrol ve gaz limanlarını kapattırdı. Geniş bir toplantı yapan liderler, “Erdoğan güçleri bölgeyi terk etmeden vanaların aılmayacağını” duyurdu.
Tunus’ta neler oluyor?
Tunus Halk Hareketi, Mubaraka Avaniye’ye yönelik suikast girişiminin önlendiğini duyurdu. Avaniye’nin solcu liderlerden olan eşi 2013’te evinin önünde suikasta uğramıştı.
HABER MERKEZİ