Diyarbakır’da, Kürt siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bir araya geldiği Ulusal Birlik çalıştayı başladı. Okunan ortak metinle startı verilen çalıştayın sonunda, yol haritasının belirlenmesi bekleniyor
Diyarbakır’da Kürt partilerin katıldığı ve iki gün sürecek olan “Ulusal Birlik Çalıştayı” başladı. Çalıştaya, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Leyla Güven, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri, Kürt siyasetçi Ahmet Türk ile birlikte, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürt Demokratlar Platformu-Kuzey (PDK-Bakur), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) temsilcileri ile birlikte kanaat önderleri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.
Ayşe Gökkan, Murat Bozdemir ve Naim Sabrioğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı çalıştayda il olarak sözü alan DDKD’den Adbulhey Okumuş oldu. Okumuş, Kürt halkının tarih boyunca birlik fırsatını kaçırdığını belirterek, “Tüm dünyanın gündemi Kürtler. Ancak sürekli olumsuz konularla gündeme geliyor. Bu kez bu fırsatı değerlendirmemiz gerekiyor. Çok sayıda toplantı ve görüşme gerçekleştirildi. Yarınlarda Kürt halkının ortak çıkarları için yol haritası belirlemek üzere bu çalıştayda bir araya geldik. Bundan sonra toplantılarımız, üç dilde gerçekleştirilecek. Elimizden geldiğince Kürtçeyi tercih edeceğiz” dedi.
‘Savaşın merkezinde Kürdistan coğrafyası var’
Okumuş’un ardından Kürtçenin iki lehçesi ve Türkçe hazırlanan ortak metnin okundu. Metnin Kürtçe’nin Kirmançkî lehçesini Saliha Aydeniz, Kirmancî lehçesini Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Türkçesini ise Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) Parti Meclisi (PM) Üyesi Ozan Kardaş okudu.
Ortak metinde yer alan ifadelerin bir bölümü şöyle:
“Değerli katılımcılar; Libya ve İran ile ABD arasında yaşanan son gelişmeler bir kez daha gösterdi ki, bölgede savaşın yakında biteceğinin işaretleri maalesef ufukta gözükmüyor. 30 yıldır süren savaşın merkezinde ise Kürdistan coğrafyası yer alıyor. Bu uzun yıllarda yaşanan olaylar ve süreçlerin süzgecinden baktığımızda; her gelişmenin lehte veya aleyhte Kürt halkını, kazanımlarını ve siyasetini doğrudan etkiliyor. Küresel ve bölgesel aktörlerin bölge üzerindeki büyük hesaplaşmasında; halkımız ve siyaseti arada kalıp ezilebilir de aradan sıyrılıp kazanımlarını büyütebilir de.
Yani, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Kuzeydoğu Suriye Özerk Yönetimi başta olmak üzere; ülkemizin, halkımızın ulusal özgürlük mücadelesindeki kazanımlarını korumak, büyütmek ve kalıcı hale getirmek ancak ulusal ittifakla mümkündür. Ulusal İttifak; Rojava ve Güney Kürdistan parçalarının kazanımlarını, hedefleri doğrultusunda, koruyup geliştirebilmelerinde hem tarihsel hem de güncel süreçlerin gereğidir. Ulusal İttifak; devletin Kuzey Kürdistan’da sivil demokratik meşru siyasete nefes aldırmayan aralıksız haksız ve hukuksuz saldırılarına, halkın iradesiyle seçilmiş belediyelere kayyum atanmasına karşı ‘dur’ diyebilmek için yaşamın basıncıdır.
Ulusal İttifak; halkımızın, seydalarımızın, aydınlarımızın, kadınlarımızın ‘yeter artık gün ulusal birlik günü’ çağrılarına en anlamlı yanıttır. Bu olgu, süreç ve çağrılar atmosferinde; gün, Ulusal İttifak hedefiyle ayrılıklarımızı adım adım küçültme ve ortak paydalarımızı büyütme günü. Gün; önce Kürdistan’ın Kuzeyin de kalıcı Ulusal İttifakı kurma, sonra bunu Ulusal Kongreye doğru büyütme günü. Gün, aramızdaki buzulları kırma, soğuk savaş duvarlarını yıkma günü. Gün, geçmişe değil geleceğe odaklanma günü.
Haydi diyoruz. Ya Ulusal İttifakı başaracağız ya başaracağız. Başka bir seçeneğimiz yok. Bu nedenle acele etmeyeceğiz. Önce hep birlikte iyi planlayalım, sonra yine hep birlikte ve önemlisi halklarımızla birlikte iyi iş yapalım. Haydi diyoruz. Önce Kürdistan’da en geniş kalıcı ulusal demokratik ittifakı kuralım, sonra Türkiye’de demokrasi güçleriyle en geniş demokratik güç birliğini hedefleyelim. Ulusal ittifakla başaracağız. Gelecek halkımızındır, bizimdir.”
Çalıştayın gündem maddeleri
Açıklama ardından basına kapalı olarak devam eden çalıştayın ilk gündeminde, kalıcı ulusal ittifak modeli için “Ulusal meclis mi?”, “Kongre mi?” ya da “Demokratik cephe mi?” sorularına yanıt aranacak. Kalıcı model arayışları irdelenirken; Kürt Ulusal Birlik Hareketi (TEVKURD), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Federe Kürdistan Bölgesi deneyimleri, Kürt Demokratlar Hareketi (TEV-DEM), Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve dünyadaki ulusal birlik modellerine bakılarak, ismi, programı ve işleyişi belirlenecek.
Çalıştayın ikinci gündeminde kalıcı ulusal ittifak yolunda ulusal değerlerde ortaklaşmanın sağlanması için sorun ve engellerin aşılması, üçüncü gündeminde ise Kürtlerin kazanımlarına yönelik artan saldırılara karşı Kürdistani İttifak Çalışması’nın yol haritası belirlenecek.
Sonuç bildirgesinin ise yarın yürütülecek tartışmalar sonucunda belirlenecek yol haritası ile kamuoyuna açıklanması bekleniyor.
DİYARBAKIR