Êzidî toplumunda çok eski ve uzun süren bir bayram olarak tanınan Batizm Bayramı, Cizre bölgesinde yaşayan Êzidîler tarafından hala kutlanıyor. Bayram yılıncı ikinci haftası başlayarak 7 gün boyunca sürüyor
Êzidî toplumundan oluşan Çêlka aşireti gelenek ve göreneklerine bağlı kalarak dini geleneklerini koruyorlar. Êzidî toplumunda çok eski ve uzun süren bir bayram olarak tanınan Batizm Bayramı, yılın ikinci haftasında kutlamaya başlanıyor ve 7 gün sürüyor. Anha’nın haberi göre ailece Batizm Bayramı’nı kutlayan Faris Şemo, bayramın bölge halkları için hayır getirmesini umut ederek, tüm Êzidî aşiretlerini Batizm Bayramı’nı kutlamaya çağırdı. Faris Şemo, bayramın tüm Êzidîlerin birlik ve beraberliğine vesile olmasını diledi.
Hediya Şemo ise, Batizm Bayramı’nı eskilerden beri kutladıklarını belirterek bu bayramın ileride de devam etmesi dileğinde bulundu.
Her günü farklı geçiyor
Bayramın her günü farklı olarak geçiriliyor. İlk gün temizlik yapılıyor ve kıyafetler yıkanıyor. İkinci ve üçüncü günde ölüler için sadaka dağıtılıyor. Dördüncü gün kurban (ekonomik duruma göre değişiyor) kesiliyor ve bir kısmı fakirlere dağıtılıyor. Aynı şekilde tatlı ve bayram ekmeği yapılıyor. Beşinci günde çocuklar evleri dolaşarak şeker topluyorlar. Altıncı günde istirahat günü olarak ilan ediliyor. Yedinci günde ise yemekler ve yılbaşında olduğu gibi kutlamalar yapılıyor.
Batizm Bayramı nedir?
Êzidî inancına göre Tavus Meleği Bayramı olarak bilinen Batizm Bayramı’na, “Pirê Ari” bayramı da deniliyor. Pirê Ari, Tavus Melek’in temsilcisi olarak biliniyor. Tavus Melek ise Êzidî inancına göre meleklerin en yücesi olarak biliniyor. 7 gün süren Batizm Bayramı her gün farklı bir meleğe özel kutlanılıyor.