Kanal İstanbul’un ardından Beykoz Belediyesi, Riva Deresi üzerine ‘dev kanal projesi’ hazırladı
Beykoz’da bulunan Riva Deresi’nin ıslah edilip dev bir kanal yapılacağı duyuruldu. Beykoz Belediyesi’nin hazırladığı ‘Riva Deresi Çevre Koruma, Su Güvenliği Yönetimi Projesi ile Kentsel Tasarım Peyzaj Projesi’, ÇED sürecinin başlatılması için İstanbul Valiliği’ne başvuruldu. İstanbul Valiliği inceleme sonrası ÇED sürecini başlattı. Proje kapsamında dere ıslah edilerek sosyal alanlar oluşturulacağı ve yapılacak olan ‘Riva Kanal Projesi’ ile çevre kirliğinin önüne geçileceği iddia edildi. Ancak projenin, yıllardır Riva’da imar bekleyen holdinglerin önünü açma projesi olarak değerlendiriliyor. Bölgeyi yağmalamak isteyen holdinglerin en büyük beklentisi ise meclis komisyonlarına gelen yeni ‘İmar Kanunu’ olduğu belirtiliyor.
Riva’yı yaşama tam açmak!
Tekne sürerek derede incelemelerde bulunan Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, “Riva Deresi’ndeyiz. Beykoz’dayız. Gerçekten çok güzel bir yerdeyiz. İstanbul tarihi yarım adaya oldukça yakın bir yerde. Çok rahatlıkla 40-45 dakikaya gelebiliyoruz. Fakat sıkıntılarımızda var. Deremiz kirli. Çevredeki yerleşim yerlerinin atık suları Riva deremize akıtılıyor. 15 kilometre tekne ile burada ilerliyorsunuz. Karadeniz’den tekneye biniyorsunuz tekne ile içeriye kadar ilerliyorsunuz. Burasını biz yaşama tam açmak istiyoruz. İnşallah İstanbullular çok güzel bir mekana daha sahip olacak” dedi. Derenin kirliliğinde söz eden başkanın bu kirliliği kanalla engellemesi mümkün değilken bölgenin yeni imarlarla tamamen yağmalanacağı iddia ediliyor.
Doğal yaşam için!
Belediye Başkanı Aydın, “Atık suların İSKİ tarafından halledilmesi gerekiyor. Onun dışında kalan kısmı da DSİ ve Beykoz Belediyesi ile halledilmesi gerekiyor. Bu dönem biz bu kurumların katkısı ile burasını daha yaşanabilir hale getireceğiz. Riva bölgesinin özelliği hem yerleşim var hem de tarım var. Bitki örtüsü zengin. Buraya mahsus endemikler var. Dere yılda birkaç kez taşıyor. Kesinlikle ‘Riva Kanal Projesi’nin’ hayata geçirilmesi lazım” dedi. Aydın’ın yaptığı açıklamada ‘Doğal yaşamı korumak’ için kanalı inşa etmek istediğini belirtmesi inandırıcı olmaktan çok uzak olduğu değerlendiriliyor. Riva’yı kaçak yapılaşma ile işgale izin veren AKP’li belediyeler uzun yıllardır yeni imar alanları yaratma çabaları projenin asıl amacı olarak niteleniyor. Doğayı korumak isteyen bir belediye imarı kesinlikle yasaklaması halinde bunun mümkün olacağı biliniyor.
Yağma için sıradalar
Koç Holding, Galatasaray Spor Kulübü, Alarko Holding, Yapı Kredi Koray ve Ottoman şirketlerinin Riva’da şehir büyüklüğünde siteler ve etkinlik sahaları inşa etme hayalleri sürüyor. Şirketler, Riva’da binlerce dönüm arazi satın aldı ya da site kurmak için kat karşılığı arazi sahipleriyle sözleşmeler imzaladı. 3. Köprü ve Kanal Riva Projesi ile gayrimenkul piyasasının hareketlenme umutları önceki belediyenin yetersizliklerinden dolayı durgunluğa girdiği belirtilmişti. Beykoz eski Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ilçenin turizm potansiyeline büyük katkı sağlayacak olan Kanal Riva projesinde imzaların atıldığını duyurmuş ancak bir ilerleme sağlanamamıştı.
Riva’yı da kapsıyor mu?
Beykoz’da ‘Mustafa Vehbi Koç Golf Tesisi’ için 224 bin metrekarelik alanda 17 parsel için hazırlanan imar planları, 2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Planlarda bazı değişiklikler talep eden Koç grubunun imar planlarında yola cephe alabilmesi ve uygulamaya ilişkin problemlerin ortadan kaldırılabilmesi amacıyla şirket tarafından hazırlatılan yeni planlar Kasım 2019’da askıya çıkmıştı. Daha önceki belediyenin Riva’ya gereken yatırımları yapmadığı iddiaları ile belediyenin Riva’yı mahvettiği bölgede gözü olan şirketler tarafından ifade ediliyordu ve iktidar Beykoz Belediye Başkanlığı için yeni isim buldu. Yeni başkan daha önce hazırlanan Kanal Beykoz ile şirketlerin yağma sorunlarını çözmek için adımlarını hızlandırdı. Şirketlerin dört gözle beklediği imar sorununun meclis komisyonuna yeni getirilen ‘İmar Kanunu’ değişikliği ile çözülebileceğini belirtiyorlar.
EKOLOJİ SERVİSİ