İkinci yargı paketi kapsamında ‘çocuk istismarına evlilik yoluyla af’ düzenlemesi tepkilere rağmen Meclis’te görüşülecek. Ankaralı yurttaşlar “Çocuk istismarına af istemiyoruz” diyerek, Meclis’e çağrıda bulundu
İkinci yargı paketi kapsamında “çocuk istismarına evlilik yoluyla af” düzenlemesini de içeren yasa tasarısının tüm itirazlara rağmen bu ay içerisinde Meclis’te görüşülmesi bekleniyor. 2016 yılından beri zaman zaman gündeme getirilen, kadınların tepkisiyle geri çekilen mağdur çocukların cinsel istismar failleriyle evlendirilmesi halinde faile af öngörülen tasarı, çocuk ile fail arasındaki yaş farkının 10’un üzerinde olmaması ve evlendirilmeleri durumunda verilen cezanın ertelenmesini kapsıyor.
Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Zemo Ağgöz ve Emrullah Acar’ın haberine göre; Söz konusu düzenlemeye karşı toplumun her kesiminden tepkiler gelemeye devam ederken, Mezopotamya Ajansı’na konuşan Ankaralı yurttaşlar, Meclis’e çağrıda bulundu.
‘Devlet politikası’
İstismara uğrayan çocuğun psikolojisinin bozulduğuna dikkat çeken Güler Demirci, “Bir de koca olarak onu nasıl kabul edecek, olur mu öyle bir şey? Zoraki bir evlilik oluyor. Kendi hayatını yaşayacakken hayatı kararıyor. Nasıl mutlu olacak, nasıl çocuk getirecek?” dedi. Karşı olduğunu belirten Demirci, düzenlemenin “devlet politikası” olduğunu söyledi. Demirci, “Amaç hep suçluları serbest bırakmak. Başka bir şey değil. Sabah tutuklayalım akşam bırakalım. Öyle olur mu?” diye sordu.
‘Af değil ceza versinler’
İki çocuk annesi Hatice Tezgider, “İstismara af diye bir şey olmaz. Hangi ülkede yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Hiçbir anne babanın kabul edemeyeceğini vurgulayan Tezgider, “Tecavüzcülere af değil büyük bir ceza versinler” dedi.
Düzenlemenin neden getirilmeye çalışıldığını çıkaranlardan sorulması gerektiğini söyleyen Kadir Şimşek, “Tecavüzcü zihniyetinde olan birisiyle çocukların evlendirilmesini doğru bulmuyorum. Faillere af yerine cezaevinden hiç çıkarmamaları lazım. Çok yanlış. O insana güvenip de evlendirmek çocuğa bir fayda sağlamaz” şeklinde konuştu. Düzenlemeye daha çok kadınların tepki gösteriyor olmasına ise Şimşek, “Kadınlar daha çok etkileniyor” yanıtını verdi.
‘Bu ülkede her şeyi gördük’
Çocuk istismarına af düzenlemesi için “Sırf halkın düzenini, huzurunu bozmak için yapılmış bir şey” diyen Taylan Asırkefeli, “Daha ne kadar bozabilirler. Bu da onlardan biri. Erkeklerin de kadınlar gibi karşı çıkması gerekiyor. Kesinlikle af edilmemeleri lazım. Daha büyük bir yanlış yapılamaz herhalde. Çok şaşkınım. Ama maalesef bu memlekette bunun da Meclis’ten geçeceğini düşünüyorum. Bu ülkede her şeyi gördük ama umarım bu olmaz” ifadelerini kullandı.
“İki oğlum var” diyen Sultan Işık da, şunları söyledi: “Kendi evladını bilse zaten öyle bir şey yapmaz. Bizim ülkemiz Müslüman bir ülke ya. Müslüman bir ülke meleklere kıymaz. Demek ki öyle bir şey yok. Çocukları tecavüzcülerle evlendirseler kim verecek onun vebalini. Kız zaten istemiş olsa tecavüze uğramaz evlenir. Çocuğunun ruh, beden hali ne olacak? Bu da soru işareti.”
İsmini vermek istemeyen bir yurttaş, hükümet yetkililerine, “Onların çocukları var mı acaba?” diye sordu. Düzenlemenin tekrar geri çekileceğini söyleyen yurttaş, “Yakalanan geri bırakıldığı için çocuk istismarı artıyor. Cezası verilse bu tür şeyler olmaz” dedi.
‘Neden af çıkıyor Bahçeyi bey mutlu olsun diye mi?’
İsmini vermek istemeyen bir başka yurttaş ise, düzenlemenin Meclis’ten geçmesi durumunda, daha kötü olayların olacağına dikkati çekti. Meclis’te görüşülmeye başlandığı an aklı başında herkesin tepki göstereceğini ifade eden yurttaş, şunları söyledi: “Tecavüze uğrayanı evlendirerek neden bir daha cezalandırıyorlar. Biz bu Meclis’e nasıl insanları seçip gönderdik. Hiç mi vicdanları yok bunların. Caydırıcı ceza olmadığı için çocuk istismarı artıyor. Devletin yaptırım gücü olmalı. Tecavüze, çocuk istismarına, kadın ölümlerine cezaların verilmesi gerekiyor ama tam tersi ceza verilmiyor. Katile, tecavüzcüye neden af çıkıyor? Bahçeli bey mutlu olsun diye mi? Tabi ona zarar gelmiyor, tecavüze uğrayan kimsesi yok, yalnız başına yaşıyor.”
’11 yaşındaki bir çocuğun kendi kararını vermesi söz konusu değil’
Söz konusu düzenlemeyi “Saçmalık” olarak değerlendiren Buket Kuzeci ve Nagihan Tekin de, “Büyük bir tepki gösterelim ki böyle bir düzenleme Meclis’ten geçmesin. Yasaların caydırıcı olmamasından kaynaklı çocuk istismarı vakaları artıyor. Buna tepki göstermek bir vatandaşlık, insanlık görevi” şeklinde konuştu.
Kendi ailesinde de bir çocuk istismarı olayının yaşandığını belirten Buse Doğan ise, “11 yaşındaki bir çocuğun kendi kararlarını vermesi söz konusu değil. Yeniden reddedilmesi gerekiyor. İstismar faillerini aramıza almalarıyla olayların daha da çoğalmasına sebep olacak. Çünkü yüz bulup, yine çıkarım düşüncesiyle yapmaya devam eder. Tüyler ürpertici bir durum” ifadelerini kullandı.
‘Devletin hatası’
Çocuk istismarına af düzenlemesini “Her zamanki gibi devletin hatası” diyerek değerlendiren, ismini vermek istemeyen Hüseyin adından bir başka yurttaş, “Hayatını bitiren kişi ile bir ömür hayat geçirmesi demek çok yanlış. Meclis’e söyleyecek çok şeyim var ama beni idam ederle herhalde. Meclis’in yaptığı hiçbir şeyi beğenmiyorum. Meclis’ten geçmemesi gerekiyor” diye kaydetti.
İsmini vermek istemeyen ve bir çocuk annesi olduğunu dile getiren başka bir yurttaş, “Meclis’ten geçmesine karşıyım. Bunun Meclis gündemine gelmesi bile doğru değil. Meclis’tekiler bizleri savunuyorsa bunu geçirmesinler. Kendi çocuklarına olsa ne olur peki? Meclis’e çağrım af istemiyoruz” ifadelerini kullandı.