Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili 11 Temmuz’da görülen karar duruşmasında sanıklara verilen cezalar, ne mağdur aileleri ne de toplumu tatmin etmedi. Mahkemenin bu kararına tepkiler sürüyor. Maden sahibi Can Gürkan’a 15 yıl hapis, şirketin eski patronu olan babası Alp Gürkan hakkında ise beraat veren mahkemenin kararını protesto eden aileler, “Adaleti yeryüzüne çıkartacağız” sloganıyla Ankara’ya yürüyor. Somalı ailelerin yürüyüşünün 3. durağı İstanbul Beşiktaş’taki Abbasağa Parkı oldu. Somalı ailelerin parkta düzenlediği foruma Gezi eylemlerinde öldürülen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve Cumartesi Anneleri’nin yanı sıra çok sayıda kişi katılarak dayanışma gösterdi.
‘Bizi de diri diri gömdüler’
Forumda konuşan yaşamını yitiren madencilerden Uğur Çolak’ın annesi Gülsüm Çolak, mahkeme kararına “Çocuklarımızı gömdükleri toprağın altına bizi de diri diri gömdüler. Çocuklarımızın bedeli bu olmamalıydı. 301 can alanlara sadece 15 yıl ceza verilmemeliydi” sözleriyle tepki gösterdi. Yaşamını yitiren Bilal Malkoç’un babası İsmail Malkoç da emekli bir madenci olduğunu hatırlattı ve şunları söyledi: “Ocaklara ömrümü vermişim. Hayatımı verdiğim ocaklara oğlumu da verdim. Bu karar duruşması kimseyi mutlu etmedi. Mahkeme başkanının yanlı olduğunu biliyorduk. Bir simit çalan çocuğa 20 yıl verenler, 301 kişinin ölümüne neden olanlara ödül yağdırdılar. Biz adalet için çıktık, bu yoldan geri adım atmayacağız. Bu adaleti veremeyenlere bir gün adalet lazım olacak.”
‘Birleşirsek kazanacağız’
Somalı ailelere destek için foruma katılan Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ise 5 yıldır sokaklarda adalet aradıklarını söyledi. Elvan, “Biz istiyoruz ki bir Berkin bir Soma daha olmasın. Bir mahkemede savcı bize dedi ki ‘fazla sokağa çıkmayın’, biz de dedik ki, adalet yerini bulana kadar sokaklarda olacağız. Ben katiller bulunana kadar her gün sokakta olacağım. Durmayacağız, sonuna kadar mücadele vereceğiz. Birleşirsek kazanacağız” diye konuştu.
‘Politik mücadele zamanı’
Davada sanıklara verilen cezaya ilişkin İstinaf mahkemesi’ne başvuracaklarını belirten Sosyal Haklar Derneği (SHD) avukatlarından Can Atalay, katliamın sorumluları en ağır cezalar alsın diye hukuki yollara başvuracaklarını söyledi. MA’ya konuşan Atalay, hukuken yapılabileceklerinin sınırlı olduğunu, bundan sonraki aşamanın politik mücadele olduğunu vurguladı. Atalay, “Can Gürkan’ın sahtekârlığı mahkeme kararıyla sabit olmuş. Cezai sorumluluğu Ramazan Doğru’ya devretmeye çalışıyor. İmzaların sahte olduğu da açık. Bu da katliamın göz göre göre geldiğinin açık kanıtıdır. Verilen karar yanlıştır ve kabul edilemez. Hukuken elimizden ne geliyorsa yapacağız. Ancak bunun ötesinde Türkiye’deki tüm toplumsal muhalefet, demokratik güçlerinin karşısında durması gereken bir politik sorun var. Bu nedenle dilekçemiz hazır Pazartesi ya da Salı günü istinaf mahkemesine başvurumuzu yapacağız” dedi.
HDP’den açıklama
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay’dan da Soma davası kararına ilişkin açıklama geldi. Soma Davası’nın hem dünyada hem de Türkiye’de yaşanan en büyük işçi katliamına örnek olduğunu belirten Kemalbay, adalet arayışının 4. yılında mahkeme heyetinin adaletsiz bir şekilde karara imza attığını ifade etti. Verilen kararlar ile katliamın normalleştiğini vurgulayan Kemalbay, hükümetin de sermayenin arkasında durduğunu ekledi. Bu “cezasızlık” politikalarını kabul etmeyeceklerini söyleyen Kemalbay, adaleti aramak için yola çıkan Somalı aileleri desteklemeye devam edeceklerini ifade etti. Kemalbay, “Burada yapılması gereken şey aslında siyasetin ve sermayenin hatta onların güdümündeki sendikaların da dahil olmasıyla yürütülen bu sömürüye itiraz etmemiz ve bu mücadeleyi güçlü bir şeklide büyütmemiz. Onun için işçi ve emekçilerin daha çok örgütlenmesi ve önlerinin açılması için bizlere büyük bir enerji ile çaba harcama düşüyor. Aksi halde bu ölümlerin sonu gelemeyecek. Özellikle işçilerin ve emekçilerin üretim sürecinde denetimi eline alması gerekiyor ki böyle cinayetler olmasın. Yoksa bu cinayetler sürer” dedi.
HABER MERKEZİ