İstanbul’da üniversite öğrencileri yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Öğrenciler, ‘Sürekli zamlar ile karşı karşıyayız. Şu an kitaplarımızı alamıyoruz. Sosyal olarak da giderek yoksullaştık. İntihar eden arkadaşlarımız var’ dedi
Yadigar Aygün/ İstanbul
Üniversite yönetimleri tarafından yemeklere yapılan zamlar öğrencilerin aç kalmasına neden oluyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü’nün kahvaltıları kaldırması ve indirimli öğün sayısını bire düşürmesini protesto eden öğrenciler rektöre geri adım attırdı. Ancak zamlar İÜ ile sınırlı kalmadı, Gebze Teknik, Yıldız Teknik ve İstanbul Teknik, (İTÜ) üniversitelerine sıçradı. Zamlara tepki gösteren İTÜ öğrencileri okuldaki kantinlerin de özel işletmelere kiralanmasına yönelik 12 Aralık’ta başlattıkları boykotu sürdürüyor. Üniversite öğrencileriyle yaşadıkları yemek sorunlarını ve okullarda yaşanan baskıları konuştuk.
‘Her şeye zam yapıldı’
Ekonomik krizin giderek derinleştiğine dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri öğrencisi Volkan Atmaca, “Ardı arkası kesilmeyen zamlar ile karşı karşıyayız. Gelirlerimiz düşük, birçok öğrenci burs almaya çalışıyor ama burs bulamıyor. Burs bulamadığı gibi çoğu arkadaşımız iş arıyor, işsizlik sarmalında iş bulamıyor. Devlet burslarına yüzde on zam yapıldı ama yaşamımızın her alanına da zam yapıldı” dedi. Öğrencilerin temel ihtiyaçlarını karşılayamadığına dikkat çeken Atmaca, “Kitaplarımızın çoğunu alamıyoruz. Sosyal aktivitelerin hiçbirine katılamıyoruz. Birçok öğrenci şu anda akademik, eğitim, kültür anlamında ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Okul kitaplarımı şu an alamıyorum. Arkadaşlarımızla en fazla oturup bir çay içebiliyoruz” diye konuştu.
‘Yoksullaştırıldık’
Giderek derinleşen ekonomik kriz ile birlikte öğrencilerin intihara sürüklendiğini söyleyen Atmaca, “İntihar eden arkadaşlarımız var. Sosyal alanımız giderek daraldı. Ekonomik olduğu kadar sosyal olarak da yoksullaştırıldık. Öğrenciler sosyal hayattan yoksun bir şekilde yaşıyor” dedi. AKP’nin son dönemde öğrencilere yönelik saldırıları ve baskıları artırğını vurgulayan Atmaca, “Örgütlenme hakkımıza yönelik ciddi bir saldırı var. Öğrencilerin yan yana gelip dayanışma oluşturabilmesini ortadan kaldırarak bunu yapmaya çalışıyor. Öğrencilerin sosyalleşebileceği hiçbir alan bırakılmıyor. Belirli alanları öğrencilere kapatıyorlar. Baskılara karşı bir şeyleri değiştirmek isteyen öğrencilere soruşturma açarak susmaları isteniyor. Bir bütün olarak düşündüğümüzde örgütlenme hakkı, ifade ve düşünme özgürlüğü ortadan kaldırılmış oluyor. AKP, öğrencilerin demokratik kazanımlarını gasp ederek kendi ekonomi politikasına uygun bir zemin yaratmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı.
‘Yemeğe ulaşmak zorlaştı’
İTÜ Mimarlık öğrencisi Eren Çağlar Başbağ, her geçen yıl yemeklerin kalitelerinin düştüğünü söyledi. Başbağ, “Yemekhanelerimizden bir tanesi kapatıldı. Bu yemekhane kapatıldığı için yurtta kalan öğrenciler, her öğünde ana yemekhaneye gitmek zorunda kaldı. Bu sorun yemekhanede uzun kuyruklar oluşmasını sağladı. Arkadaşlarımız yemekhaneye ulaşmak için 25 dakika yürümek zorunda kalıyor” dedi. Sorunlara karşı İTÜ Dayanışması’nı kurduklarını söyleyen Çağlar, “Haftada bir ses çıkarma eylemleri düzenlemeye başladık. Güvenlik bir arkadaşımızı ‘okula sokturmayacağım’ diye tehdit etti. Aynı şekilde yurt zamlarına karşı da imza kampanyası başlattık. Öğrenci kantinleri kurulmuştu. İki gün sonra kaldırıldı. Daha sonrasında okuldaki kantinlerin özel işletmelere kiralanması gündeme geldi. Biz kantin açmaya devam edeceğiz dedik. 26 Aralık’ta öğrenci kantini açtık güvenlik saldırdı. Çay kazanımızı döktüler. 27 Kasım’da güvenlik saldırısını protesto etmek için okulda yürüyüş düzenledik. 4 öğrenciye soruşturma açıldı. Daha sonrasında ise 15 kişiye soruşturma açıldı. Soruşturmalarımız devam ediyor. Bana da çay dağıtmak ve katıldığım eylemlerden dolayı soruşturma açıldı” diye konuştu.