Bursa ve İstanbul için kirli hava ve asit yağmuru riskine dair yapılan uyarılar peş peşe geldi
İstanbul’da yüksek basınçla birlikte hava kirliliği üst seviyelerde ölçülürken perşembe günü başlayacağı belirtilen yağmurla birlikte pazar gününe kadar yağmurun asit olarak yere düşeceği belirtildi. Uyarıda bulunan İTÜ Meteoroloji Bölümü Dr. Deniz Demirhan, “Yüksek basıncın olduğu günlerde işlerimizi iç mekanlarda halletmeye özen göstermemiz gerekli. Eğer böyle bir ortamda bulunmamız gerekliyse en azından bir maske yardımı ile solunum yollarımızı koruyabiliriz” dedi. Diğer yandan yine İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ), Prof. Dr. Hüseyin Toros, nüfusu en fazla olan 4 büyük ili baz alarak yaptığı hesaplamaya göre gün boyu Bursa’nın havasını solumak yılda 38 paket sigara içmeye eş değer olduğunu belirtmesi dikkat çekti.
Akciğerlerimizi etkileyecek
İstanbul Kağıthane’de hava kirliliği değerlerini ölçen Dr. Demirhan, maksimum 50 mikrogram olması gereken PM10 değerini 189 mikrogram, maksimum 25 olması gereken PM2.5 değerini ise 199 olarak ölçtü. Bu değerlerin artan yüksek basınçla birlikte atmosferde kalacağını ve hava kirliliğini arttıracağını belirten Dr. Demirhan, “Perşembe gününe kadar kuvvetli bir yüksek basınç bekleniyor. Yüksek basıncın anlamı şu anda bulunduğumuz yerde emisyonu olan gazlar atmosferimizde kalıyor ve dağılmıyor” diyen Demirhan, “Çapı 2.5 mikrometre olan partiküller maddelerden (PM) çok tehlikeli. Çünkü o kadar küçükler ki akciğerimizde en uç noktalara, en ince kılcal damarlara ilerleyebiliyorlar. Bu yüzden koah, astım gibi hastalılara sebep olabiliyorlar” dedi.
Valilikten garip uygulama
Bursa’daki hava kirliliği verileri sonrası Doğader ve Bursa Çevre Platformu üyesi Murat Demir, Bursa Valiliği İl Mahalli Kurulu, tonlarca kömür dağıttığını ve ardından yasak getirdiğini belirterek, “Hava kirliliği sağlık açısından başta çocuklar, yaşlılar ve yoksullar olmak üzere herkesi etkileyen en önemli çevresel risklerden birini oluşturmaktadır. Hava kirliliğine özellikle de partikül maddelere maruz kalmak bulaşıcı olmayan hastalıklar açısından önde gelen risk etmenlerinden biridir. Hava kirliliği özellikle doku beslenmesinin bozulması, kalp krizi, felç, kronik tıkayıcı akciğer hastalığı ve kanser açısından risk etmenidir” dedi.
EKOLOJİ SERVİSİ