Ege ve Akdeniz’inde yaşanan mülteci ölümlerine dikkat çeken Avukat Ahmet Çevik, sığınmacı haklarının yok sayıldığını belirterek, ‘Herkes bu trajediye doğal ölüm gözüyle bakıyor, kimse sorumluluk almıyor’ dedi.
İçişleri Bakanlığı verilerine göre; 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gereği 2018’de 56 bin, 2019 Ekim ayı itibariyle 75 bin 172 kişi olmak üzere toplam 95 bin kişi sınır dışı edildi. Hakkında sınır dışı kararı verilen yabancılar, vatandaşı oldukları ülkeye ya da farklı bir ülkeye sınır dışı edilebilmekte. Yabancılar hakkında sınır dışı kararı almaya yetkili makam; İçişleri Bakanlığına bağlı bulunan valilikler ve İl Göç İdareleri’dir. Sığınmacıların son yıllarda sıklıkla sınır dışı edilmesini Avukat Ahmet Çevik, Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Hamdullah Kesen’e değerlendirdi.
Sınır dışı etme kararları yükseldi
Bir yılda sınır dışı etme oranının iki katına çıktığının bilgisini paylaşan Av. Çevik, politikacıların Suriyeli karşıtlığının ve yabancılara yönelik üretilen nefret söylemlerine dikkati çekti. Ege ve Akdeniz’de mültecilerin yaşadığı trajediye değinen Av. Çevik, “Herkes bu trajediye doğal ölüm gözüyle bakıyor. Egemen ülkelerin de göçmenlere yönelik samimi politikaları yok. Türkiye göç yolları üzerinde bulunuyor birçok göçmen ve sığınmacı geri gönderme merkezlerinde gönderilmeyi bekliyor ve geri gönderme merkezlerinde cezaevinden daha ağır şartlarda kalıyor cezaevlerinde bir işleyiş bir sistematik düzen var ve mahpusları mahpus olmaktan doğan hakları var. Hâlbuki göçmenler sığınmacılar ve mültecilerin haklarını güvence altına alan bir işleyişten söz edemiyoruz” diye konuştu.
Kimse sorumluluk almıyor
Kimsenin mültecilerin ölümlerinin sorumluluğunu üzerine almadığını vurgulayan Çevik, egemenlerin mültecilere dair hak ihlallerini meşrulaştırdığını söyledi. Ülkeye gelen yabancıların ülkede evlendiğini ve çocuk sahibi olmalarına rağmen sınır dışı kararı verilebildiğini hatırlatan Çevik, Kongo vatandaşı üniversite öğrencisi müvekkilinin çalıştığı ileri sürülerek, ikamet izni iptal edilip sınır dışı etme kararı verildiğini kaydetti.
“Hakkını arayamayan dil sorunu nedeni ile avukat bulamayan kişilerde çaresizlikten riskli olan geldikleri yerlere gitmek zorunda bırakılıyor ve sınır dışı ediliyorlar” diye devam eden Çevik, mültecilerin zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğini belirterek, iltica hakkınının tanınmasını istedi.